sebcioc55 30.11.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 robi się z tego drogi interes. Chyba taniej wyjdzie zakasać rękawy, dokończyć sufit i odpalić PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.11.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Jak masz możliwość to pewnie.Mi cale cieplo przez dach ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 07.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Aiki widzę że KAN-termo rurę do podłogówki kładziesz, chyba że to co innego? pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Kan kan. Chyba najmniejszy odpad będzie z krążków 600 mb. Od sebcia ściągałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 U góry zostało tylko dylatacje porobić pomiędzy pętlami i pomieszczeniami a tym czasem zabrałem sie za opróżnianie dołu i pomysły mi sie kończą gdzie to upychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.12.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 zrób wyprzedaż garażową ;PBTW: pamietałeś o rurkach osłonowych w miejscach dylatacji? U mnie dylatacje robili posadzkarze sami, tzn po prostu w miejscach dylatacji robili przerwy w betonie, nie stosowali pianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Pamiętałeś. Jeszcze kilka mam do założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 07.12.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Kan kan. Chyba najmniejszy odpad będzie z krążków 600 mb. Od sebcia ściągałem Tak samo rozkładałem KAN wielowarstwowe PE-RT/Al/PE-RT faktycznie niskie przepływy i nie przekraczalne 100m na pętli pompa przy podnoszeniu 4m ma 21 watów to przy 794 mb jestem zadowolony. pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.12.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Dwa szybkie pytania:1. doprowadzenie wody i kanalizy do łazienki, kuchni robiłeś już (nie mogę znaleźć), jeśli tak to na jakich rurkach i czy łączyłeś na trójnikach czy z rozdzielacza?2. nie chcesz tynkować, tylko płyty kg - skąd ten pomysł (co brałeś pod uwagę przy analizie?), też chciałem tak ściany zrobić, ale małżonka twierdzi, że będzie dudnić i czuć się jak w papierowym pudełku, no i że w kg łatwiej dziurę zrobić (dzieci) niż w tynku - w czym kg jest lepsza od tynków (jak ją przekonać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Doprowadzenia fi 25 PP podejścia fi 20 pp ale tylko przy umywalkach. Do prysznica i wanny podejścia również fi 25 dopiero na samym końcu redukcja. Płyty zrobie sam bez problemu - szybko i równo. Płyty taniej myślę, że tak o połowę. To,że bedzie dudnić to słaby argument bo aby to zauważyć to po pierwsze musiało by być klejone na placki i to rzadko no i trzeba pukać w ściany aby to dudnienie usłyszeć. Kuzyn ma płyty i dopóki nie pukniesz w ścianę to się nie skapniesz, że to nie tynk.Na temat uszkodzeń to porównując do tynków cementowo wapiennych to płyty przegrywają ale w porównaniu z tynkami gipsowymi to chyba nie bardzo. Ty masz równiutkie ściany więc płyty możesz na grzebień kleić (chyba Netbet tak robił) więc nawet po pukaniu nic nie będzie dudnić a już na pewno nie będzie wrażenia kartonowego pudełka.Podpytaj Netbeta lub Antkowiaka Oni mieszkają w płytach więc mogą powiedzieć więcej z doświadczenia. Edit:Woda na trójnikach.Drugi raz robiłbym z pex i na rozdzielaczach. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.12.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Edit: Woda na trójnikach. Drugi raz robiłbym z pex i na rozdzielaczach. też drugi raz bym zrobił na pexach i rozdzielaczach. Szybciej, wygodniej, pewniej i cenowo chyba porównywalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Rozdzielacze z atestem do wody pitnej mogą trochę kosztować. Ale nie sprawdzałem nigdy tego. no i prościej cyrkulacje zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.12.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Ale przy rozdzielaczu chyba nie mogę zrobić cyrkulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 możesz do rozdzielacza. Zawsze to będzie bliżej i mniej wody spuścisz.Jedną rurkę z rozdzielacza dajesz jako powrót do cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.12.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 możesz do rozdzielacza. Zawsze to będzie bliżej i mniej wody spuścisz. Jedną rurkę z rozdzielacza dajesz jako powrót do cyrkulacji. Ale jeśli rozdzielacz będzie stał 0,5m od zbiornika to chyba mija się to z celem. Plan jest taki, że rozdzielacz koło zbiornika, zasila łazienkę (która jest nad pomieszczeniem technicznym), drugą łazienkę, która jest za ścianą (2m dalej) i kuchnie, która jest najdalej (ok. 7 m). A tak przy okazji, robiłeś cyrkulację? Gdzie ją się wprowadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Robiłem. Na razie mam wszystko wprowadzone do kotłowni (pomieszczenie techniczne u pompiarzy ) Cyrkulacje wprowadzasz do zbiornika CWU (od góry zasilanie a chyba gdzieś od dołu zbiornika powrót) Na rurce od cyrkulacji montujesz pompe cyrkulacji. U Ciebie z łazienkami nie byłoby problemu ale kuchnia trochę daleko i być może tylko tam warto założyć cyrkulację. Z kuchni robisz powrót CWU i wpinasz do zbiornika poprzez pompę cyrkulacyjną. Wówczas obieg jest przez rozdzielacz i kuchnię a w łazienkach to chwilke poczekasz aż woda z rozdzielacza doleci. To chyba najprostsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 08.12.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 dużo dobrych informacji! i ten patent na rozwijanie rurek- rewelacja! dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 08.12.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Ja tak z innej beczki - ubezpieczenie budowy. Jak uważasz z perspektywy czasu, jest sens? Mąż chce ubezpieczyć, boi się, że np. koparkowy uszkodzi rurę sąsiadowi i trzeba będzie za to płacić. Mnie się wydaje, że od tego jest OC pana koparkowego, ale mogę się mylić. Czy ubezpieczenie budowy obejmuje w ogóle takie sytuacje? Pytam oczywiście z punktu widzenia samoroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.12.2015 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Właśnie dostałem ofertę ubezpieczenia na przyszły rok.Przy wypasionym ubezpieczeniu składka 350 - ubezpieczone wszystko co na budowie na kwotę 300 000 PLN ale jeszcze nie wiem czy OC tam jest - nie doczytałem.Ubezpieczenie to już własna decyzja. Zawsze może się coś stać. jakieś zwarcie albo wicher i dachu nie ma. Ja płacę tak na wszelki wypadek.Do tej pory miałem ubezpieczenie na 100 tyś i składkę 100 PLN i myślę, że taką kwotę warto wydać aby spać spokojniej - choć nie wiem jak to jest jak już przyjdzie co do czego i nie chcę się dowiedzieć. Na OC pana koparkowego bym nie liczył. Pewnie ma takie że po drogach może sie poruszać a na szkody powstałe podczas pracy musiałby mieć osobne ubezpieczenie. Pewnie nie ma i wówczas sąsiad zgłosi się do Ciebie Edytowane 8 Grudnia 2015 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 08.12.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Właśnie dostałem ofertę ubezpieczenia na przyszły rok. Przy wypasionym ubezpieczeniu składka 350 - ubezpieczone wszystko co na budowie na kwotę 300 000 PLN ale jeszcze nie wiem czy OC tam jest - nie doczytałem. Ubezpieczenie to już własna decyzja. Zawsze może się coś stać. jakieś zwarcie albo wicher i dachu nie ma. Ja płacę tak na wszelki wypadek. Do tej pory miałem ubezpieczenie na 100 tyś i składkę 100 PLN i myślę, że taką kwotę warto wydać aby spać spokojniej - choć nie wiem jak to jest jak już przyjdzie co do czego i nie chcę się dowiedzieć. Na OC pana koparkowego bym nie liczył. Pewnie ma takie że po drogach może sie poruszać a na szkody powstałe podczas pracy musiałby mieć osobne ubezpieczenie. Pewnie nie ma i wówczas sąsiad zgłosi się do Ciebie Moglbys mi podeslac warunki tej umowy, bo tez dostalem, ale 300 tys, to ubezpieczenie calej nieruchomosci, ale to co mogloby z niej zginac to tylko 50 tys. a skladke mam podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts