aiki 08.09.2013 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 A to dzieło inwestorki. Z bratem kręcili mnie wygonili - podobno za dużo gadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.09.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Na dzień dzisiejszy są skończone szczyty tylko jeszcze część styropianem okleić i jedna strona jest zaczęta z deskowaniem.Na razie idzie wolno bo i frezowanie (początkowo mała frezarka reczna ale się grzała teraz typowa frezarka co to wszystko przerobi) i struganie (mały strug ręczny 82mm ale idzie spoko) i na koniec malowanie.Zdj. nie mam bo jakoś w tel ich nie było - muszę jakieś porobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.09.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Nigdy nie myślałem, że obicie dechami to tyle czasu zajmuje. nadbitka robiona ręcznie. na dzień dzisiejszy prawie całość obita i zaimpregnowana jakimś zielonym czymś. W poniedziałek impregnacja od środka. W przyszłą sobotę może papa pójdzie na dach. Muszę trochę poczytać o kładzeniu papy tak aby było sucho. zdj trochę nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aiki mobile 07.10.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 No to na ten rok plan wykonany. Czas 5 miesięcy i tydzień. Na dachu papa, okna zasłonięte filią SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkl 12.10.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Gratulacje SSO. Może jakies zdjecia dodasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aiki mobile 12.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Dodam jutro bo teraz jak kończę to już ciemno jest.no i z teł nie mogę dodać a byłoby łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.10.2013 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Deskowanie i papa to: 1. jakieś 5 m3 desek 2. 25 kg gwoździ kręconych 3. ok 3500 papniaków z podkładkami 4. 200 m2 papy 1. jeden uszkodzony palec 3 x spotkanie z młotkiem. (brata). A mieli go uciąć Koszty to połowa tego co zakładał projektant z Archon'u po średnich stawkach krajowych. Na dzień dzisiejszy są jeszcze jakieś drzwi wejściowe i brama garażowa samorobiona. Ale zdj jak zwykle później. No i w końcu w moim mieście otworzyli OBI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.10.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Przybyły drzwi wejściowe - używane za flaszkę W pewien weekend popełniłem bramę garażową. Muszę tylko zamykanie dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.11.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Chodzi o komin wentylacyjny 2 kanałowy pionowy.Wiem o mocowaniu do krokwi i o kątownikach w narożnikach.Czy znacie jeszcze jakieś sposoby na wzmocnienie?Komin będzie ocieplony styropianem nie będzie klinkeru a wystawał będzie ok 1,2 metra ponad połać dachu. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Działówki na poddaszu to ok 330 pustaków połówek, 7 worków kleju i 5 nadproży strunobetonowych. Nadproża to koszt ok 170 zł - nie warto szalować, zbroić, mieszać beton i targać go na górę. Schody na górę- zaczynają się w salonie Sypialnia- Widok na schody. Sypialnia- widok na garderobę Garderoba Korytarz na górze- po prawej łazienka, na wprost mały pokój po lewej wejście do drugiego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2013 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Długi weekend i trochę komina. Komin wentylacyjny łazienki na dole i na górze z mega krzywych pustaków wentylacyjnych. Różnice w wysokości pustaka po krótkiej ściance dochodzą do 1,5 cm co widać na zdjęciu. Murowałem na klej z dodatkiem proszku po cięciu suporexu aby nie wypływało wszystko po położeniu ponad 30 kg kształtki. Jeśli schiedel będzie równie krzywy to sam się za to nie biorę. Widok od korytarza Widok ze schodów Widok z korytarza i tu jest efekt szlaczków ale ogólnie pion jest zachowany. Komin podciągnąłem do deskowania teraz czeka mnie robienie dziury w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Dzisiaj jeszcze dokończyłem chodnik przed domem i zrobiłem jedno okno na górze tak aby można było robić przewiew w budynku. Było tak szczelnie, że grzybek zaczął się pojawiać na deskowaniu od środka. jak trochę podeschnie to dostanie chlorem po kapeluszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.11.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jak masz polaczone sciany szczytowe z deskowaniem dachu? Generalnie dobrze bylo by w samym szczycie, pod kalenica zostawic otwory aby co z najwyzszego puntu moglo sobie spokojnie powietrze uciekac. Po obu stronach domu. Kominy jeszcze chcesz w tym roku wyciagac ponad dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.11.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jeden mam zamiar ale to od pogody zależy.Ściany szczytowe są przykryte styropianem i do deskowania jest jakieś 2 cm luzu ale to chyba nie daje ciągu.Problem leży po stronie desek- były bite mokre prosto z tartaku i od razu przykryte papą do tego okna zabite folią a teść się postarał i szczelnie zrobił.Teraz na foli para sie skrapla więc wilgoci dużo.Myślę, że jak przyjdą mrozy to wysuszy ładnie wszystko.Zimą i tak nic nie będę robił bo kasa zbiera się na okna czy na coś tam- jeszcze nie wiem.Teraz przyszedł czas na zbieranie informacji i oglądanie zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.11.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Deski nalezy bic mokre. Jak wyschna to beda szpary. Gdybys nabil suche to po napiciu wody (chocby tylko z pary wodnej) rozprezyly by sie klopot murowany Porob w szycztach wywietrzniki przy samej kalenicy, cocby tylko 15x15cm i powinno wystarczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xinurel 25.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Witam mam do Pana pytanie, czy Panski dom to ten sam projekt jak na tej stronie:?http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-borowkach-g/m4545f23de49e4 jesli tak to czyna ta cena jest realna, aby go wybodowac: 230,700 z tego co napisane jest na tej stronie w ta cene wchodzi robocizna oraz materialy i budowa. Prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.11.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Domek z linka to "Dom w borówkach (G)" -Ja buduję "Dom w borówkach 3)Jest to po prostu mniejsza wersja mojego domku.A to czy się da w tej cenie zrobić to wszystko zależy od doboru ekip i materiałów zarówno wykończeniowych jak i konstrukcyjnych.Wg mnie jest to realna cena jeśli będzie się pilnować kosztów a jeśli tak jak My budujemy sami to można sporo zaoszczędzić.Np nas stan surowy zamknięty wyjdzie jakieś 75 tyś a z kosztorysu chyba jest ok 120 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xinurel 26.11.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Rozumiem tych domow w borowkach jest kilka po przejrzeniu wykluczylibysmy w borwkach G a raczej dom w borowkach 2 lub 3 lu 3 ver 2 szczerze mowiac nie wiem Malo sie znamy jestesmy mlodzi z zona natomiast myslimy o domku wlasnie i zastanawiamy sie nad domkiem zamiast mieszkaniem mieszkanie z wykonczenie wyszlo nam okolo 270 tys w w tej cenie mamy w sumie z projektu zbudowanie domu i oplacenie robotnikow + 70 tys na grunt. to daje jakies 350 tys. zastanawiam sie wlasnie nad doborem ekip budowlanych i kwesti z materialami napisal Pan ze to wlasnie ta kwestia ale jak to rozegrac jak dobrac dobra ekipe i jak postepowac w kwesti z materialami (slyszalem ze nie warto kupowac najtanszych ale w sumie jak rozroznic dobry material w dobrej cenie, a ktorego omijac?)- przeciez w sumie to kwestia ekipy budowlanej ? Prosze o podpowiedz dosiwadczonegoo P.S Ile czasu mniej wiecej zajmie ekipie budowlanej budowa takiego domku jak Pan zbudowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.11.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Wszystko zależy od tego czego się oczekuje od domu.Np wybór materiałów na ściany :- czy ma być dobra akumulacja ciepła (silikaty)- czy też lepsza ciepłochronność (beton komórkowy)Tu po prostu musicie sami zdecydować na czym wam zależy. Masz całą zimę na zgłębienie tematu na FM i dobór odpowiednich materiałów i ekip.Jeśli chodzi o materiały dobierałem takie, o których miałem jakieś doświadczenie choćby od podglądania innych i z których łatwiej było mi wykonać samemu kolejny etap. Cena też miła trochę do powiedzenia. Na twoim miejscu nie pozostawiałbym wyboru materiałów ekipie budowlanej bo cię z torbami puszczą. Jeśli chodzi o ekipy to doświadczenia nie mam. na budowie była tylko jedna od więźby i właściwie żadnej selekcji nie robiłem - wziąłem nr tel od kumpla i się umówiłem na robotę. W kwestii doboru projektu różnicy w cenie pomiędzy borówkami 2 i 3 chyba nie ma a jesli jest to niewielka a 3-ki są troszkę większe i mają kotłownie za garażem i to przesądziło o wyborze ( początkowo też myślałem o 2-ce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xinurel 26.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 no tak tylko jesli nie pozostawilbym doboru materialow ekipie budowlanej to musialbym sam sie znac a kompletnie sie nie znam a samo siedzenie na necie wydaje mi sie nie zastapi jakiegos dosiwadczenia ewentualnie moze wskazalbym im aby trzymali sie kwot zblizonych do tych z projektu ktory kupie. Druga kwestia to ogrzewanie domu jsk w/g Pana jesli chodzi o ekonomie mozna by bylo wybrac system ocieplenia scian np styropianem a druga kwestia samego ocieplania domu mam na mysli kotlownia np weglem ? Jeszcze jedno co do projektu ktory chce zakupic zastanawiam sie czy warto kupowac jak nie wiem jakie materialy agencja obrala do wyliczenia kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts