Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom w Borówkach 3" MADD

Recommended Posts

W projekcie jest wszystko wyszczególnione z jakich materiałów co należy robić.

Poza tym ktoś musi adoptować projekt (ktoś z uprawnieniami) i na tym etapie najlepiej dobrać ostatecznie materiały i wówczas można omówić z architektem adoptującym wszelkie zagadnienia.

Jesli chodzi o ogrzewanie u mnie będzie podłogówka - dobrze współpracuje z kotłem gazowym.

Dobór kotła jest tez uzależniony od warunków zagospodarowania terenu - w moim przypadku dopuszczalne jest gaz, prąd lub olej opałowy- u mnie gaz.

Jeśli chodzi o ocieplenie to archon ma także wersje energo czy jakoś tak ( byc może tylko te wersje są teraz dostępne). Jest tam dobór materiałów i technologi tak zrobiony aby domek był energooszczędny. Myślę że robili te projekty ludzie którzy się na tym znają i jest to w miarę dobrze dobrane. w razie "w" sa na forum ludzie, którzy zweryfikują ewentualne wątpliwości.

Edytowane przez aiki

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie. Przeczytałem wątek i mam pytanko. Jaki wyszedł Panu całkowity koszt do dnia dzisiejszego? Pytam o całość jeśli nie jest to tajemnicą. Projekt mi sie podoba i nie wykluczone że będę podążał Pana drogą ( bardzo podobnie myśle i zamierzam działać). Z góry dziękuję za odpowiedź.

To nieźle, mnie nie powinny blokowac problemy finansowe i czasowe. Chcę poświęcić większość czasu na budowę. Jaki przewidujesz koszt końcowy? Pytam o stan na gotowo z malowaniem bez umeblowania i sprzętu agd itd. Wiem że to zależy od wielu czynników, ale minimalnie ile jeszcze potrzebujesz kasy na wykończeniówke?

W sobotę zrobiłem otwory w ścianach szczytowych fi jakieś 125 i wstawiłem kratki. Jakaś wentylacja powinna już w ten sposób być.

Potem wypryskałem jakimś chlorowym czymś deskowanie od środka tam gdzie grzybki były- ładnie wszystko wybieliło i teraz wygląda dobrze.

Jak wytrzyma do wiosny to potem już powinno być dobrze.

Kupiłem też kilka złączek do kanalizacji i jak tylko trochę czasu będzie to zacznę pruć ściany w kuchni i jeden pion będę mógł wyciągać w górę.

Orkan dał się odczuć ale tylko trochę.

Poza tym, że jak wjeżdżałem do garażu po pracy to przestawiło mnie razem z prowizoryczną bramą garażową - tak wiało.

Straty na razie (bo cały czas dmucha ostro) lekko uszkodzona brama w/w i zawiasy furtki się przegięły po tym jak zamknięcie ala drut urwało.

Foliowe okna przetrwały a myślałem, że pierwsze się poddadzą - jednak dziadek to solidna firma.

Papa na dachu też na razie się trzyma - chyba dzięki śniegowi, który przykrył lekko połać dachu i wyrównał wszelkie nierówności.

Oby tak dalej.

u mnie papa i chyba warstewka śniegu ją ocaliła.

A w przyszłości chyba niestety blacha- koszty.

Dzisiaj się zapoznałem z cenami urządzeń i materiałów do wody w OBI i.. i... nic nie kupiłem.

Drogo jakoś tak podwójnie jak na alle coś tam.

a chyba kurierom dam spokój przed świętami i tak mają przekichane.

• 1 month później...

Sobota wolna i w miarę ciepło to i na budowę się wybrałem.

Z racji oszczędzania na okna to i prace niskobudżetowe - kanalizacja.

Trochę kucia , kombinowania i jest podejście do zlewu w kuchni zrobione i jeden z pionów do górnej łazienki przepchnięty przez strop

Do zrobienia jeszcze przejście do wanny (dziura w stropie) i drugi pion no i podciągnąć w łazience na dole podejścia do umywalki i WC i prysznica.

Początek jednego z pionów - już przeprowadzony przez strop

WP_000540.jpg

Podejście do zlewu w kuchni (połączone z pionem przez ścianę)

WP_000536.jpg

WP_000539.jpg

Edytowane przez aiki
+ zdj.

Poczytałem Jarka P. "Dom w Lesie" no i proszę co dzisiaj zastałem

WP_000542.jpg

WP_000541.jpg

Pierwsza myśl - przypałętało się coś podobnego jak u Jarka:mad:(ogrodzone w koło jest)

A potem przyleciało psisko co to na noc spuszczone było i zgrabnie pokazało jak się wchodzi do domku na lewo.

I zajęcie na "po pracy" było.

A gdyby to nie psisko to jakby co od dzisiaj budowa ubezpieczona jest. całe 91 zł na rok.

Cieśla 2,5 (palcem nie kiwnąłem) Nad dachem się nie zastanawiam i nie wiem jaka różnica będzie ale raczej będzie blacha.

Ruszymy jak się troszkę kasy nazbiera. Dostałem wycenę z MS okna no i chyba start jakoś w czerwcu będzie a tak to jedynie jakies drobnostki niskonakładowe.

• 2 weeks później...

A jednak.

Ostatnie czasy spędziłem na rozsyłaniu zapytań o wycenę okien.

Kilka firm odpowiedziało kilka spaliło się na wejściu.

W ostatecznym rachunku wygrał przedstawiciel Oknoplastu z oknami Winergetic Premium jednostronnie Złoty dąb

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

Oferta może nie najtańsza jednak myślę, że warto dorzucić teraz parę złoty (najtańsza oferta 3 tyś mniej) i mieć coś co jest

już sprawdzone (u szwagra choć inny profil).

Dzisiaj był Pan i zrobił pomiary we wtorek ma przesłać mi ostateczną ofertę i przedstawić umowę.

Pan ładnie dorzuca okucia antywłamaniowe WK2 czy jakoś tak i niski próg w oknie tarasowym i jakiś zatrzask jeszcze.

Ten sam profil wycenili mi w Bydgoszczy w tej samej cenie jednak bez owych dodatków.

Pewnie na początku marca będzie montaż o ile pogoda dopisze.

Następne chyba kominy będą.