Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napełnianie podłogówki - co i jak i z czym?

Stan jaki będzie to brak kotła, pompy obiegowej, naczynia przeponowego.

Jedynie rozłożone rurki i rozdzielacze i połączone ze sobą zasilanie i powrót (układ zamknięty)

1. Domyślam sie, że naczynie to konieczna konieczność aby nie rozsadziło rurek - wzrost temp. podczas wiązania betonu- Choć mogę się mylić

2. Pompa obiegowa pomogła by odpowietrzyć całość - ale czy potrzebna do zalewania posadzki.

3. Jakiś zegar do pomiaru ciśnienia?

Czym napełnić? Woda z kranu, woda demineralizowana, roztwór glikolu?

Jeśli nie kranówa to jak napełnić?

Jak ktoś coś to ja chętnie poczytam podpowiedzi.

Kotła za szybko nie będzie więc jakiś roztwór glikolu za mną chodzi.

Jak masz kompresor to tym sprawdz szczelność, lepiej niż wodą. A jeżeli nie masz to napełnij podłogówkę zwykłą wodą na wejściu podłączając kranówke (wcześniej możesz dolać trochę chemi z allegro - to się i tak wybełta samo), na wyjsciu dajesz manometr, odpowietrzniki odkręcasz w rozdzielaczu i czekać aż się nabije do ciśnienia z sieci i przestanie wylatywać powietrze z odpowietrzników. Na przepływomierzach bedziesz widział czy masz odpowietrzone czy nie poszczególne sekcje.

Potem wszystko zakreć (oczywiściie na wejściu i wyjściu z rozdzielacza musza być zawory), i mozesz lać posadzkę, nic Ci się nie stanie, a ewentualne uszkodzenie rurki to fontanna i spadek ciśneinia - więc w razie czego zostawią dziurę a potem doleją po naprawie albo sam dolejesz do równego.

• 3 weeks później...
Nie powinieneś mieć problemów, ale powietrze jest dobre do szukania nieszczelności, można łatwo sprawdzić wodą z mydłem pryskając na rozdzielacz czy będą bańki/bąbelki. Bo nigdzie indziej raczej nie ma opcji na błąd.

Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak...

Gość grend
Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak...

jest dobrze

Gość grend
Papę mam przyklejoną do pustaka a obróbka z blachy jest do styropianu na wcinkę.

no to mi nie pomogłeś :D - nie bedę miał styro...

otynkuję cały i jak bedzie zrobiony dach to będę oglądal i najwyżej będę silikonował

A więc w takim wypadku robisz tak.

Wg. mnie :)

Pokrycie wstępne kleisz do pustaka, Ja używałem Taśmy dekarskiej samoprzylepnej http://folnet.pl/towar/soudaband-tasma-dekarska-300mm-x-10m,

tynkujesz do taśmy, a porycie docelowe robisz z wcinką.

Pan A. Wilhelmi zaleca też dawać blachę na wcinkę na krycie wstępne. Ja nie mam i na razie jest wszystko ok.

Edytowane przez aiki

w normie odnośnie sprawdzania szczelności czy tam próby ciśnieniowej są podane max spadki ciśnienia jakie mogą wystąpić podczas badania.

Sebcio chyba u Siebie gdzieś o tym wspominał, Ja czytałem już dawno.

Poszukaj w necie na pewno znajdziesz opis jak cała próba powinna wyglądać i protokoły z takiej próby.