Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sterydy :jawdrop:

Ja polecam melisę ale nie w torebkach tylko sypaną przed snem lepiej się wysypiam i po dniu "na steresie" pomaga lepiej zasnąć :)

-----------------------------

Wracając do budowy jak się układa płyteczki na tych kołeczkach ? Daleko mi do tego etapu ale chętnie się dowiem jak to jest :)

• 2 weeks później...
Normalnego nie tnij bo muszla będzie na podłodze leżała a Ty na kolanach sikać będziesz.

Opinii jeszcze nie mogę wyrazić bo nieużywane. jedyne co to do montażu było wszystko w zestawie. żadnej śrubki czy kołka nie musiałem szukać.

Ja u sebie mam jeden stelarz przerabiany na nizszy. Nie ma z tym problemu. Muszla wisi na tej samej wysokosci tylko przycisk wypadl nizej, ale nie zuca sie to nijak w oczy. Generalnie biorac pod uwage koszty uwazam ze bylo warto te 2 godziny roboty poswiecic :D

• 2 weeks później...

aiki, myślę, że ogólnie fajnie, jak na pierwszy raz :) wygląda, że kafle trzymają pion i poziom

ale gdyby to robił mój mąż, to po pochwaleniu ;) zwróciłabym mu uwagę na:

- dlaczego kafle na kiblu nie są w jednej linii z tymi wyżej - rozumiem, że to przez to, że początek gdzieś tam wypadł i się nie zgrało, ale można było o tym pomyśleć

- brak zgrania wzoru w tym rogu z kibelkiem, znowu zakłóca mi harmonię ;)

- wygląda jakby kafle w tym rogu były krótsze niż cała płytka - dla mnie estetyczniej wygląda, jeśli kafle w rogach tworzą całość

- kafle na kibelku są wykończone listwą? jak tak to bym to jeszcze wywaliła ;)

ale ważne, żeby tobie się podobało, bo wiadomo, że każdy na coś innego zwraca uwagę, więc jakby co, to nie bierz do siebie, to mój małż musi ze mną wytrzymywać :)

1. pomyślałem - zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Na zdj. rzuca się w oczy ale w rzeczywistości nie.

2. Nie da się zgrać wzoru bo to nieregularne mazaje. nie są to płytki kierunkowe i cała łazienka jest na chybił trafił.

3. Nie bardzo wiem o co chodzi. Nie da się w obu rogach dać całych płytek a wolałem mieć całe pod prysznicem.

4. Listwa jest ok :). Nie mam ani sprzętu ani dość umiejętności aby wykończyć róg szlifując płytki 45*

Żonie się podoba :).

Do siebie nic nie biorę bo wszystko co piszesz było przemyślane i wybór był taki jak wykonanie.

Żonie się podoba :).

to najważniejsze :)

Do siebie nic nie biorę bo wszystko co piszesz było przemyślane i wybór był taki jak wykonanie.

aiki nie będę już komentować, bo jak piszesz, że wszystko to przemyślałeś, to ok, wyjdzie na to, że się tylko czepiam, a nic mi do twojej łazienki, będę się czepiać mojej ;)

tylko wyjaśnie ad. 3 - nie chodzi mi o to, by dawać całe płytki, tylko żeby płytki w rogach miały długość taką, co cała płytka - np. załóżmy, że płytka ma 70 cm i w jednym rogu dajesz 45, to w drugim 25 - ale to moje zboczenie, ja mam pewnie jakąś manię na punkcie regularności i symetryczności

w ogóle to na plus, mam nadzieję, że wrzucisz foty z fugą i efektem końcowym :)

to najważniejsze :)

aiki nie będę już komentować, bo jak piszesz, że wszystko to przemyślałeś, to ok, wyjdzie na to, że się tylko czepiam, a nic mi do twojej łazienki, będę się czepiać mojej ;)

tylko wyjaśnie ad. 3 - nie chodzi mi o to, by dawać całe płytki, tylko żeby płytki w rogach miały długość taką, co cała płytka - np. załóżmy, że płytka ma 70 cm i w jednym rogu dajesz 45, to w drugim 25 - ale to moje zboczenie, ja mam pewnie jakąś manię na punkcie regularności i symetryczności

w ogóle to na plus, mam nadzieję, że wrzucisz foty z fugą i efektem końcowym :)

Możesz pisać. To nie ostatnie płytki więc może przy następnych wykorzystam rady.

Napisałem iż przemyślałem to o czym pisałaś wcześniej nie, że wszystko. Może coś przeoczyłem.

Teraz mam układać podłogę i już kombinuję jak zrobić aby linie fug we wszystkich pomieszczeniach sie zgrywały.

Tak mnie normalnie do pionu postawiłaś. Wcześniej bym za bardzo uwagi nie zwracał na to i nie przeszkadzało by mi jak w progu by się nie do końca zgrało.

Sufit w łazience.

wyszlifować, poprawić, pomalować, kupić lampę i założyć

IMG_20180310_180619.jpg

IMG_20180310_180627.jpg

Przymiarka do podłogi. Niestety płytki kierunkowe i to pewnie kilka wzorów.

To tylko przymiarka aby zobaczyć jak kolor będzie wyglądał bo chyba pójdą i do kuchni i wiatrołapu i korytarza.

IMG_20180310_182806.jpg

• 3 weeks później...

IMG_20180330_192223.jpgIMG_20180330_192226.jpg

Nie jest idealnie ale mam nadzieję, że będzie spełniać role.

A teraz pytanie. Fuga epoksydowa - ktoś z samorobów nią robił? Trochę mam stracha iż się nie wyrobię w czasie z myciem i nie wiem czy później da się to czymś zmyć?

Czy może lepiej zastosować zwykłą?

• 1 month później...

Chyba już za długo ta budowa mi się ciągnie. A teraz jeszcze papierki sie zaczynają. Podłączenie wod-kan do mnie to jakaś masakra. Wszystkie ekipy rezygnują. Jeden sie znalazł co zrobi to niby ktoś sie dowalił, że mam warunki przedawnione. Tylko nigdzie nie ma określone ich ważności jeśli chodzi o wod-kan. resztę odświeżyłem. Poza tym niby grunt gdzie mają kopać to jakaś lipa (2,5 m w głąb) ale się przecie sąsiady podłączali to musi sie dać.

To tak dla relaksu se porobiłem co innego.

Dzieciaki zachwycone. Zona pomalowała więc parę lat postoi.

IMG_20180412_193819.jpg

Potem dokończyłem to obok

IMG_20180428_180058.jpg

IMG_20180428_180113.jpg

Ostatnią zabrała sierpniowa nawałnica (dla niewtajemniczonych ta co lasy powaliła)

Jeszcze jakiś stolik chodzi mi po głowie bo ostatniego grila jadłem na kolanach.

Z budowy to Żona czyści fugi w łazience - Ja zająłem się kotłownią i garażem tak aby można licznik i piec założyć.

Ale idzie mi jak krew z nosa.

Tak już jest pod koniec czy co?

A jeszcze kupa roboty przede mną.