Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

Dzisiaj sprzątanie salonu - kurzu sporo narobiłem przy tym ale bedzie można gruntować.

W kuchni na koniec przygrzałem papę. Kiedyś przygrzewałem na dachu latem i szło bez problemu troche grzania i sie kleiło.

Niestety jak sie w domu ma 3 stopnie to wpierw musiałem podgrzać papę aby cokolwiek z nią szło zrobić a potem dopiero grzać.

Ale i tak przy tej temp to na dach by się nie nadawało.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GWC.

Plan to w przyszłości zrobić GWC do wentylacji grawitacyjnej.

Przed ułożeniem styropianu więc chciałbym wprowadzić to GWC do domu a więc poprzez kotłownię poprowadzić kilka rur od wentylacji 63/75 ze skrzynki rozprężnej do dziury w salonie pod schodami.

Skrzynkę rozprężną dać w schodach do kotłowni (boczne wejście) > rury 63/75 ułożyć na papie na chudziaku i przykryć folią > na końcu w kotłowni dać kolejną skrzynkę rozprężną i z niej zrobić wprowadzenie do salonu.

Na razie chcę zrobić tylko to co w środku a zewnętrzną część zostawić na potem bo to trochę kasy szarpnie.

Celem jest podwyższenie choć o drobinę temp. powietrza napływającego do domu zimą i schodzenie go latem.

Zimą wszystko pójdzie na grawitacji latem pewnie będzie potrzebny jakiś wentylator aby zachodziła wymiana powietrza (latem wentylacja grawitacyjna stoi).

Temat obrabiam od wczoraj więc jeśli o czymś nie wiem bądź macie jakieś uwagi to śmiało.

Jeśli macie inne propozycje materiałowe to zapodajcie. Jesteście po swoich WM więc i wiedzę macie sporo większą. GWC ma być rurowiec.

Ja mam dwa przepusty fi110 do rurowca ale ze wzgledu na wysoką okresową wodę gruntową (chociaż w tym roku takowej nie bylo) bedę robił GWC glikolowe podpięte do dolnego źródła od PC.

Rozumiem że chcesz zrobić kilka rur (chyba 3) do jednej skrzynki i z niej już potem w ziemie? A dalej jaka rura? Wiesz że trzeba to zrobić ze spadkiem od domu i na końcu rurę pionową z pół metra głębiej żeby ewentualna woda tam spływała? Najlepiej jeszcze wysypac tą pionową rure i dookoła niej żwirem 16-32.

Tak wiem ale na razie robię tylko środek.

Ma to wyglądać tak iż w ziemi idzie rura do GWC 225 mm antybakteryjna (droga jak ....) pod schodami do kotlowni wchodzi do puszki rozprążnej gdzie rozdziela się na ok 10 rur 75 mm które przez kotłownię idą w styro pod posadzką (kilka zostaje w kotłowni i coś tam na garaż a reszta wchodzi do salonu przez kolejną puszkę rozprężną albo po prostu jakimś kolankiem w dziurę w ścianie.

Zrób zwykłą rurą pomarańczową fi200, w odcinkach po 3 metry. Woda gruntowa nie wleje się do środka, bo połączenia są na uszczelkach. Antybakteryjność to ściema, bo jeśli tam coś będzie, to grzyby od wilgoci, a nie bakterie. Klimatyzację w aucie się odgrzybia przecież, a nie odbakteria.

Ja robiłem WM na zwykłych rurach.

Co do dolotów, to będzie to zimne powietrze, które będzie zalegać przy podłodze. Jeśli nie zrobisz na górę doprowadzenia, to tam samo z siebie nie pójdzie. No i pasuje wtedy kratka w każdym ważnym pomieszczeniu, żeby był ruch powietrza.

• 3 weeks później...

Do podłogówki przygotowań ciąg dalszy.

Powoli układa się papa na parterze i zamocowałem stelaże WC.

na dole na ciasno bo jeszcze prysznic musi sie zmieścić

WP_20160206_13_12_13_Pro 2.jpg

U góry. Niski i drogi jak .. Ale inny by się pewnie nie zmieścił.

WP_20160208_18_45_38_Pro.jpg

Se będę rano przez okno spoglądał.

Grohe mogę polecić. Zestaw kompletny po najmniejszą śrubkę.

Otwierasz karton i montujesz do samego końca.

Kanalizacje dobrze mieć wyprowadzone na samym środku i jak najniżej.

Wodę najlepiej na środku - Ja chciałem mieć dostęp do zaworu i dlatego woda jest podprowadzona z boku - tam będzie zawór kątowy i wężykiem do zbiornika.

hmm ja myślałem że to się montuje kołkami do posadzki. Jak sprawdzałem to nie starczyło by mi wysokości żeby zamocować nogi do betonu pod styropianem. A stawianie na styropianie i zalewanie betonem to jakoś wole już kołkami. Zobaczymy, musze zamontować bo może też bede musiał lać beton.