Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa projekty do wyboru - proszę o podpowiedź w kwestii energooszczędności.

Recommended Posts

Mam do wyboru dwa projekty:

1: http://www.domkoncept.org/projekty-homekoncept-1.html

2: http://ajrstudio.pl/projekt-domy-jednorodzinne-ajr01garaz-0.html

Ten drugi projekt towarzyszy mi od paru lat już... jak dotąd tylko ten, który wkleiłam powyżej, go przeskoczył, z racji faktu, że lepiej spełnia moje oczekiwania co do funkcjonalności.

Ten drugi dom ma już z założenia być domem energooszczędnym, niestety nie wiem jak jest z pierwszym i mam prośbę. Bardzo proszę tych doświadczonych o opinię: jak oceniacie możliwość zbudowania domu energooszczędnego na podstawie projektu nr 1? Czy te dwa domy mogą być pod tym względem ze sobą porównywalne?

Zakładam, że bez względu na to, który projekt wygra, w domu będzie zainstalowana wentylacja mechaniczna z GWC i ogrzewanie gazowe (podłogowe).

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

Projekt nr 1 jest też łatwy do zbudowania jako energooszczędny. Jedno ale. Jest on bardzo efektowny czyli bardzo drogi w wykonaniu. Jeżeli to nie jest dla ciebie problem to OK. A jeżeli jest, to pod nóż pójdą dwa balkony, i okna dachowe kolankowe. Zmieni się trochę wygląd, zostanie kilkadziesiąt tysięcy w kieszeni i polepszą się parametry.

Układ pomieszczeń bardziej podoba mi się z drugiego projektu. I z nim też nie będzie kłopotu aby był energooszczędny. Jedynym minusem jest jego wizualizacja. Autor musiał mieć niezłego doła jak to tworzył. Gdyby był zrobiony w kolorystyce pierwszego projektu to wyglądałby świetnie.

Dzięki wielkie za odpowiedź. :)

Ja jestem zakochana w tym drugim projekcie już niemal od zawsze. Masz rację, że ta wizualizacja jest nieco ponura :) ale ja mam do czynienia z projektowaniem wnętrz i generalnie nie mam problemu z wyobrażeniem sobie tego domu inaczej, więc to mi nie przeszkadzało.

Jak dotąd z każdego innego chwilowego zauroczenia wracałam do mojego pierwotnego wyboru, czyli właśnie do tego drugiego projektu.

Wybierałam dom tak, by miał dach dwuspadowy, prostą konstrukcję, w każdym pokoju okno w ścianie (nie w dachu), zwartą bryłę i funkcjonalny układ (ile ja się naoglądałam projektów, gdzie w wiatrołapie nie było nawet jak wstawić szafy, nie mówiąc o garderobie...). Ten pierwszy projekt jest o tyle lepszy, że wykorzystuje na mieszkanie również przestrzeń nad garażem, a w tym drugim projekcie nieco brakuje mi miejsca na pierwszym piętrze (ja już mam to piętro rozrysowane inaczej i kombinuję...). . I ten pierwszy wcale drogi nie jest, przynajmniej z kosztorysu na stronie (systemem gospodarczym stand deweloperski w cenie 290 tys.), podejrzewam, że ten drugi będzie tańszy, bo nie ma "bajerów".

Zastanawiam się po prostu, czy jest sens się upierać przy drugim projekcie i go przerabiać, jeżeli pierwszy spełnia moje wymagania niemal bez przeróbek...

Zastanawiam się, czy w tym drugim projekcie po prostu nie przerobić dachu w literę "T", zabudowując taras nad przybudówką, a sam taras wykonać nad garażem, zaś garaż chcemy powiększyć do dwustanowiskowego. Czy możesz mi podpowiedzieć, jak to wpłynie na energooszczędność? Pogorszy?

Zastanawiam się też nad zrobieniem balkonu (w drugim projekcie) na pierwszym piętrze przy jednym z pokoi, gdzie kiedyś może być salon (docelowo bierzemy pod uwagę możliwość wydzielenia oddzielnego mieszkania na górze, z wejściem z tarasu nad garażem). Z tego, co wiem, to spowoduje powstanie mostka termicznego?

Ten pierwszy dom ma też mnóstwo okien, co oczywiście wygląda pięknie, ale jak podejrzewam nie poprawia izolacyjności cieplnej budynku... :)