hektor80 28.04.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 3 cm. tyle aby było w co spinki podłogówki wbijać. Tyle też miałem w projekcie. ok, dzięki. Tak podpytuje bo mam do ułożenia 8cm styropianu na podłodze poddasza i nie wiem czy zrobić to w jednej warstwie czy dwóch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.05.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Napełnianie podłogówki - co i jak i z czym?Stan jaki będzie to brak kotła, pompy obiegowej, naczynia przeponowego.Jedynie rozłożone rurki i rozdzielacze i połączone ze sobą zasilanie i powrót (układ zamknięty)1. Domyślam sie, że naczynie to konieczna konieczność aby nie rozsadziło rurek - wzrost temp. podczas wiązania betonu- Choć mogę się mylić2. Pompa obiegowa pomogła by odpowietrzyć całość - ale czy potrzebna do zalewania posadzki.3. Jakiś zegar do pomiaru ciśnienia? Czym napełnić? Woda z kranu, woda demineralizowana, roztwór glikolu?Jeśli nie kranówa to jak napełnić? Jak ktoś coś to ja chętnie poczytam podpowiedzi. Kotła za szybko nie będzie więc jakiś roztwór glikolu za mną chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.05.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Naczynie i pompka obiegowa na pewno nie. Fachowcy mają takie pompki ręczne z zegarem i zaworem zwrotnym.Woda demineralizowana bez sensu, najwyżej ten glikol. Kranówę byś musiał wydmuchac kompresorem i to kazdy obwod po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.05.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jak masz kompresor to tym sprawdz szczelność, lepiej niż wodą. A jeżeli nie masz to napełnij podłogówkę zwykłą wodą na wejściu podłączając kranówke (wcześniej możesz dolać trochę chemi z allegro - to się i tak wybełta samo), na wyjsciu dajesz manometr, odpowietrzniki odkręcasz w rozdzielaczu i czekać aż się nabije do ciśnienia z sieci i przestanie wylatywać powietrze z odpowietrzników. Na przepływomierzach bedziesz widział czy masz odpowietrzone czy nie poszczególne sekcje.Potem wszystko zakreć (oczywiściie na wejściu i wyjściu z rozdzielacza musza być zawory), i mozesz lać posadzkę, nic Ci się nie stanie, a ewentualne uszkodzenie rurki to fontanna i spadek ciśneinia - więc w razie czego zostawią dziurę a potem doleją po naprawie albo sam dolejesz do równego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 12.05.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Do układania posadzek? Czemu nie powietrzem? Ja nabiłem 4 albo 5 bar, nie pamiętam już dokładnie. Trzymałem jeszcze po tym parę dni, czy czasem nie zejdzie, było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.05.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Też mi ktoś mowil o tym powietrzu, tylko wydawalo mi się to słabe, bo ciśnienie wzrośnie po zalaniu. Woda jest niescisliwa.Faktycznie jednak jeśli nie spada gwałtownie, to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.05.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Nie powinieneś mieć problemów, ale powietrze jest dobre do szukania nieszczelności, można łatwo sprawdzić wodą z mydłem pryskając na rozdzielacz czy będą bańki/bąbelki. Bo nigdzie indziej raczej nie ma opcji na błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.05.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 aiki komin miałeś zrobiony na gotowo w momenie kładzenia blachy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 29.05.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 29.05.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 gdzieś masz jakąs fotę ? Bo gotowca robiłeś równo z płaszczyzna czy zostawiałeś ileś tam cm na "fartuch" przy obróbce dekarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 30.05.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Nie powinieneś mieć problemów, ale powietrze jest dobre do szukania nieszczelności, można łatwo sprawdzić wodą z mydłem pryskając na rozdzielacz czy będą bańki/bąbelki. Bo nigdzie indziej raczej nie ma opcji na błąd. Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.05.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak... jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.05.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Woda się zagrzała, rury rozeszły, ciśnienie spadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 30.05.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Woda się zagrzała, rury rozeszły, ciśnienie spadło. Robiłem to powietrzem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.05.2016 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 gdzieś masz jakąs fotę ? Bo gotowca robiłeś równo z płaszczyzna czy zostawiałeś ileś tam cm na "fartuch" przy obróbce dekarskiej Papę mam przyklejoną do pustaka a obróbka z blachy jest do styropianu na wcinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.05.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 ehhh... ten... co by tu???... No to powietrze przy sprężaniu się nagrzewa (na kompresorach są nawet montowane chłodnice), a potem jak ostygnie, to i ciśnienie spada. Aiki... w środę 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.05.2016 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.05.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Papę mam przyklejoną do pustaka a obróbka z blachy jest do styropianu na wcinkę. no to mi nie pomogłeś - nie bedę miał styro... otynkuję cały i jak bedzie zrobiony dach to będę oglądal i najwyżej będę silikonował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.05.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) A więc w takim wypadku robisz tak. Wg. mnie Pokrycie wstępne kleisz do pustaka, Ja używałem Taśmy dekarskiej samoprzylepnej http://folnet.pl/towar/soudaband-tasma-dekarska-300mm-x-10m, tynkujesz do taśmy, a porycie docelowe robisz z wcinką. Pan A. Wilhelmi zaleca też dawać blachę na wcinkę na krycie wstępne. Ja nie mam i na razie jest wszystko ok. Edytowane 30 Maja 2016 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.05.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak... w normie odnośnie sprawdzania szczelności czy tam próby ciśnieniowej są podane max spadki ciśnienia jakie mogą wystąpić podczas badania. Sebcio chyba u Siebie gdzieś o tym wspominał, Ja czytałem już dawno. Poszukaj w necie na pewno znajdziesz opis jak cała próba powinna wyglądać i protokoły z takiej próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts