aiki 26.02.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Dzisiaj opanowywałem technika kładzenia kabli na klej na gorąco z pistoletu.Musiałem poprowadzić kable po podciągu więc bruzdy nie wchodziły w grę a wiercenie pod uchwyty do 4 czy 5 kabli mi się nie uśmiechało.Początek straszny Wychodziły jakieś wygibasy - później jakoś szło i na koniec nawet byłem zadowolony.Rozwijałem kabel i wstępnie układałem go celem wyprostowania potem na ścianie rozciągałem cienką nitkę kleju i przykładałem na to kabel.Problem robił się gdy kleju było za dużo- zanim ostygł na tyle aby można puścić kabel dużo czasu mijało. Poza tym przeraża mnie ilość kabli do połączenia w puszkach przy łącznikach schodowych podwójnych - ciekawe jak ja to tam upchnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 26.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Poza tym przeraża mnie ilość kabli do połączenia w puszkach przy łącznikach schodowych podwójnych - ciekawe jak ja to tam upchnę. Najlepiej w głębokie puszki, a jak nie masz miejsca, to możesz kupić puszki poszerzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.02.2015 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 CHyba to przemyślę. Płytkich uszek nawet nie kupiłem - wszystkie mam głębokie.Ale może jakaś średnica 80 i głęboka by pomogła. Ma dwie puszki łączeniowe gdzie kabli będzie całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 26.02.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) I pamiętaj że do oświetlenie to max, 1,5 mm2 inaczej Ci puszki zbraknie Edytowane 26 Lutego 2015 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.02.2015 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Wiem wiem.Choć przy oświetleniu energooszczędnym i to za dużo.Mogłem wziąć linkę było by lżej hihi.Jedynie oświetlenie tarasu będzie do puszki zasilane 2,5 - chcę zrobić jedno zasilanie do gniazdka na tarasie i oświetlenia a od puszki dopiero dawać 1,5 na światło i 2,5 na gniazdo. Puszka w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Łącznik schodowy podwójny? Masz żyrandole na klatce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.02.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Łącznik schodowy podwójny? Masz żyrandole na klatce? Salon przejściowy. Schody na górę w salonie i zaczynają się w innym miejscu niż wejście do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.02.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 alki w jednej ręce przewód w drugiej klejarka - dajesz klej i za nim od razu przewód. Na dłoniach rekawiczki tzw wampirki. Kabel od klejarki owijasz sobie na przedramieniu że jak puscisz klejarke ,bo trzeba np prostować przewód 2 rekami, to jestes ją wstanie chwycić bez problemu dłonią. Ja pod pierwszy przewód mam wyrysowana linię. Następne kable kładę od góry na istniejący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.02.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jeszcze taka ciekawostka - do ściągania izolacji z przewodów według mnie najlepszy jest nóż .... kuchenny. Musi być ostry chwytasz przewód za końcówke i naciagasz go i prostujesz. Później nóż - oczywiscie kuchenny - między żyły i przecinasz izolację od końca do "ściany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.02.2015 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 alki w jednej ręce przewód w drugiej klejarka - dajesz klej i za nim od razu przewód. Na dłoniach rekawiczki tzw wampirki. Kabel od klejarki owijasz sobie na przedramieniu że jak puscisz klejarke ,bo trzeba np prostować przewód 2 rekami, to jestes ją wstanie chwycić bez problemu dłonią. Ja pod pierwszy przewód mam wyrysowana linię. Następne kable kładę od góry na istniejący Jeszcze tylko jeden przewód do położenia na podciągu więc sobie poradzę chyba. W bruzdach lepiej złapać uchwytami bo kurzu trochę i klej nie łapie. Dzięki Grend za wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.03.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Cisza jakaś u samorobów nastała.Wczoraj łączyłem kabelki w puszkach. Trochę mi to zajęło bo łączyłem najgorszy chyba obwód oświetleniowy.Oświetlenie kuchni i salonu z łącznikami podwójnymi schodowymi. Dodatkowo wszystkie kabelki oznaczone rurkami termokurczliwymi i puszki złapane na klej na gorąco tak ab w razie czego można było je puknąć stuknąć i poprawić osadzenie.Strach tylko podłączyć pod zasilanie w razie gdym coś jednak skopał w kabelkachKupiłem bezpiecznik B10 i przez niego dam zasilanie tak abym do domu nie musiał latać w razie czego.Jak to bedzie działac to potem już pójdzie z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 02.03.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dzisiaj podłączyłem jeden obwód oświetlenia do zasilania. i nic nie rypło, wszystko działa jak należy i jest jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.03.2015 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Połowa parteru okablowana i zasilanie na taras i oświetlenie zewnętrzne też. Jutro obwody na łazienkę i garaż z kotłownią. Potem dzwonek i bramy. no i siła w garażu i przechodzimy na górę. a i jeszcze schody dokończyć. Na pewno o czymś zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 05.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Nieźle Ci idzie nie zapomnij o koncentrykach do TV i może jeszcze jakieś skrętki do internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mi też dobrze idzie i już na pewno być może najprawdopodobniej od jutra chyba zacznę. Masz jakieś dobre rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 05.03.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Jak jest ciepło robi się łatwiej.Lecisz obwód od początku do końca i łączysz wszystko od razu - później może się pomieszać nam laikom.Choć jeszcze mi się nie pomieszało.Ograniczaj ilość obwodów. w skrzynce i tak będzie ciasno.Skołuj sobie ostry nóż - tępy tnie paluchy.Puszki wszystkie głębokie.Opisuj jaki obwód co zasila i na jakim kablu jest - będzie łatwiej w rozdzielni później.Kup sobie dobry pistolet do kleju przydaje się na betonach choć na suficie nie chce mi trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.03.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) alki bedziesz miał rolety ? +5 stopni to minimalna temperatura na kładzenie kabli. Kabel na suficie to w miejscu docelowym mocujesz na uchwyt po uprzednim wykuciu "dołka" i później kleisz od ściany do uchwytu i trzyma bez problemu. Ten uchwyt to też jest zabezpieczenie że w momencie szarpnięcia kablem przy montazu lampy nie oderwiesz "kawałek" tynku z sufitu Widze że mam zaległości do innych, a nadrabiać nie mam jak - w Poznaniu dzisiaj o 6:00 rano - 6 stopni i robota lezy. Edytowane 6 Marca 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 U mnie też robota leży.Chyba Kubus mnie zaraził.Gdyby nie to to parter bym w tym tygodniu skończył.Kabel do sufitu mocuję na uchwyty i gdzie nie gdzie podklejam klejem jak potrzeba.W domu palę w kozie także mam ok 15 stopni czasami do 20. Rolet nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.03.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Nikogo nie zarażałem a co do robót, Panie i Panowie od poniedziałku naście stopni na dworze, czas samoroby brać się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 No jak tam aiki z robotą? Wydobrzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts