Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na ściany prawdopodobnie KG - tak było w planie tylko teraz mam jakieś zawahanie.

A ja Ci powiem że GK to nie jest złe rozwiązanie, po szpachlowaniu jednego pokoju dojdziesz do wprawy (no może po drugim), chyba że już jesteś miszczu i bedzie dużo lepiej niż którykolwiek tynk i to bez prawie żadnych przerw technologicznych, równo gładko i pod malowanie.

• 3 weeks później...

Jeśli chodzi o wylewki to chłopaki skopali dylatacje , albo nie nacięli wcale albo nacięli za dużo. Miałem sie uprzeć aby zostały pianki w miejscach dylatacji.

No cóż jak chcesz mieć dobrze to zrób sam.

Ale ja tolerancyjny jestem i wiem, że błędy się zdarzają. Tylko jak dzwonię i mówię, że dali ciała a koleś na mnie z pyskiem, że to nie możliwe ...

Wytrzymałem. grzeczny byłem i nie puściłem wiązanki... Do zapłaty mam jeszcze trochę bo tak się z nimi umówiłem i wówczas może sobie ulżę.

Dylatację natnę sobie sam bo koleś chciał szlifierką kątową nacinać :evil:

Z innej beczki.

Wziąłem się za klejenie płyt. Płyty knauf z lokalnej hurtowni. Klej gipsowy atlas jakiś tam.

Klejenie przyjemne choć jedna wpadkę zaliczyłem - otwór w płycie pod włącznik i podczas podnoszenia płyty z klejem na niej chyba lekko szarpnąłem i traaach co widać na załączonych zdjęciach.

Sztukowanie z kawałków - będzie więcej szpachlowania ale mniej odpadu z którym potem nie ma co zrobić.

Klejone na placki dosyć gęsto (gęściej niż zalecają)

Trudności:

Klej gipsowy - szybko wiąże i mało czasu na dopracowanie szczegółów ale daję radę. poza tym po każdej dawce kleju wszystko do mycia co zajmuje sporo czasu. mam jeszcze chyba 4 worki i następna partia pójdzie z puchy.

WP_20160707_19_19_08_Pro.jpg

WP_20160704_18_53_21_Pro.jpg

WP_20160705_14_27_54_Pro.jpg

Czy mi się wydaje, czy dość duże szpary między płytami zostawiasz?

Liczyłeś ile Cię wyniosą te płyty z klejem za m2? Też o nich myślałem, ale jak mi powiedzieli, że za 20 zł/m2 będę miał tynki maszynowe w 3 dni, to odpuściłem sobie zabawę w klejenie płyt - pewnie urlopu by mi zbrakło :)

PS. Jestem na etapie wyboru ekipy, możesz zdradzić ile krzyknęli Ci za metr z miksokreta?

Edytowane przez DrKubus

Przerwa tylko jedna taka wyszła bo dostawiałem płytę do otworu drzwiowego. Pozostałe przerwy mam chyba ok.

A jeszcze jedna przy oknie.

Jeśli chodzi o koszty to tak:

Na 20 płyt zużyłem 5 worków kleju.

Płyty po 16,5 PLN a klej po 20. A więc ok 60 m^2 wyszło na razie 430 zł plus dojdzie jeszcze zakleić łączenia.

Myślę, że w 600 się zmieszczę a więc 10/m^2. Jednak różnica dosyć spora. A czasu trochę mam bo kasa napływa powoli :(

Posadzki poza dylatacjami zrobione są super.

Za grubości:

piętro 6 cm, dół 7-8 cm i garaż i kotłownia 10-13 cm zapłaciłem 23 PLN/m^2

Przerwa tylko jedna taka wyszła bo dostawiałem płytę do otworu drzwiowego. Pozostałe przerwy mam chyba ok.

A jeszcze jedna przy oknie.

Jeśli chodzi o koszty to tak:

Na 20 płyt zużyłem 5 worków kleju.

Płyty po 16,5 PLN a klej po 20. A więc ok 60 m^2 wyszło na razie 430 zł plus dojdzie jeszcze zakleić łączenia.

Myślę, że w 600 się zmieszczę a więc 10/m^2. Jednak różnica dosyć spora. A czasu trochę mam bo kasa napływa powoli :(

Posadzki poza dylatacjami zrobione są super.

Za grubości:

piętro 6 cm, dół 7-8 cm i garaż i kotłownia 10-13 cm zapłaciłem 23 PLN/m^2

U mnie było 10zl/m2 sama robocizna. Nie chciałem z materiałem bo miałem nauczkę po tynkach (mocno oszczędzali na materiale). Wylewek miałem 190m po podłogach. Góra 6cm, dół 6,5-7,5cm. 1900zł robocizna, 400zł siatka, cement 3,5t - 1250, plastyfikator Purmo 4l - 160zł, włókna coś koło 100zł...

???

Przy okazji mam pytanie. Muszę obrobić szpaletę wokół drzwi wejściowych i myślałem to okleić płytą GK. Kupować jakiś klej gipsowy do mieszania, czy można to przykleić na piance montażowej, albo tynku gipsowym który mi został z poprzedniego remontu?

Najladniej by bylo drewnem w kolorze oscieznicy ale plyty tez przykleisz tym tynkiem. Jak masz watpliwosci to zrob sobie probe :)

• 2 weeks później...

Witam

Ja kleiłem jeden pokój na pianę (klej do GK), i jednak klej gipsowy łatwiej opanować. Po przyklejeniu płyty i ustawieniu, odczekaniu, sprawdzeniu, kleiłem następną i wtedy okazywało się że tą poprzednią odepchnęło i nie jest równo! Robisz sam, starasz się, a tu!?? lepiej przemilczę.

Przyklejaj na klej z wora, ja jechałem na grzebień. Przygotowywałem kilka płyt + jakiś kawałek w innym kącie, co by resztkę kleju wykorzystać jak zostanie. Jak opanujesz temat to pójdzie sprawnie. Wielkim ułatwieniem jest pomocnik smarujący płyty ale w pojedynkę też da radę!

Na sufity bierz 4pro rigipsa, troszkę droższe ale naprawdę łatwiej wy-szpachlować.

Ja kończę szpachlowanie u siebie i mam już tego dość 500m2 w pojedynkę na pierwszy raz.

Pozdro