-robert- 12.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 hmm ja myślałem że to się montuje kołkami do posadzki. Jak sprawdzałem to nie starczyło by mi wysokości żeby zamocować nogi do betonu pod styropianem. A stawianie na styropianie i zalewanie betonem to jakoś wole już kołkami. Zobaczymy, musze zamontować bo może też bede musiał lać beton. Witajcie! aiki, sebcio, Przemek, grend, santosz, i inni samorobni Z wielką przyjemnością czytam Wasze dzienniki i czerpię z nich rozwiązania i wiedzę. Życzę Wam wszystkim dalszych sukcesów budowlanych, zapału do pracy i szybkiego osiągnięcia wyznaczonych celów! Będę Wam dopingował. Teraz coś w temacie.... Ja przy ostatnim remoncie łazienki, który się odbył 4 lata temu, stelaż przykręciłem na wkręty do posadzki - bez zalewania w betonie i wszystko do dziś trzyma się wzorowo, a często obciążają go ludzie o naprawdę słusznej wadze... Również się buduję (aktualnie stan SSZ w okolicach Kalisza) i staram się część prac wykonać samodzielnie. W swoim domu planuję wykuć pod stelaże wnęki (głębokość ok.12cm) w ścianach nośnych 24cm, aby nie robić obudowy z płyt k-g, taka prosta forma mi bardziej odpowiada i stelaże przykręcę do muru. Mam nadzieję, że to rozwiązanie się sprawdzi.... w aktualnej łazience działa Pozdrawiam robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Rety. Dzięki. U znajomego ściana tak popękała, bo sobie za bardzo wykuł pod kanalizę. Beton komórkowy of kors. Trzeba z tym uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.02.2016 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Ferie mamy więc coś się robi. Zasłoniłem rury w garażu bo już patrzeć na to nie szło. Jeszcze siatka i klej i będzie miło. Odkurzacz centralny też doczekał się kontynuacji. Tutaj gniazdo w salonie na wprost do wiatrołapu i na lewo szufelka w kuchni. Czekam jeszcze na puszkę do szufelki montowanej w ścianie do wiatrołapu i OC będzie ukończony. Zrezygnowałem z gniazda w garażu na rzecz zakupu odkurzacza z gniazdem w sobie. porobiłem też dylatacje na górze. Przez niewiedze kupiłem nie to co trzeba i musiałem kombinować. Kupiłem dylatację brzegową z nacięciami zamiast ze stopkami i stopki dorobiłem z pozostałości po elewacji (narożnik z siatką) Skleiłem to do kupy przy pomocy kleju na gorąco i mocowałem wszystko za pomocą spinek do rur. Ogólnie taniej niż kupić orginał ze stopkami i to dużo jak patrzyłem na ceny. Pianka kan-therm 8 mm Jak dla mnie nie warto przepłacać 200 PLN za rolkę. Edytowane 16 Lutego 2016 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.02.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Elegancko. Zalewać będzie firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.02.2016 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tak. Ale jeszcze na parterze sporo do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.02.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A ustalałeś z nimi te dylatacje w progach i po długości (chodzi mi o tą pianke pionowo)? To przeszkadza w pracy i prawdopodobnie i tak zostanie przesunięte/zniszczone. Oni sami robią dylatacje po prostu w tych miejscach nacinając beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.02.2016 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A mnie takie nacinanie nie zadowala. Dotną tylko do wysokości rurek a reszta trzyma i uniemożliwia swobodne rozszerzanie sie płyty.Poza tym to im utrudnia a nie uniemozliwia pracę.Tomasz u sibie też tak miał i jakoś dali rade to i u mnie dadzą.Nie ustalałem jeszcze niczego bo nawet jeszcze firma nie wybrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.02.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wiadomo ze tak jest lepiej. Ale niektórzy nie chcą tego bo mówią że im przeszkadza i że bedzie drożej z tym. Przynajmniej jedna ekipa u mnie tak mówiła, ale wziąłem inną i tej dylatacji pankowej i tak nie dałem w drzwi. Moim zdaniem wazne jest tylko żeby gołe rurki nie były w miejscu dylatacji bez peszla.U mnie nacinali po całości tylko w miejscu gdzie szły rury to oczywiście nie było takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Ferie mi sie już kończą a na budowie prawie znać nie ma. Musiałem sobie przypomnieć jak to jest z siatką i klejem. Na chwile obecną ściana cała obłożona siatką i góra zaciągnięta na gotowo. Zrobiłem prowizoryczne drzwi z kartonu miedzy garażem a resztą domu od góry - dół cały czas otwarty. Nagrzewnica gazowa na minimum i można na bluzie robic ale przy posadzce nie więcej jak 9*C a juz na wys. ok 1,5 (czyli wysokość oddzielona kartonem) 20*C. Fajnie się robiło. No i przyszły części do odkurzacza więc i to właściwie skończone (tylko kabel sterujący pociągnąć) Oto i puszka do montażu szufelki w ścianie: Widać też już tutaj przyszłościowy poziom zero. Przenosiłem laserem z okna tarasowego do drzwi wejściowych (są po lewej stronie szufelki) Montaż instalacji OC to chyba jedna z lepszych robót tylko klej szybko łapie stąd opisy na łączeniach abym czegoś nie pochrzanił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.02.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Też bym sobie pobudował, ale mam teraz inne zajęcia full-time. Już mnie żona zaczyna ścigać, ale się nie rozdwoję. Jak miałem dość tej budowy, to teraz za nią zaczynam tęsknić, tylko... nie opłaca mi się.Na szczęście idzie wiosna i się biznes wstrzyma do jesieni, to sobie spróbuję skończyć dom i jakiś prowizoryczny warsztat postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 He he już widzę prowizorkę u samoroba.Pewnie na płycie własnej konstrukcji postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 He he już widzę prowizorkę u samoroba. Pewnie na płycie własnej konstrukcji postawisz. Haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Pewnie zrobię fundament od razu pod warsztat i garaż na dwa stanowiska, ściany warsztatu wybuduję na gotowo, tylko wieńca nie zrobię, a przykryję jakimiś deskami i na to kilka warstw folii, albo tania trapezówka. Później jak dobuduję ściany garażu, to dorobię wieniec, potnę deski na łaty i zrobię dach docelowy, a blachę musiałbym chyba zezłomować, bo co z niej zrobić jak dziurawa? Nawet myślałem kupić już blachodachówkę, którą później bym wykorzystał, ale na pewno wypłowieje i się potem będzie odcinać na dachu.No trudno - to najwyżej 30m2 blachy, więc i koszty nie jakieś kosmiczne. Zobaczę co wyjdzie najtaniej. A najsampierw to sobie odom dokończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.02.2016 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dziury w blachach się lutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2016 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Przyjechał styropian na podłogę więc trochę porobiłem. Zaczałem od rozłożenia foli dookoła z wywinięciem na ściany. W pojedynkę łatwiej na tym zapanować. I dopiero później dawałem folię na środek z zakładem ok 30 cm. I się zaczęły kolejne puzle. Zdj z początku. Jak na razie mam ułożone kuchnię dwie warstwy. Styro Austrotherm 0,031 12 cm (2x6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 06.03.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Styro dajesz zwykły czy 80kPa? Nie obawiasz się, że będzie za miekki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2016 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 80 kpa.Organoleptycznie sprawdzone, że biała 100 nie ma startu do grafitu 80. Co prawda 100 i 80 z różnych firm ale parametry jednak muszą trzymać,Na poddasze dawałem 100 białą z Genderki a na elewację 60 z TO i ta 60 była twardsza. A po 80 można właściwie bezkarnie chodzić. Ślady nie zostają.Poza tym 12 cm to nie aż tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 06.03.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Kurcze, czyli nawet styro lepiej pomacać przed zakupem? A z czyją białą 100-ką porównywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 06.03.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Dzięki, ja bije się myslami czy dać 3x5cm Austrotherm grafit 80 czy białą 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2016 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Kurcze, czyli nawet styro lepiej pomacać przed zakupem? A z czyją białą 100-ką porównywałeś? Genderka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts