Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

Malować można jak jest idealnie równo, a tynkiem można sporo zgubić. Ja zamierzam robić na trzy poziome pasy - nad, pomiędzy i pod oknami, a przy tym srodkowy pas w innym kolorze. To powinno zgubic wszelkie dziadostwo warstwy kleju, a odcięcia nie będą widoczne.

Ja widziałem efekt malowania przez znawcę - odpowiednim wałkiem i farbą i dwukrotnie i to dla mnie wciąż nie to.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od dołu,

Na chudziaku podkład pod papę - izobit br - OBI

papa termozgrzewalna na włóknie 3,2 mm - lokalny sklep

Folia czarna 0,3mm - folnet

Styro 2 x 6 cm grafit 0,031 Austrotherm - lokalny dystrybutor

Folia do podłogówki 100 mikronów - allegro

Rura blue PE-RT kan-therm 16mm - kanshop

Klipsy do podłogówki długie - allegro

Taśma brzegowa 100 mm x 5 mm - lokalnie

Taśma do klejenia folii - aluminiowa (droga ale bardzo dobra do tego) - lokalnie

Rozdzielacz 1" bez żadnych pomp. Wszystko ma sie bujać na pompie w kotle.

Kolan palców i pleców nie wpisuję :)

Czas to ok 2 godziny na pętle (łącznie z prostowaniem kolan i pleców przez leżenie plackiem na folii.

Wiem, że da się szybciej ale mnie się nie spieszy bo i tak kasy nie ma na kolejne etapy więc muszę sobie rozciągnąć maksymalnie to co mam.

Pisałem, że dobiegi do kuchni i łazienki robiłem w warstwie ocieplenia.

Rowki pod rurki wycinałem lutownica transformatorową o mocy 75 W chyba (ma dwustopniowy przełącznik gdzie na pierwszym stopniu grzeje dużo mocniej)

Grot zrobiony z kawałka drutu 1,5 mm2 - zawinąłem na kawałku rurki i tak powstał idealny grot pd rowki.

Co 10 bo Asolt tak wyliczył (WG). Planowany gazowy kondensacyjny.

Tackera nie miałem dlatego wspomniałem o prostowaniu palców, pleców i kolan.

Długie to chyba 6 cm. jak Wpiszesz na allegro to wyskoczą krótkie i długie.

Krótkie miałem na piętrze bo tam tylko 3 cm styro i szły trochę lżej ale trzymają lepiej długie.

Co 20cm jest spoko, ale w łazience trzeba gęściej. Ja tak mam w starym domu i to jest dobre.

Kiedy będziesz bawił się w inwestora? Bo chyba ekipa te wylewki zrobi?

Przy wentylacji mechanicznej może i 20 cm jest spoko ale przy WG chyba nie. Nie wiem nie chce wchodzić w kompetencje Asolt'a.

Jak pisałem kasy brak i kilka wydatków nie związanych z budową się szykuje więc tak szybko nie pójdzie.

poza tym jeszcze garaż wiatrołap i kotłownia. No i jeszcze będzie czas na rozdzielacz od Ciebie więc posadzki na pewno bedą po tym jak dostaniesz i zrealizujesz zlecenie :).

Na razie mam co robić (wyprowadzić kabel od prądu, wodę i ułożyć pape i folie i styro) więc spoko.

Co 10 bo Asolt tak wyliczył (WG). Planowany gazowy kondensacyjny.

Tackera nie miałem dlatego wspomniałem o prostowaniu palców, pleców i kolan.

Długie to chyba 6 cm. jak Wpiszesz na allegro to wyskoczą krótkie i długie.

Krótkie miałem na piętrze bo tam tylko 3 cm styro i szły trochę lżej ale trzymają lepiej długie.

Jezeli nie miales tackera to rzeczywiscie 6cm. Do tackera z tego co sie orientuje to wchodza 5cm.. tak sie zastanawiam czy robic tackerem. Mam do niego dostep ale bede robil to sam wiec nie wiem czy jednak nie wygodniej mi bedzie robic recznie...

Przy wentylacji mechanicznej może i 20 cm jest spoko ale przy WG chyba nie. Nie wiem nie chce wchodzić w kompetencje Asolt'a.

W niczyje kompetencje nie wchodzę. Tak mam zrobione po prostu - 20cm w kuchni i przedpokoju i 15cm w WC i łazience i sobie chwalę. Rury drogie nie są, to nie ma co roztrząsać.

Jak pisałem kasy brak i kilka wydatków nie związanych z budową się szykuje więc tak szybko nie pójdzie.

poza tym jeszcze garaż wiatrołap i kotłownia. No i jeszcze będzie czas na rozdzielacz od Ciebie więc posadzki na pewno bedą po tym jak dostaniesz i zrealizujesz zlecenie :).

Jakoś nie zaczaiłem, że to ma być dla Ciebie, ale cieszę się, że idziesz w WM.

Na razie mam co robić (wyprowadzić kabel od prądu, wodę i ułożyć pape i folie i styro) więc spoko.

To spoko jak spoko. Pewnie gdybym budował za swoje, to też bym to ślimaczył, a tak to za tydzień idę na 2,5 tygodnia urlopu i mam zrobić malowanie, ościeżnice, lustro w WC, płytki na ścianie w kuchni i kotłowni, fugowanie, meble kuchenne i sprzęty do zabudowy, podłogi w całym domu, listwy i chyba jeszcze coś.

Na razie znowu jestem chory, ale może mi przejdzie do jutra. W nocy obudziłem żonę szczękaniem zębami, więc musiało to być nieprzyjemne doznanie. Budowa wymaga poświęceń...

Wentylacja mechaniczna nie.

Dolot powietrza z GWC do wentylacji grawitacyjnej tak.

Nie mam żadnych nawiewników w oknach ani w ścianach a jakiś dolot powietrza musi być no i ma być z GWC tak aby zimą trochę cieplejsze powietrze ogrzewać (choć nie o to głównie chodzi) a latem aby chłodne powietrze dostarczać do domu - coś ala klimatyzacja (i to jest główny cel)

Wiem, że za kase wydaną na GWC to kilka lat bym klimą chłodził ale ja chcę kiedyś tam mieć GWC.

Aha. Czyli jeden rozdzielacz i kanały tylko nawiewne, tak? I jeden wentylator?

GWC rurowy zrobisz za 1500zł z pomarańczowej rury kanalizacyjnej. Rehau ma swoje super fantastyczne antybakteryjne, ale taniej i też dobrze będzie zrobić z rur wodnych PE (jak można to pić, to i pooddychać nie zaszkodzi). Można też zrobić przeponowca, albo żwirowca.

Teraz mi strzeliło do głowy zrobić żwirowca pod garażem. Akurat mi wlot do rurowca wypada na środku garażu (wiem, babol), to sobie dołożę kilka rur ponacinanych szlifierką, bo i tak muszę zrobić podsypkę pod płytę. Będę myślał jak się wprowadzę i dojdę do siebie.

Budoholik.... Kiedyś ktoś powiedział, że jestem monotematyczny i chyba miał rację. Klapki na oczach po prostu, jak koń wyścigowy. Mają jakąś spokojną emeryturę dla takich zwierzaków, czy od razu przerabiają na kiełbasę?

Edytowane przez Przemek Kardyś

Pod garażem nie rób.

Nie sprawdzi się.

już jeden tak zrobił pod domem tu na forum i kicha.

GWC musi być na otwartej przestrzeni najlepiej nienasłonecznionej.

Z rury PE to chyba glikolowca jak Sebcio. Ja będę robił rurowca fi 200.

Wentylatory raczej kanałówki na wlotach do pomieszczeń - te ciche strasznie drogie ale za to każdy se będzie sterował jak będzie chciał.

Choć to jeszcze wszytko do przemyślenia - po posadzkach.

Już mam 24mb rurowca fi 200 i zastanawiam się nad żwirowcem na wlocie pod garażem, bo koszty niewielkie. Ale faktycznie, bez nasłonecznienia dużo tym nie zdziałam, więc może lepiej ciągnąć po prostu powietrze z garażu. Zawsze tam trochę czarnego dachu zrobi swoje. To takie zabezpieczenie, jakbym nie miał o czym myśleć, choć na razie pomysły do głębszego przemyślenia wyglądają u mnie jak u nałogowego zbieracza i nie wiem nigdy gdzie jest ten, którego szukam.

Glikolowiec wymaga pompy i osprzętu i ponoć jest mało wydajny. Rurowiec tani i działa. Wentylator ostatnio kupiłem jeden do DCP (Dystrybucja Ciepłego Powietrza) i kosztował 830zł z przesyłką, więc faktycznie sporo, ale robi swoje bezszelestnie i wystarczy jeden jak dobrze rozplanujesz nawiewy, a do tego mało prądu ciągnie.

Przed posadzkami myśl. Nie masz kasy, ale masz czas.

elegancko :)

fajny masz rozdzielacz. Fajne pokrętła do rotametrów i zaworó kulowe z motylkiem. Kuźwa ja mam te z wajchami i jak zawór jest zamknięty (chociaż nigdy nie będzie) to nie można zamknąć szafki :)

A patent na trzymadło do rury jak? Dla mnie to był jeden z lepszych wynalazków na budowie ;)