aiki 16.01.2016 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Dzisiaj sprzątanie salonu - kurzu sporo narobiłem przy tym ale bedzie można gruntować.W kuchni na koniec przygrzałem papę. Kiedyś przygrzewałem na dachu latem i szło bez problemu troche grzania i sie kleiło.Niestety jak sie w domu ma 3 stopnie to wpierw musiałem podgrzać papę aby cokolwiek z nią szło zrobić a potem dopiero grzać.Ale i tak przy tej temp to na dach by się nie nadawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 GWC.Plan to w przyszłości zrobić GWC do wentylacji grawitacyjnej.Przed ułożeniem styropianu więc chciałbym wprowadzić to GWC do domu a więc poprzez kotłownię poprowadzić kilka rur od wentylacji 63/75 ze skrzynki rozprężnej do dziury w salonie pod schodami.Skrzynkę rozprężną dać w schodach do kotłowni (boczne wejście) > rury 63/75 ułożyć na papie na chudziaku i przykryć folią > na końcu w kotłowni dać kolejną skrzynkę rozprężną i z niej zrobić wprowadzenie do salonu.Na razie chcę zrobić tylko to co w środku a zewnętrzną część zostawić na potem bo to trochę kasy szarpnie. Celem jest podwyższenie choć o drobinę temp. powietrza napływającego do domu zimą i schodzenie go latem.Zimą wszystko pójdzie na grawitacji latem pewnie będzie potrzebny jakiś wentylator aby zachodziła wymiana powietrza (latem wentylacja grawitacyjna stoi). Temat obrabiam od wczoraj więc jeśli o czymś nie wiem bądź macie jakieś uwagi to śmiało. Jeśli macie inne propozycje materiałowe to zapodajcie. Jesteście po swoich WM więc i wiedzę macie sporo większą. GWC ma być rurowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.01.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Ja mam dwa przepusty fi110 do rurowca ale ze wzgledu na wysoką okresową wodę gruntową (chociaż w tym roku takowej nie bylo) bedę robił GWC glikolowe podpięte do dolnego źródła od PC. Rozumiem że chcesz zrobić kilka rur (chyba 3) do jednej skrzynki i z niej już potem w ziemie? A dalej jaka rura? Wiesz że trzeba to zrobić ze spadkiem od domu i na końcu rurę pionową z pół metra głębiej żeby ewentualna woda tam spływała? Najlepiej jeszcze wysypac tą pionową rure i dookoła niej żwirem 16-32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Tak wiem ale na razie robię tylko środek.Ma to wyglądać tak iż w ziemi idzie rura do GWC 225 mm antybakteryjna (droga jak ....) pod schodami do kotlowni wchodzi do puszki rozprążnej gdzie rozdziela się na ok 10 rur 75 mm które przez kotłownię idą w styro pod posadzką (kilka zostaje w kotłowni i coś tam na garaż a reszta wchodzi do salonu przez kolejną puszkę rozprężną albo po prostu jakimś kolankiem w dziurę w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zrób zwykłą rurą pomarańczową fi200, w odcinkach po 3 metry. Woda gruntowa nie wleje się do środka, bo połączenia są na uszczelkach. Antybakteryjność to ściema, bo jeśli tam coś będzie, to grzyby od wilgoci, a nie bakterie. Klimatyzację w aucie się odgrzybia przecież, a nie odbakteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 A swoją WM to nie robiłeś z antybakteryjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.01.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 R&K w swoim nowym dzienniku też pisał o ściemie tych antybakteryjnych rur do GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Mniejsza z tym czy w ziemi lepiej antybakteryjne czy nie.Skupmy się na wewnątrz.Czy jeden dolot w salonie czy rozprowadzić też na górę do pokoi?Rozprowadzenie na poddasze wiąże się z kuciem w stropie ale przy średnicach 75 to nie problem tylko podłogówka już ułożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.01.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja robiłem WM na zwykłych rurach. Co do dolotów, to będzie to zimne powietrze, które będzie zalegać przy podłodze. Jeśli nie zrobisz na górę doprowadzenia, to tam samo z siebie nie pójdzie. No i pasuje wtedy kratka w każdym ważnym pomieszczeniu, żeby był ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 ogrzewanie podłogowe to podniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.01.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 No nie wiem. Nie zawsze będzie działać podłogówka - choćby w nocy, jeśli obniżysz temperaturę, albo na wiosnę i jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Umieszczenie wyżej nawiewników to nie problem. Po prostu będę musiał to przemyśleć jak. Czy jeszcze jakieś uwagi? Z dotychczasowych to rozprowadzenie do pokoi na górze i umieszczenie wyżej niz nad podłogą nawiewników.Z rurami to jeszcze pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.02.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Do podłogówki przygotowań ciąg dalszy. Powoli układa się papa na parterze i zamocowałem stelaże WC. na dole na ciasno bo jeszcze prysznic musi sie zmieścić U góry. Niski i drogi jak .. Ale inny by się pewnie nie zmieścił. Se będę rano przez okno spoglądał. Grohe mogę polecić. Zestaw kompletny po najmniejszą śrubkę. Otwierasz karton i montujesz do samego końca. Kanalizacje dobrze mieć wyprowadzone na samym środku i jak najniżej. Wodę najlepiej na środku - Ja chciałem mieć dostęp do zaworu i dlatego woda jest podprowadzona z boku - tam będzie zawór kątowy i wężykiem do zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 a czemu chcesz je montować przed posadzką i zalewać betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.02.2016 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Bo tak się robi.Maja nóżki wysuwane właśnie do tego celu by zalać je betonem.Santosz chyba też montował później i zalewał betonem środek na wysokość 10 cm po zabudowaniu płytami aby wszystko nabrało sztywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 hmm ja myślałem że to się montuje kołkami do posadzki. Jak sprawdzałem to nie starczyło by mi wysokości żeby zamocować nogi do betonu pod styropianem. A stawianie na styropianie i zalewanie betonem to jakoś wole już kołkami. Zobaczymy, musze zamontować bo może też bede musiał lać beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.02.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Ja bym się trochę bał wiercić przy podłogówce.Ja na dole mam 12 styro u góry 3 cm a nogi ogólnie do 20 cm posadzki i ocieplenia sięgają tak więc prawie na styk się zmieściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.02.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Panie, ja to specjalnie zrobilem odstep rurkami zeby w nie nie trafic . U mnie jest w sumie 26cm wiec nie dalo rady. U Przemka jeszcze wiecej wiec tez chyba zamontowal do posadzki. Jak mi plyty zbrzydną to sobie zamontuje stelaze i zobacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 U mnie nie starczyło wysuwu, więc musiałem podstawić kawałek pustaka na chudziaka żeby zrobić poziom. W sumie nie wiem czy lepiej zalewać, czy nie. Mi majster radził zrobić tak, to tak to zrobiliśmy i tak mam, ale faktycznie trudniej się później styropian układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.02.2016 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Co wiecie o Michno System?Chodzi o wykończenie sufitów na parterze.Wydaje się iż zajmie mniej miejsca niż stelaż a profile kapeluszowe chyba nie wchodzą w grę- nierówności po szalunku z desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts