aiki 19.02.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 kupiłem podobną tylko, że z jednym pochłaniaczem. Ale to za mało. Jak się stoi i nic nie robi to spoko ale jak coś robisz tlenu potrzeba więcej i wówczas by się ten drugi dolot przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Takie plany. Rozdzielnica główna:HAGER VF412TD Rozdzielnica na poddaszu:HAGER VF212TD Dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.02.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Fajne - mają drzwiczki, ale tylko jeden zamek. Ja dopłaciłem i kupiłem taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 20.02.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Zazdroszczę trochę, mnie po zgrubnych obliczeniach wyszło że co najmniej 160 potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2015 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ja mam mniejszą myślę, że jeden wystarczy. poza tym po co dwa jak w domu to będzie.W sumie to chyba nie zamek tylko zatrzask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Zazdroszczę trochę, mnie po zgrubnych obliczeniach wyszło że co najmniej 160 potrzebuje Bawicie się w automatykę a ja nie bardzo. Będzie rozłącznik izolacyjny przeciwprzepięciowy i licznik 3 fazy. Poza tym normalnie różnicówki i zabezpieczenia - obwody do minimum. Jak coś poskładam to opisze dokładnie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2015 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Rozdzielnie zamówione i trochę pstryczków elektryczków.Ospel sonata a i tak jak się uzbiera to kwota zawrotna.Chyba połowę puszek zaślepię i jak będzie potrzeba to się dołoży.Czyli jak wszystko - po trochu dokupowane i robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.02.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 alki a na co chcesz przeznaczyć rozdzielnie na poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Poddasze mam użytkowe - chodzi o piętro nie o strych.Pójdzie tam jakiś rozłącznik izolacyjny jakiś różnicówki (łazienka) i kilka zabezpieczeń.Na piętro doprowadzam 4x6mm^2 (4x4mm^2) i 1x16mm^2 uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jak włączysz wszystko na piętrze (pralka, żelazko, telewizory, komputery), to może będzie tego z 5kW. Zatem masz max 10A na fazę i zastosowanie kabla 5x2,5mm w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jak włączysz wszystko na piętrze (pralka, żelazko, telewizory, komputery), to może będzie tego z 5kW. Zatem masz max 10A na fazę i zastosowanie kabla 5x2,5mm w zupełności wystarczy. W sumie racja. Więc 4 mm^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 21.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 W sumie racja. Więc 4 mm^2 W obecnym domu, od rozdzielni głównej (przy wejściu), pociągnąłem na piętro 5x4mm2, spokonie wystarczyło na 4 pokoje, kuchnie i łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 I jeszcze obczaiłem dzisiaj patent niezły na chowanie kabelków. Płaskownik 2x20 długi na 450mm (ja miałem z "lasz fundamentowych" - łączników od tego szalunku systemowego) trzeba zgiąć w U, doklepać młotkiem żeby szerokość wyszła z 15mm i użyć tego jako "rysika" do pustaków. Niezaostrzony przy dobrym przyłożeniu robi bruzdy na głębokość 4-5mm. Po dwu-, trzykrotnym przejechaniu wzdłuż przybitej deski robi się elegancka bruzda pod kabel i nic nie wystaje. A gdybym to zaostrzył, to byłoby jeszcze lepiej. W handlu nazywa się to "rylec do gazobetonu": http://www.maan.net.pl/img/products/huge/1511092301.jpg a u mnie "zagięta lasza fundamentowa do łatwego robienia bruzd pod kable elektryczne i nie tylko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2015 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 W obecnym domu, od rozdzielni głównej (przy wejściu), pociągnąłem na piętro 5x4mm2, spokonie wystarczyło na 4 pokoje, kuchnie i łazienkę. U góry muszę zrobić połączenie wyrównawcze (łazienka) więc ochronny musi iść 16 mm^2 i dlatego 4 x 4. (w razie gdyby mi się klimy kiedyś zachciało to będzie z czego brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 . W handlu nazywa się to "rylec do gazobetonu": http://www.maan.net.pl/img/products/huge/1511092301.jpg . Miałem wrażenie, że w BK klasy 600 to bym się zamachał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Miałem wrażenie, że w BK klasy 600 to bym się zamachał Jak w masło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.02.2015 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dzisiaj zacząłem kable kłaść. Niby wiedziałem co i jak ale doszedłem do łączników schodowych podwójnych i zawiecha. ile żył do łącznika ile do lamp ile ile ile.Porobiłem to co wiedziałem i douczanie się.Już wiem. Jutro kładę dalej. Trochę tych kabli tam będzie. i jeszcze te kolory. Będę musiał "farbować" końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.02.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dzisiaj zacząłem kable kłaść. Niby wiedziałem co i jak ale doszedłem do łączników schodowych podwójnych i zawiecha. ile żył do łącznika ile do lamp ile ile ile. Porobiłem to co wiedziałem i douczanie się. Już wiem. Jutro kładę dalej. Trochę tych kabli tam będzie. i jeszcze te kolory. Będę musiał "farbować" końcówki http://www.elektroinstalacje.info/images/articles/POLACZENIE%20SCHODOWYCH.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.02.2015 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 http://www.elektroinstalacje.info/images/articles/POLACZENIE%20SCHODOWYCH.gif To jest pojedynczy a ja mam podwójny schodowy. Wg elektryków wystarczy 5 żył do łącznika a wg schematów ospel'a potrzebne 6. Osprzęt mam ospel więc położę 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 24.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam, podwójny schodowy to tak naprawdę dwa pojedyncze w jednej obudowie i tak trzeba by go rozpatrywać. W pojedynczym, do włącznika doprowadzasz fazę i wracasz 2 korespondentami na drugi włącznik i z włącznika na styk fazowy oprawki. Faza + 2 korespondenty czyli 3 a jeśli masz podwójny to potrzebujesz fazę i 4 korespondenty czyli wystarczy 5 Jednakże niedopuszczalne jest aby przewodem żółto-zielonym puszczona była faza więc tak naprawdę trzeba by użyć między włącznikami 2 przewody jeden 3 żyłowy drugi 4 żyłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts