Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa samochodowa i manometr w instalacji.

Nadmuchane do 4 atm. po kilku minutach dopompowane i zostawione na noc.

Puszczało połączeniami na teflon po zmianie na pakuły było ok.

Trzymało kilka dni.

Pełna próba powinna być robiona na większych ciśnieniach.

Poczytaj Jarka P. on miał fajną pompkę - nabijał wodą.

• 2 weeks później...

Prąd na parterze skończony i przeniosłem się na górę.

Wczoraj osadzenie rozdzielnicy i kable pociągnięte w dwóch pokojach. Ze dwa dni wolnego i było by po prądzie a tak pewnie ze dwa tygodnie zejdzie. No a potem jeszcze ciągnąć do furtki i bramy no i uziemienie.

Wyposażenie niestety rozwala. Chciałem licznik se założyć - poczeka na lepsze czasy - przepięciówka też chyba poczeka aż się podłączę do sieci.

• 3 weeks później...

Ostatnio przekonuję się do technologii klejenia styropianu do ściany na klej z wora, oraz płyt ze sobą pianką na obwodzie od zewnętrznej strony (nie od ściany). To spowoduje, że będzie:

- szczelnie,

- ciepło,

- dobrze,

- trudno,

- drogo.

U mnie będzie około 400 płyt, trzeba liczyć 1,5mb na płytę, czyli 600mb spoiny. Jedną puszką można ponoć przykleić 20 płyt, co oznacza, że do takiego zastosowania wystarczy 10 puszek. Niechby 15 to koszt 300-400zł i usmarowane poliuretanem paluchy. Według mnie warto.

Gość grend
Ostatnio przekonuję się do technologii klejenia styropianu do ściany na klej z wora, oraz płyt ze sobą pianką na obwodzie od zewnętrznej strony (nie od ściany). To spowoduje, że będzie:

- szczelnie,

- ciepło,

- dobrze,

- trudno,

- drogo.

U mnie będzie około 400 płyt, trzeba liczyć 1,5mb na płytę, czyli 600mb spoiny. Jedną puszką można ponoć przykleić 20 płyt, co oznacza, że do takiego zastosowania wystarczy 10 puszek. Niechby 15 to koszt 300-400zł i usmarowane poliuretanem paluchy. Według mnie warto.

.... no popatrz a jednak też tak robisz.....

Ja jednak wolę zrobić pianką przy ścianie bo lepiej przymocuje płytę a o drugie będzie ramka na całej płycie a szczeline miedzy płytami i tak wypelni. Nie będę robic kołków. Z opinią że jak robisz bez frezu, a z frezem to jest rożnica 1 cm styro przy 20 cm to ja się za bardzo nie zgadzam bo tak jak pisze alki małych szczelin dobrze nie uszczelnisz i jak wieje wiatr to musi tam nieźle wychładzać - po drugie to opinie wykonawców, a robienie styro bez frezu jest trochę mniej skomplikowane

Gość grend
podłączenie przez końcówkę do podłączenia węża , do tego podpięty pomarańczowy wąż od gazu i złącze ala wentyl samochodowy. (komplet końcówek do pompowania).

Ja miałem pompkę elektryczną na 12V a taką manualną być może uda nabić się większe ciśnienie.

moje kombinacje ze zwykła pompką skończyły się blamażem :) Wywaliłem już zniszczona pompke i wypożyczyłem normalną pompke do tego typu testu na wode za 28 pln:eek: - szybko, skutecznie, pewnie i profesjonalnie

Spusty montowałem po ociepleniu.

Długie wiertło i bez problemu. Dla pewności po wkręceniu trzpienia wstrzyknąłem jeszcze pianki i na to poszła zaślepka z kołnierzem maskującym tak aby nie było widać otworu. Wszystko było w zestawie do uchwytów. Odgromu nie mam.