Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

w normie odnośnie sprawdzania szczelności czy tam próby ciśnieniowej są podane max spadki ciśnienia jakie mogą wystąpić podczas badania.

Sebcio chyba u Siebie gdzieś o tym wspominał, Ja czytałem już dawno.

Poszukaj w necie na pewno znajdziesz opis jak cała próba powinna wyglądać i protokoły z takiej próby.

Dzieki wszystkim

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak się tylko zapytam o to powietrze. Sprawdzałem szczelność CWU, dobiłem do 6bar, po 4 godzinach żadnego spadku, przychodzę rano a tam 5,9bar a wieczorem czyli po 24h było 5.8bar. Czyli spadek o 0,2bara. Czy jest ok? Znajomy hydraulik twierdzi ze tak...

Jak dla mnie gitara. Możesz jeszcze dla spokojności zrobić wg poniższego. Tylko nabij tak jak poprzednio do 6bar i potem ...

http://3.bp.blogspot.com/-MrsUqknbBWY/TeTTIM2mJlI/AAAAAAAAC_Y/0eBYeRTPA3s/s1600/embed.php-1.jpg

Co do szczelności tak jak chłopaki piszą taki sapadek jest w normie przy zmianach temperatury powietrza. Ja podłogówkę swoją zalałem wodą i każdą pętle z jednej strony zamykałem zaworkiem a w drugi koniec pompowałem powietrze do 6atm jak przy zaworku gdzieś słabo dokręciłem lub oring się podwinął to miałem odrazu fontanne.

Jakoś ucichło u samorobów to może się wyłamię.

Doszły skrzynki od Przemka więc w sobotę wypadało coś porobić.

Nawiew do wentylacji grawitacyjnej (bo okna jakieś takie szczelne)

Tutaj po ułożeniu pierwszej warstwy styropianu - straszna rzeźba przy tym była - niezastąpiona pianka.

Rozdzielacz pójdzie na piętro a te 3 to dziura w ścianie do salonu.

WP_20160604_15_13_26_Pro.jpg

Tam za tymi "drzwiami" bedzie kiedyś GWC

WP_20160604_15_13_35_Pro.jpg

Piasek nadrabia to czego pianka nie da rady

WP_20160604_16_10_20_Pro.jpg

Tutaj już po drugiej warstwie styropianu

WP_20160604_17_26_34_Pro.jpg

WP_20160604_17_26_43_Pro.jpg

To kotłownia ostatnie pomieszczenie.

Teraz tylko folia i podłogówka i można przymierzać się do zalewania.

I te niby drzwi muszę jeszcze przerobić.

Podłogówka rozłożona cała. Nie wiem dlaczego zostało 200 m rury mimo, że w garażu dałem jeszcze raz tak gęsto.

Dzisiaj też napełniłem część wodą (parter) Fajne efekty podczas napełniania. pod ciśnieniem z sieci nic nigdzie nie cieknie.

Jutro jeszcze przejrzę czy gdzieś jakieś pluty na foli się nie porobiły.

W przyszłym tygodniu zaczyna sie casting na zalewaczy. Na razie umówiony jestem z dwoma wykonawcami.

No to mam zagwozdkę.

Dzisiaj był koleś od posadzek.

Pomierzył sobie wszystko na spokojnie - poddasze wychodzi grubość od 5,5 cm do 6,5 cm więc mówi, że równo jest, parter robiony na 7 cm a jest od 7 do 8 cm.

Na wszystkie pytania jakie zadałem odpowiedział prawidłowo więc przynajmniej wie jak powinno się robić.

Cenę też ma akceptowalną i poza tym może wystawić umowę, fakturę, certyfikat na beton i gwarancję na 14 miesięcy.

I co o tym myśleć. Nada się?

Znanie się polega na ocenieniu czy jest równo. Teoria? Jak ktoś ma laser, agregat, ekipę i opierdziela chatkę w 6 godzin to się zna. Możesz szukać dziury w całym, ale teoretycznie to jeszcze nikt wylewki nie zrobił.

Nie odbieraj tego źle. Robisz wszystko sam, więc pewnie siwiejesz od myśli o szalonej ekipie w Twoim domku, ale to są ludzie którzy z tego żyją, a to ciężka robota. Dolanie plastyfikatora to dla nich nie praca, tylko zadbaj że to robią bo mogą na nim zaoszczędzić. Konsystencja betonu to dla nich również norma i robią jak trzeba, bo tak jest najłatwiej - półsuchy beton mniej brudzi i łatwiej się formuje od mokrego. Laser to zwyczajnie wygoda i szybkość roboty, więc jak ktoś nie ma to albo laik, albo kiep. Jak zapytasz jakiejś kobiety czy zrobili ładnie i ona potwierdzi to na 95% można brać - płeć piękna najlepiej ocenia wygląd, a cóż jest ważniejsze przy wylewce?

Właśnie koleś co ma robić obleciał chatę z poziomami w 15 minut. Powiedział ile zostanie na drzwi ,zapytał co bedzie układane, pomierzył powierzchnię i powiedział ile daje cementu na 1 mixa. Dodatkowo podał namiary na kilku klientów w pobliżu gdzie mogę zobaczyć jego pracę. Wystawia fakturę, gwarancje, jakieś tam certyfikaty i umowę.

jednym z podanych klientów okazali się znajomi. Jeden telefon i mówią,że można brać.

To wszystko mnie przekonało.

A jak bedzie to zobaczymy.

Próba ciśnieniowa podłogówki.

Trochę nerwów było ale tylko z niewiedzy.

Od początku.

Nabicie podłogówki do 6 atm. - spadki po dopompowaniu do 5,3 - myślę sobie dużo.

Sprawdzam całą instalacje czy gdzieś leci albo co. Nic sucho jak nigdy.

Kolejna próba to samo. ( w między czasie kilka kombinacji z podłączeniem pompy)

Czas na lekturę - oczywiście net w tel i google.

poczytałem trochę i wyszukałem:

Teoria:

Próby CO na rurkach z tworzyw sztucznych (u mnie PE/RT 1000mb) powinno sie wykonywać na max 4 bar

Podnieść cisnienie w instalacji do ciśnienia próby

Po 10 min max spadek to 0,6 bar i ponownie dopompować

po kolejnych 10 min to samo

po kolejnych 30 min max spadek to chyba 0,2 bar

Jeśli wszystko ok to gwałtownie obniżyć ciśnienie o połowę.

Jeśli instalacja szczelna to następnie ciśnienie powinno nieco wzrosnąć.

To tyle z teorii. Tak w skrucie i mogłem coś lekko pokręcić ale ogólnie najważniejsze to obniżenie gwałtowne ciśnienia.