Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

Witam.

Właśnie doczytałem do końca i podziwiam za wytrwałość. Miałem nadzieję że znajdę coś więcej o płytach gk, niestety jeszcze tam nie dotarłeś. Też będę kleił płyty na ściany na grzebień i sufit podwieszany do wiązarów (parterówka).

Ja zrobiłem posadzki jakieś 4 tygodnie temu, po pięciu dniach gruntowałem, po 2 tygodniach zwiozłem płyty i profile, no i chyba pospieszyłem się troszkę.

Temperatury niskie, jak gruntuje ściany to nie schnie, wilgotność 90% i więcej. Podłogówkę trzeba by jakoś uruchomić, ale co tam podpiąć aby grzało tymczasowo? Docelowo marzy mi się PCPW Panas.

Pozdro dla sebcioc55 i Przemek Kardyś czytam wasze dzienniki regularnie i kibicuje.

Też buduje sam, jak do tej pory była ekipa od wiązarów, okien i posadzkarze. Każdą z prac które wykonali można by zrobić lepiej, a posadzkarze to w ogóle się nie popisali.

Pozdrawiam

Jarek

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Przerwa na budowie.

powód - Półpasiec.

Dopadło mnie czarostwo i boli jak...

Lekarz kazał siedzieć w domu przez tydzień a boleć ma kilka tygodni więc ogólnie kicha.

Nie można zaziębić bo jeszcze większa kicha będzie.

Także piszcie u sibie co robicie bo mi się tu nudzi jak....

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Z tego co pamietam to pisales ze obecny grunt chcesz malowac farba elewacyjna. Ja tez sie zaczalem nad tym zastanawiac bo to jednak wychodzi 5x taniej niz tynk i zaplacenie komus zeby to zrobil.

Czym chcesz malowac i jakie sa za i przeciw w porownaniu do tynku, rozeznales temat? Bo jak jak widze pomalowne domy farba to nie wygladaja. Albo ktos zrobil na odpie****

Farba Caparol'a z górnej półki. Na komin brałem to 2,5 litra 100 kosztowało.

Domy malowane nie wyglądają bo po pierwsze jakieś tanie śnieżki albo coś niby elewacyjne a po drugie raz malowane zamiast 2.

Jedyny minus to klej musi być równiutko albo jak słońce będzie obchodzić to będzie widać.

Wydaje mi się, że tynk coś tam by jeszcze zakrył.

Szwagier ma malowane caparolem ale średnia pólka 1 raz i jest ok (malował brat i jest akceptowalne).

Jak przejrzysz zdj u mnie to w tle widać zielony dom zaraz po sąsiedzku.

Z daleka nie widać czy tynk czy farba.

W tym roku drugi szwagier będzie robił tynk więc może będę wiedział coś więcej.

Jeszcze jedno co dla mnie przemawia za farbą.

Jak patrzę na tynki i ich struktury to po paru latach wygląda brudny jak ...

W ta strukturę każdy syf się dostaje i osadza a farba w najgorszym wypadku jedynie trochę wyblaknie.

Przejedź sie po jakimś osiedlu sprzed kilku lat to zobaczysz jak wygląda tynk po kilku latach - jest po prostu brudny.

Nie robcie sobie dziadostwa, tylko otynkujcie mineralnym cienkowarstwowym z worka. Nie pamietam ceny, ale to mniej niz 1000 zl na caly dom i nie trzeba nawet malowac jak ma byc biały, albo mozna rozbabrac z barwnikiem.

Dam radę sam to zrobić w pojedynkę? Taki mineralny to dobry? Ja wcześniej rozważałem silikonowy.

Nie robcie sobie dziadostwa, tylko otynkujcie mineralnym cienkowarstwowym z worka. Nie pamietam ceny, ale to mniej niz 1000 zl na caly dom i nie trzeba nawet malowac jak ma byc biały, albo mozna rozbabrac z barwnikiem.

Sprecyzuj "dziadostwo" bo dla mnie tynk wygląda dobrze po położeniu i jeszcze kilka lat. A jakie ma jeszcze zalety.

I szczerze wątpię aby dali się zrobić samemu cala elewacje bez odciec i przejść.

Widziałem juz kilka samorobnych struktur na budynkach i tragedia.