aiki 24.02.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Każdy gada,że nie wolno, że to i tamto. A jak w robocie mają przyłącze zrobione to nawet ja się za głowę łapałem.Żyły 240 mm^2 i kolory zaznaczone były taśmą izolacyjną co to ledwo się trzymała i to robione było rok temu przez ENEA.Ja oznaczam końcówki kabli rurkami termokurczliwymi jeśli zmieniam przeznaczenie żyły. To i tak lepiej niż większość elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 25.02.2015 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Generalnie jeśli robisz sobie sam instalację to będziesz wiedział na jakie kolory co dałeś i gra. Jeśli jeszcze zmieniasz kolor żyły rurką to już całkiem spoko. Ale niewielu samorobnych elektryków wie, że nawet do żyrandola gdzie grupujesz oświetlenie na dwa klawisze tak w zgodzie z przepisami powinien być 4 żyłowy przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.02.2015 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Do żyrandola daję 4 żyły tak aby można było w razie w uziom podłączyć.Zmieniam przeznaczenie żył tylko pomiędzy łącznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Niech mi ktoś wyjaśni na zdrowy rozum po co jest uziemienie w żyrandolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.02.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Niech mi ktoś wyjaśni na zdrowy rozum po co jest uziemienie w żyrandolach. Bo niektórzy specjaliści potrafią wyłącznik na 0 zrobić. A jak żyrandol metalowy, to lepiej żeby był uziemiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.02.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Niech mi ktoś wyjaśni na zdrowy rozum po co jest uziemienie w żyrandolach. Abyś miał minimum ochrony przy wymianie żarówki jakby było przebicie na żyrandol z elementów przewodzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jak zrobisz wyłącznik na fazowym to skąd przebicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.02.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jak zrobisz wyłącznik na fazowym to skąd przebicie? Wystarczy domownik wchodzący do pokoju i z przyzwyczajenia włączający światło, gdy ty wymieniasz żarówkę. Przykład z przed lat (wiem, mój błąd, powinienem wyraźnie oznaczyć rozdzielnie). - Nikogo nie było w domu, postanowiłem dorobić sobie kilka gniazdek przy biurku. Aby zabezpieczyć się przed porażeniem, wyłączyłem w rozdzielni (znajdującej się na klatce schodowej) bezpieczniki. - Rozpocząłem montaż gniazdek - W pewnym momencie, jak mnie nie pizgnie.... Co się okazało? - Ojciec wrócił z pracy, dzwonił do drzwi, ale zorientował się że dzwonek nie działa, otworzył szafkę i zobaczył wyłączony bezpiecznik, więc go włączył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 A ile razy zdarzyło Ci się wymieniać żarówkę i z przyzwyczajenia ktoś wtedy włączył światło? Ja wymieniałem kilka razy przy włączonym prądzie, bo nie wiedziałem czy jest włączony, a nie miałem próbówki. Nigdy mnie nie poraziło, a gdybym dotknął się do fazowego to żadne uziemienie nie pomoże. Nie jest problemem zrobienie uziemienia jeśli dajesz kable YDYp, bo są po prostu trzy i tyle. Jeśli jednak masz dopłacać 1zł za metr przy wciąganych w rurki, to jaki to ma sens? Wiem że dużo tej kasy nie będzie, ale fizycznie CO TO W OGÓLE DA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 25.02.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Przepisy ochrony przeciwporażeniowej wymagają aby wszystkie metalowe części dostępne, które mogą znaleźć się pod napięciem w przypadku uszkodzenia żył roboczych urządzenia (wspomnianego żyrandola) były uziemione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Ordnung must sein! Jasne że wymagają i bynajmniej nie namawiam do obchodzenia tego przepisu, tylko zastanawiam się co by się stało, gdyby go jednak obejść. Dawniej takich przepisów nie było i nie słyszałem, żeby ktoś zginął z powodu przebicia izolacji w żyrandolu, albo doznał uszczerbku na zdrowiu. Przy tym nie stosowano różnicówek, ochronników przepięciowych, był jeden obwód na światło i gniazdka na każde piętro, a na dodatek kable były aluminiowe. Fajnie że mamy postęp i już nie trzeba stosować bezpieczników topikowych, a zwarcie w gniazdku nie oznacza ciemności, ale stosowanie się do tych przepisów to według mnie już przedobrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 25.02.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Gdyby nie przewód ochronny bezpiecznik czy to topikowy czy automat wyłączał by tylko prądy przeciążeniowe, a za sprawą dodatkowej żyły ochronnej wyłącza także prądy zwarciowe. Dodatkowo dając różnicówkę przewodem ochronnym uchodzi prąd upływowy który powoduje wyłącznie różnicówki. Nie ma się co upierać na przykładzie żyrandola, ale weźmy np. tarczówkę gdzie cały stół masz metalowy nie chciałbyś aby znalazł się pod napięciem. Dlatego powstał przepis, że części metalowe dostępne muszą być uziemione, mimo że napięcie pojawi się tam tylko w przypadku uszkodzenia izolacji na częściach roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.02.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Przemek pierdyknął cie kiedyś prąd tak z całej petary?Bo mnie raz i nie chciałbym więcej.Przy dodawaniu uziemienia nie musisz dodawać żyły do YDYp 3x1,5 - po prostu dajesz 4x1,5 więc koszt to nawet nie 1 PLN.Przy wymianie żarówek nie kopło Cię bo nie było uszkodzenia ani wilgoci ale co jeśli ...Wiem że przy zawilgoconym łączniku hermetycznym też potrafi gilać po palcach.Nie ma czegoś takiego jak "przedobrzenie" w ochronie życia. Kiedyś może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jest coś takiego. Gdyby tak dla przykładu wprowadzić ograniczenie prędkości do 20 km/h do byłoby przedobrzenie. Również zakaz budowy wysokich budynków, jazdy na motocyklu, czy wychodzenia z domu po zmroku nie powodowałby zwiększenia jakości życia. Wycofuję się z dyskusji o żyrandolu, bo jestem w mniejszości. Niemniej jednak gdyby takiego przepisu nie było, to nie przyszło by wam to do głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.02.2015 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Przepisu nie znałem. Dałem kabel "bo nie zaszkodzi" i nie wiem jaki żyrandol będę miał. Ale jakbym miał scierać kurze bo małżonkę coś kopie to niech sobie jest ta 4 żyła i leży choćby odłogiem. Nie chodzi o bezpieczeństwo moje ale innych. I nie abym się upierał, że tak ma być. Po prostu Ja tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa A tak na serio to lepiej dać więcej zabezpieczeń niż mniej, a gdyby coś się stało, cokolwiek. To dom dla Ciebie i Twojej rodziny, a ich bezpieczeństwo jest chyba najważniejsze. Z resztą ktoś pod wykonaniem takiej instalacji musi się podpisać, ktoś z uprawnieniami. To on bierze na siebie odpowiedzialność, za wykonanie i pomiary instalacji wg aktualnych przepisów. aiki uprzedziłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.02.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 26.02.2015 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Do odbioru instalacji elektrycznej potrzebne są protokoły z badania ochrony przeciwporażeniowej i tak jak napisał sebcio ktoś z papierami musi się pod tym podpisać. Bada się również prąd i czas zadziałania różnicówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.02.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Chodziło mi tu raczej nie o przepisy, o fizyczną potrzebę której nie dostrzegam. Jasne, że nie zaszkodzi, ale pomoże jak umarłemu kadzidło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 26.02.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 He he.. to tak jakbyś nie dostrzegał potrzeby zapinania pasów w samochodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts