aiki 26.11.2013 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) W projekcie jest wszystko wyszczególnione z jakich materiałów co należy robić.Poza tym ktoś musi adoptować projekt (ktoś z uprawnieniami) i na tym etapie najlepiej dobrać ostatecznie materiały i wówczas można omówić z architektem adoptującym wszelkie zagadnienia.Jesli chodzi o ogrzewanie u mnie będzie podłogówka - dobrze współpracuje z kotłem gazowym.Dobór kotła jest tez uzależniony od warunków zagospodarowania terenu - w moim przypadku dopuszczalne jest gaz, prąd lub olej opałowy- u mnie gaz. Jeśli chodzi o ocieplenie to archon ma także wersje energo czy jakoś tak ( byc może tylko te wersje są teraz dostępne). Jest tam dobór materiałów i technologi tak zrobiony aby domek był energooszczędny. Myślę że robili te projekty ludzie którzy się na tym znają i jest to w miarę dobrze dobrane. w razie "w" sa na forum ludzie, którzy zweryfikują ewentualne wątpliwości. Edytowane 26 Listopada 2013 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 28.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam serdecznie. Przeczytałem wątek i mam pytanko. Jaki wyszedł Panu całkowity koszt do dnia dzisiejszego? Pytam o całość jeśli nie jest to tajemnicą. Projekt mi sie podoba i nie wykluczone że będę podążał Pana drogą ( bardzo podobnie myśle i zamierzam działać). Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 29.11.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 To co teraz jest zrobione to jakieś 60 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 30.11.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Niezły wynik. Prosze mi powiedziec ile potrzeba czasu żeby w wolnym tempie samemu dojść do takiego stanu, zakładając że robi się codziennie po kilka godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 30.11.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Robiłem z bratem i zajęło nam 5 miesięcy po kilka godzin po pracy i soboty plus urlopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 30.11.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 To nieźle, mnie nie powinny blokowac problemy finansowe i czasowe. Chcę poświęcić większość czasu na budowę. Jaki przewidujesz koszt końcowy? Pytam o stan na gotowo z malowaniem bez umeblowania i sprzętu agd itd. Wiem że to zależy od wielu czynników, ale minimalnie ile jeszcze potrzebujesz kasy na wykończeniówke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aiki mobile 30.11.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Bez liczenia myślę, że jeszcze jakieś 100 tyś ale to taka kwota w jakiej chciałbym się zmieścić a nie z jakiś wyliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 30.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Czyli nieco ponad połowa kosztów z projektu-kosztorysu. Będę tutaj zerkał. Na wiosne planuję start jak uda się załatwić formalności do tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.12.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 u mnie formalności chyba 2 czy 3 miesiące więc bez problemów.Powodzenia i jeśli nie powinno być problemów z kasą to to masz o tyle lepiej niż ja hehe.Jakby co to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 01.12.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czekam na dalsze wpisy i zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.12.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Teraz Zimowa przerwa (kasa gdzieś się chyba zamroziła)Ale jak coś się pozmienia to na pewno się tu znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.12.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 W sobotę zrobiłem otwory w ścianach szczytowych fi jakieś 125 i wstawiłem kratki. Jakaś wentylacja powinna już w ten sposób być.Potem wypryskałem jakimś chlorowym czymś deskowanie od środka tam gdzie grzybki były- ładnie wszystko wybieliło i teraz wygląda dobrze.Jak wytrzyma do wiosny to potem już powinno być dobrze.Kupiłem też kilka złączek do kanalizacji i jak tylko trochę czasu będzie to zacznę pruć ściany w kuchni i jeden pion będę mógł wyciągać w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.12.2013 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Orkan dał się odczuć ale tylko trochę.Poza tym, że jak wjeżdżałem do garażu po pracy to przestawiło mnie razem z prowizoryczną bramą garażową - tak wiało.Straty na razie (bo cały czas dmucha ostro) lekko uszkodzona brama w/w i zawiasy furtki się przegięły po tym jak zamknięcie ala drut urwało.Foliowe okna przetrwały a myślałem, że pierwsze się poddadzą - jednak dziadek to solidna firma.Papa na dachu też na razie się trzyma - chyba dzięki śniegowi, który przykrył lekko połać dachu i wyrównał wszelkie nierówności.Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaNaOl 08.12.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Wiatr rzadko spotykany u nas. Mam nadzieję że więcej szkód nie narobił. Zauważyłem że na dachach blachodachówka gorzej się zachowuje, kilka zerwanych dachów miało własnie takie nakrycie, niestety bez deskowania działa jak parasol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.12.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 u mnie papa i chyba warstewka śniegu ją ocaliła.A w przyszłości chyba niestety blacha- koszty.Dzisiaj się zapoznałem z cenami urządzeń i materiałów do wody w OBI i.. i... nic nie kupiłem.Drogo jakoś tak podwójnie jak na alle coś tam.a chyba kurierom dam spokój przed świętami i tak mają przekichane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.01.2014 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Sobota wolna i w miarę ciepło to i na budowę się wybrałem. Z racji oszczędzania na okna to i prace niskobudżetowe - kanalizacja. Trochę kucia , kombinowania i jest podejście do zlewu w kuchni zrobione i jeden z pionów do górnej łazienki przepchnięty przez strop Do zrobienia jeszcze przejście do wanny (dziura w stropie) i drugi pion no i podciągnąć w łazience na dole podejścia do umywalki i WC i prysznica. Początek jednego z pionów - już przeprowadzony przez strop Podejście do zlewu w kuchni (połączone z pionem przez ścianę) Edytowane 13 Stycznia 2014 przez aiki + zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.01.2014 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Poczytałem Jarka P. "Dom w Lesie" no i proszę co dzisiaj zastałem Pierwsza myśl - przypałętało się coś podobnego jak u Jarka:mad:(ogrodzone w koło jest) A potem przyleciało psisko co to na noc spuszczone było i zgrabnie pokazało jak się wchodzi do domku na lewo. I zajęcie na "po pracy" było. A gdyby to nie psisko to jakby co od dzisiaj budowa ubezpieczona jest. całe 91 zł na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdyb1 19.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Widzę postępy ciągle macie kiedy ruszacie znowu z pracami i z czego robicie dach z blachy czy dachówki nie wiesz jaka wyjdzie różnica w cenie. A ile zapłaciłeś za cieśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.01.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Cieśla 2,5 (palcem nie kiwnąłem) Nad dachem się nie zastanawiam i nie wiem jaka różnica będzie ale raczej będzie blacha.Ruszymy jak się troszkę kasy nazbiera. Dostałem wycenę z MS okna no i chyba start jakoś w czerwcu będzie a tak to jedynie jakies drobnostki niskonakładowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 01.02.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 A jednak.Ostatnie czasy spędziłem na rozsyłaniu zapytań o wycenę okien.Kilka firm odpowiedziało kilka spaliło się na wejściu.W ostatecznym rachunku wygrał przedstawiciel Oknoplastu z oknami Winergetic Premium jednostronnie Złoty dąb http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergeticOferta może nie najtańsza jednak myślę, że warto dorzucić teraz parę złoty (najtańsza oferta 3 tyś mniej) i mieć coś co jestjuż sprawdzone (u szwagra choć inny profil).Dzisiaj był Pan i zrobił pomiary we wtorek ma przesłać mi ostateczną ofertę i przedstawić umowę.Pan ładnie dorzuca okucia antywłamaniowe WK2 czy jakoś tak i niski próg w oknie tarasowym i jakiś zatrzask jeszcze.Ten sam profil wycenili mi w Bydgoszczy w tej samej cenie jednak bez owych dodatków.Pewnie na początku marca będzie montaż o ile pogoda dopisze. Następne chyba kominy będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts