Przemek Kardyś 29.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Tak: http://meskimbyc.pl/images/stories/dom/ociplenie/szpalety.jpg Jest równo i gładko. Nie trzeba tak dokładnie szlifować i okno na koniec jest mniej porysowane. Tylko zamiast kleju użyjcie pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 29.03.2015 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 I właśnie ten biały styro mnie rozwalił. i wolę zrobić na cięcie płyt na długość.Nigdzie u mnie nie widziałem styro szarego w grubości 2-3 cm. Przy oknie mam listwę dylatacyjną i zawsze jest przerwa między styro ze ściany a ramą okna więc podkładasz panel podłogowy i nie ma mowy rysowaniu okna. Po wyrównaniu wpuszczam piankę między styropian a ramę okna i potem idzie listwa dylatacyjna której siatka zakłada sie z siatką narożnika zew. na siebie (styro 15 cm) więc będzie chyba mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.04.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 aiki a te uzupełnienie szczelin miedzy płytami to robiłeś już po przyklejeniu płyt do sciany, czy w trakcie montażu ? Bo z doświadczenia wiem ze takie uzupełnianie pianką uszczelni na jakieś 3 cm a styro ma jakby nie było 20 cm i dlatego zastanawiam się czy przy klejeniu płyt od razu nie dawać pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.04.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jak będziesz dawał od razu to Ci rozepchnie płyty i będzie jeszcze gorzej.Ogólnie płyty dolegają do siebie bardzo dobrze a piankę daje aby wszystko usztywnić i to działa.Na silę wciskam pistolet miedzy płyty i ilość jaką wstrzykuję jest naprawdę znikoma.Jeśli są jakieś większe przerwy to uzupełniam na całej grubości styropianu.Styro mam 15 cm frezowany więc jest ok. Przy 20 bez frezu też dawałbym w trakcie montażu miedzy płyty ale chyba klej do styro nie piankę.Jest mniej rozprężny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.04.2015 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Dzisiaj próba kołkowania. Nie wyszło. Dyble mam plastiki i nie idzie ich dobić. Chyba za krótkie wiertło mam i być może już zużyte bo końcówka jakaś taka mniejsza średnica się wydaje.Niestety wszystkie sklepy dzisiaj pozamykane i na zakup nowego dłuższego wiertła muszę poczekać do wtorku.I zobaczymy jak pójdzie.Kleju nie chciałem rozrabiać bo w nocy u nas przymrozki i nie chcę ryzykować więc ogólnie sobota minęła na leniuchowaniu- jak i cały tydzień zresztą.Zima jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Dzisiaj próba kołkowania. Nie wyszło. Dyble mam plastiki i nie idzie ich dobić. Chyba za krótkie wiertło mam i być może już zużyte bo końcówka jakaś taka mniejsza średnica się wydaje. Niestety wszystkie sklepy dzisiaj pozamykane i na zakup nowego dłuższego wiertła muszę poczekać do wtorku. I zobaczymy jak pójdzie. Kleju nie chciałem rozrabiać bo w nocy u nas przymrozki i nie chcę ryzykować więc ogólnie sobota minęła na leniuchowaniu- jak i cały tydzień zresztą. Zima jakaś. Uważasz że kołkowanie jest konieczne ??? Bo jeżeli przy wyrywaniu styropianu nie odpada klej tylko pzełamuje się styro to chyba to jest bezcelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.04.2015 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 e Z grafita jadę to kołkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.04.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 e Z grafita jadę to kołkuję. Fachowcy od elewcji z którymi kiedyś dużo współpracowałem - mówili że dobry klej bez kołków albo tani z kołkami - ważny jest test kleju. Jest to niezależne od jakości styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 04.04.2015 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Testu nie robiłem ale se zakołkuję tak na wszelki wypadek.Wiem, że sam klej by wytrzymał bo ścianę gruntuję i płyty szlifuję ale kołki już mam i zaślepki i frez to co mi tam szkodzi.Kupię jeszcze nowe wiertło i zobaczymy jak pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.04.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Jedna ściana ocieplona. Pozostało tylko pomalować gruntem. Jak zdejmę siatki i rusztowania będą zdjęcia. Kilka zdj. z etapu ściany Jedno popołudnie zatapiania siatki. Przymierzam i docinam siatkę potem w połowie wbijam gwoździe i górę opuszczam w dół. Smaruję klejem i podnoszę siatkę i równam wszystko pacą. nastepnie dół siatki podwijam na rusztowanie i podobnie postępuje na dole jak u góry. Siatka zaciągnięta 2 raz klejem. Jak kończyliśmy to słońce padało z boku ściany - wyszło równo. Siatki na warszawskim. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.04.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Jakim klejem lepiłeś styropian? Ja próbowałem Ceresit CT84 do podniesienia parapetów, ale jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.04.2015 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Ogólnie na klej z worka Termoorganiki a tam gdzie było ciężko się dostać to to jakaś średnia półka po 18-20 zł. http://www.baumaster.eu/oferta/docieplenia/szczegoly/klej-poliuretanowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.04.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 I co? Taniej wychodzi z worka? Teoretycznie worek za 14zł starcza na 5m2, a pianka na 10, więc powinno być lepiej tą pianką. Moje zużycie na parapety nie jest miarodajne, bo płyty miałem cięte na pół, a piankowałem praktycznie po całości. Poważnie zastanawiam się czym kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.04.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja wziąłem z worka bo lepiej mi się na nim robi. lepiej się piony poszczególnych płyt łapie i lepiej się ustawia je tak jak ma być.Pianka sprężynuje i zawsze mnie to wnerwiało. Ale może to zbyt mała praktyka. No i spróbuj pianke nałożyć na wietrze i jeszcze poczekać te kilka minut. Jeśli chodzi o wydajność to na to co jest zrobione (ok 75 m2) poszło 8 worków kleju do styropianu (ściany równe klejenie na placki i obwódkę a na zatopienie siatki i 2 warstwę (ok 45 m2) poszło 5 worków białego. Do metrażu nie odliczam okien.Nie wiem czy pianką u mnie wyszłoby taniej. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalu76gmail.com 13.04.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Robiłem cały dom na piance ok 210m2. Nie uzyskasz wydajności 10m z puszki. Średnio wychodziło mi 6,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 13.04.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Fajny masz ten domek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.04.2015 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Fajny masz ten domek:) Dziękować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.04.2015 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jak jest zimno to robi się 2 razy wolniej a jak w dodatku wieje wiatr to....Ubrany jak na Ural pół dnia rusztowanie z teściem składałem.Potem trochę pianownia i likwidacja kilku gniazd wróbli.Jak jutro taka sama pogoda to ja dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.04.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Robiłem cały dom na piance ok 210m2. Nie uzyskasz wydajności 10m z puszki. Średnio wychodziło mi 6,5 Z puszki kleju Neostick kleilem ok 18-20 plyt (9-10m2). Warunek: klej musial byc wczesniej nagrzany w wiadrze z ciepla woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 17.04.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 aiki a ty szlifowałeś styro od strony ściany ? Ja tak robiłem z XPSem a z elewacyjnym nie wiem czy ma sens. Także jakie robiłeś odchylenia na płaszczyźnie ? Później je szlifowałes do perfekcji czy raczej wyrównywałes klejem ? Zastanawialem się nad oknami bo pisałeś że jest czasochłonne - nie lepiej do okna podjechać krawedzią "fabryczna" a docinkę robić na ścianie i ewentualne szczeliny wypełnić pianą ? Wiadomo ze w sytuacji gdy styro tylko częściowo wchodzi ci na okno to tego nie zrobisz ale w momencie kiedy masz okno tarasowe to 4 warstwy możesz szybko i bezproblemowo zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts