aiki 01.02.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Dzięki Netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszkl 11.02.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Poczytałem Jarka P. "Dom w Lesie" no i proszę co dzisiaj zastałem [ATTACH=CONFIG]234968[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]234969[/ATTACH] Pierwsza myśl - przypałętało się coś podobnego jak u Jarka:mad:(ogrodzone w koło jest) A potem przyleciało psisko co to na noc spuszczone było i zgrabnie pokazało jak się wchodzi do domku na lewo. I zajęcie na "po pracy" było. A gdyby to nie psisko to jakby co od dzisiaj budowa ubezpieczona jest. całe 91 zł na rok. gdzie takie tanie ubezpieczenie znalazłeś i od jakiej kwoty je naliczali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.02.2014 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ubezpieczenie tanie bo nikt nie mieszka. Jest to budowa i cena normalna w takim przypadku.Ubezpieczenie jest na 100 tyś. Jeśli byłby to już dom skończony i zamieszkały to można zapomnieć o takiej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 11.02.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ja właśnie na dniach wypowiadałem ubezpieczenie bankowe i zawierałem nowe. Wartośc 470tys, plus na 30tys pożar, 15tys krsadzież oraz 20tys OC na domowników w gospodarstwie, plus 1000zł na szyby - stawka 309zł na rok! Jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.02.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Ciekawa oferta. Co mi zaproponują jak się już będę wprowadzał? - za kilka lat Jak na razie to już wiem, że 17.03.2014 przyjadą Pany nam okna wstawić a do tego czasu muszę jeszcze wyrównać otwory okienne (podocinać pustaki które wystają) i na parterze podmurować połówkami do żądanej wysokości od posadzki. Zastanawiam się czy zakładać alarm razem z oknami. Nie wiem jak jest teraz z oknami co w nocy nogi dostają. Jeśli zakładać to lepiej czujki na pomieszczenie czy może coś w rodzaju kurtyny na okna i drzwi? Będę wdzięczny za wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 13.02.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Jeśli alarm tak czy siak będzie i masz te kilka zł w kieszeni na niego to nie ma się co zastanawiać i założyć dla świętego spokoju. Jeśli chodzi o czujki. W zasadzie mógłbyś zrobić swój dom na 4 czujkach zewnętrznych, tyle że one nie są tanie. Mi mój alarmiarz polecał VX 402, ale ich cena to kosmos (600 zł jedna). W cenie 4 samych czujek miałem alarm z 6 czujkami dualnymi, większym akku, i załączaniem z pilota. Czujki zewnętrzne zaczynają się od 300 zł, to prawie 10 razy drożej niż najtańsze piry do wnętrza. Przyjmując że nie brał byś najtańszych masz 3 dobrej jakości czujki do wnętrza w cenie jednej zewnętrznej byle jakiej. Oczywiście plus zewnętrznej jest taki że zareaguje nim ktoś zacznie niszczyć okno. Może głupio zabrzmi taka rada w dziale samorobów, ale warto pogadać z fachowcem. Mi udało się znaleźć człowieka z którego jestem bardzo zadowolony. Ceny które mi zaproponował były poniżej cen w sklepach internetowych, a za instalację wszystkiego, zaprogramowanie, uruchomienie brał 300 zł. Jako że nigdy nie programowałem takiej centrali a i z elektroniką średnio się lubię uważam że jego robota była warta tych pieniążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.02.2014 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Jeśli chodzi o alarm to nawet nie pomyślałem o zrób to sam.Mam kontakt z firmą co się tym zajmuje i właśnie dostałem od nich wycenę - 2750 plnów.miałem nadzieję się zmieścić w 2000 ale cóż. Trochę się poczeka -chroniczny brak gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.02.2014 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Kolejny temat to Wentylacja mechaniczna.Z tego co wyczytałem to tak:Garaż - grawitacyjna - przepisy?Kotłownia - grawitacyjna - przepisy. (nawet przy kondensacie?)Kuchnia - grawitacyjna - kuchenka gazowa - przepisy?salon - grawitacyjna - kominek (przy doprowadzeniu powietrza z zew.?)Więcej się nie zagłębiałem ale dzięki Adam_mk za wykład - pomocny choć sprzed 6 lat.Większość z powyższych pewnie idzie obejść ale chyba pozostanę przy grawitacji i dziurach pod oknami. Koszty?Kominy i tak muszę stawiać - kominek i gazowyrekuperator tyle samo co komin.dalej się już nie zagłębiałem. choć odzysk ciepła zawsze mnie kusił ale realia rzuciły mnie na glebę. Ciekawe jak te kwestie mają rozwiązane w archonie bo sprzedają gotowy projekt WM.(260plnów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.02.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Jeśli chodzi o alarm to nawet nie pomyślałem o zrób to sam. Mam kontakt z firmą co się tym zajmuje i właśnie dostałem od nich wycenę - 2750 plnów. miałem nadzieję się zmieścić w 2000 ale cóż. Trochę się poczeka -chroniczny brak gotówki. Dużo, ja za alarm satela jakiś nowy model z 2013 roku, dobra cyfrową centralkę, 7 czujek niewrażliwych na małe zwierzęta do 10kg (mam w domu koty) oraz 5 kontraktorów na okna i drzwi, najwekszy mozliwy aku 9A, plus specjalna czujka na brame garażową i pompę ciepła, do tego moduł sms i radiolinia z dwoma pilotami zapłaciłem 1600zł. Montaż zajął 5 godzin w trzy osoby a za zamontowanie wzieli ode mnie 200zł ale normalna cena to 400. Aiki - szukaj innej firmy - zmiescisz sie spokojnie w 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.02.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jeśłi WM jest tzw. zrównoważona - to kominek może być nawet z zamknięta komorą spalania - tak mówią przepisy i ja tak mam. Jeśłi chodzi o gazówkę to zajrzyj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191164-Rekuperator-i-kuchenka-gazowa Ja za projekt w domwencie - 200zł, kiedy zakupiłem u nich reku i materiały oddali te 2 stówy - czyli wyszedł gratis Edytowane 14 Lutego 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.02.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Trochę pogody i na forum u samorobów cicho. Ja z racji oszczędności (zbiera się kasiora na cele wyższe - kominy) zająłem się odeskowaniem daszku nad wejściem do kotłowni. Deski jeszcze były - pozostałości po dachu wystarczyło je obrobić. Frezarka górnowrzecionowa( dużej nie chciało mi się kabla siłowego rozwijać) i robił się zakład (3 przeloty inaczej się grzała) potem strug elektryczny taki 82 mm tu troszkę lepiej zależnie od szerokości deski od 2 do 3 przelotów Potem kilka machnięć pędzlem impregnatem również ostatki z dachu jak i gwoździe i deskowanie zrobione. Po zimie człowiek taki zakręcony, że to wszystko zajęło mi pół dnia. Potem z młodym do dentysty i po papę do Obi (zwykła na tekturze 36 PLN za rolkę 10 m) Następnego dnia przybiłem w/w -poszło pół rolki i tak sie to prezentowało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.02.2014 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) W sobotę robiłem troszkę dojścia do okien - maja montować w połowie marca. Pozostało mi jeszcze kilka desek z dachu i kantówek od szalowania stropu. Powstało coś takiego: Przestrzeń na ocieplenie i instalacje DGP: Jętki - 18cm Płatwie - 25cm Kantówki 10cm daje to jakieś 50 cm wełny - jest to trochę kosztem strychu ale tam i tak po kolanach a 10 cm nie zrobi różnicy na strychu ale w ociepleniu owszem. A tak wygląda stryszek: W szczycie ma jakieś 1,1 m i da się tam siedzieć prosto. Wg mnie na graty wystarczy. Deski ułożone na razie luzem bo pewnie będę je jeszcze nie raz ściągał no i nie są jeszcze suche (przez zimę w środku nic nie przeschły) Edytowane 23 Lutego 2014 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.02.2014 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Santosz ten płotek co widać w tle jest 3 malowany impregnatem i za każdym razem innym.Sprawdził się dopiero ostatni i jak znajdę puszkę to podam co to za jeden.Stoi już tak dwa lata i na razie wygląda ok. Jeden z impregnatów to osy mi wyżerały z desek (w szoku byłem jak to zobaczyłem) po ich akcji musiałem całość wyszlifować i pomalować od nowa.To odnośnie podbitki drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.02.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 szkielet tego daszku wyszedł Ci rewelacyjnie - moze czas się przebranżowić Rozumiem, że dasz 50cm wełny w strop a skosy na strychu bedziesz ocieplał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.02.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tak. być może nie odrazu ale docelowo napewno bedzie wełna 15 i folia tak aby nie było tam parówy latem i nie strach wejść zimą.Jeśli chodzi o szkielet to jeszcze robota cieśli choć nie miałbym kłopotu z uzyskaniem podobnego efektu- ja tylko deskowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ja mam tylkko 30cm w stropie ale za to na skosach też 30 to sie równoważy:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.02.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na skosach u mnie na max wejdzie 25 i to z 10 cm pod krokwie, ale myślałem aby dać tam coś porządnego o dobrym współczynniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ja dałem 20 miedzy krokwie i 10 nakrokwiowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.02.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tak ale ja mam pełne deskowanie i muszę zostawić wentylacje a krokwie mam 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.02.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Mnie dekarze polecili tzw ekran dachowy - przy nim nie trzeba zostawiać wentylacji stad mogłem zaszaleć z grubościa wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts