Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na zew w nocy było -17 w środku rano było -1. paliłem wczoraj tak do 3*C

Ogólnie to mam przewiewy( drzwi i brama garażowa z dziurami) i ten wiatr potęguje wychładzanie - wentylacja grawitacyjna.

No i nie mam izolacji na dachu żadnej i tam najwięcej ucieka - widać po śniegu na dachu.

Zewnętrzna podobna była do aiki'owskiej (??), czyli około -17. W środku było +7. Dzisiaj byłem rano jest +4,5, a na zewnątrz -3. Od soboty nie grzane. W niedzielę było -15, w poniedziałek w nocy -19, we wtorek już -8 i dziś całkiem ciepło, tylko słońca nie ma. Włączyłem klimę na wszelki wypadek i zobaczymy co będzie na wieczór.

A niby skąd ta wilgoć?

Ciepłe powietrze ogólnie ma większe możliwości jeśli chodzi o wilgoć.

Czymkolwiek nagrzejesz to później jak się będzie ochładzać to wilgoć gdzieś tam wyjdzie.

Choć u mnie przy grzaniu z butli tylko w garażu żadna wilgoć się nie pojawiła nawet na oknach

(wentylacja grawitacyjna bardzo sprawna) więc to chyba jakiś mit.

Po namyśle to u mnie takie przewiewy jeszcze, że .....

Edytowane przez aiki

Przy spalaniu (utlenianiu) węglowodorów, w tym propanu:

C3H8+5O2->3CO2+4H2O spalanie całkowite

2C3H8+7O2->6CO+8H2O półspalanie

C3H8+2O2->3C+4H2O spalanie niecałkowite

W zależności od ilości dostępnego tlenu, produktami spalania są dwutlenek węgla, tlenek węgla (czad), węgiel (sadza) i duże ilości pary wodnej. Stąd wniosek, że

- spalanie gazu w domu powoduje produkcję wilgoci,

- niedostateczny dopływ tlenu, a więc słaba wentylacja, to ryzyko zatrucia czadem,

- przymykanie dopływu tlenu do kominka powoduje gromadzenie się sadzy w kominie.

Jest wiecej wilgoci od gazu niestety. Przemek zrob test w swoim szczelnym domu :) wez jakis miernik wilgoci butle gazowa z ta taka nasadka grzejaca(promiennikiem? ) zrob zdjecia i pokaz tu. Bo chyba Ty jedyny tutaj z samorobow masz juz szczelny dom. Ja obstawiam ze wilgotnosc wzrosnie i to znaczaco. Ale oczywiscie jak sie zacznie wentylowac to to traci znaczenie.

Spróbuję. Mam piecyk ceramiczny (chyba sprawny, bo od lat stoi w piwnicy) i butlę jeszcze pełną po grzaniu papy. Problem w tym, że u mnie wilgoć to prawdopodobnie 100%, bo się po parapetach woda leje i kapie z aluminiowego szyldu w drzwiach.

Aż sobie Arduino z DHT11 poskładam, to sprawdzę następnym razem.

Edytowane przez Przemek Kardyś