Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zazdroszczę trochę, mnie po zgrubnych obliczeniach wyszło że co najmniej 160 potrzebuje :)

Bawicie się w automatykę a ja nie bardzo.

Będzie rozłącznik izolacyjny przeciwprzepięciowy i licznik 3 fazy.

Poza tym normalnie różnicówki i zabezpieczenia - obwody do minimum.

Jak coś poskładam to opisze dokładnie co i jak.

I jeszcze obczaiłem dzisiaj patent niezły na chowanie kabelków. Płaskownik 2x20 długi na 450mm (ja miałem z "lasz fundamentowych" - łączników od tego szalunku systemowego) trzeba zgiąć w U, doklepać młotkiem żeby szerokość wyszła z 15mm i użyć tego jako "rysika" do pustaków. Niezaostrzony przy dobrym przyłożeniu robi bruzdy na głębokość 4-5mm. Po dwu-, trzykrotnym przejechaniu wzdłuż przybitej deski robi się elegancka bruzda pod kabel i nic nie wystaje. A gdybym to zaostrzył, to byłoby jeszcze lepiej.

W handlu nazywa się to "rylec do gazobetonu":

http://www.maan.net.pl/img/products/huge/1511092301.jpg

a u mnie "zagięta lasza fundamentowa do łatwego robienia bruzd pod kable elektryczne i nie tylko".

W obecnym domu, od rozdzielni głównej (przy wejściu), pociągnąłem na piętro 5x4mm2, spokonie wystarczyło na 4 pokoje, kuchnie i łazienkę.

U góry muszę zrobić połączenie wyrównawcze (łazienka) więc ochronny musi iść 16 mm^2 i dlatego 4 x 4. (w razie gdyby mi się klimy kiedyś zachciało to będzie z czego brać.

Dzisiaj zacząłem kable kłaść. Niby wiedziałem co i jak ale doszedłem do łączników schodowych podwójnych i zawiecha. ile żył do łącznika ile do lamp ile ile ile.

Porobiłem to co wiedziałem i douczanie się.

Już wiem. Jutro kładę dalej. Trochę tych kabli tam będzie. i jeszcze te kolory. Będę musiał "farbować" końcówki

Dzisiaj zacząłem kable kłaść. Niby wiedziałem co i jak ale doszedłem do łączników schodowych podwójnych i zawiecha. ile żył do łącznika ile do lamp ile ile ile.

Porobiłem to co wiedziałem i douczanie się.

Już wiem. Jutro kładę dalej. Trochę tych kabli tam będzie. i jeszcze te kolory. Będę musiał "farbować" końcówki

http://www.elektroinstalacje.info/images/articles/POLACZENIE%20SCHODOWYCH.gif

Witam,

podwójny schodowy to tak naprawdę dwa pojedyncze w jednej obudowie i tak trzeba by go rozpatrywać. W pojedynczym, do włącznika doprowadzasz fazę i wracasz 2 korespondentami na drugi włącznik i z włącznika na styk fazowy oprawki. Faza + 2 korespondenty czyli 3 :D a jeśli masz podwójny to potrzebujesz fazę i 4 korespondenty czyli wystarczy 5 :D

Jednakże niedopuszczalne jest aby przewodem żółto-zielonym puszczona była faza więc tak naprawdę trzeba by użyć między włącznikami 2 przewody jeden 3 żyłowy drugi 4 żyłowy