JB2013 06.04.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 WitamNa wiosnę zaczynam budowę domu i chciałbym się was poradzić, jaki beton radzicie brać na ławy i na płyte (w projekcie B20) ponieważ jest to teren górniczy. I to samo pytanie, jakie bloczki betonowe brać? bo ponoć też są różne rodzaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 06.04.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Przede wszystkim musisz mieć adaptację projektu na szkody górnicze, musisz wiedzieć jaka kategoria szkód jest u Ciebie - takich informacji udziela Okręgowy Urząd Górniczy w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Aleś mu udzielił rady:o. Człowiek ma pod sobą miedź, srebro,etc. więc Katowice nic do niego nie mają, tylko Wrocław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 06.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No dobra, sorki, nie zwróciłam uwagi, jakoś mi się wydawało, że jak szkody to nasze tereny Ale tak czy siak - jeśli są szkody to trzeba przeprojektować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam Na wiosnę zaczynam budowę domu i chciałbym się was poradzić, jaki beton radzicie brać na ławy i na płyte (w projekcie B20) ponieważ jest to teren górniczy. I to samo pytanie, jakie bloczki betonowe brać? bo ponoć też są różne rodzaje. Tutaj bardziej zaufaj konstruktorowi. U mnie na szczęście nie ma szkód to i kłopot z głowy..ale przy najbardziej niesprzyjającym warunku..czyli jak zapadnie Ci się chata, po okna dachowe, to czy bedzie miało znaczenie beton b20 czy b25? . Za nośność ław odpowiada ich szerokość, za wytrzymałość konstrukcji zbrojenie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JB2013 07.04.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Cały projekt mam adoptowany pod kątem warunków górniczych, chodzi mi przede wszystkim o sciany fundamentowe wykonane z bloczków a są różne i jakie wybrać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 07.04.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Cały projekt mam adoptowany pod kątem warunków górniczych, chodzi mi przede wszystkim o sciany fundamentowe wykonane z bloczków a są różne i jakie wybrać ?? u nas na Śląsku dobry konstruktor projektuje z reguły lane fundamenty albo płytę na szkody górnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunlop 25.04.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 bloczki betonowe to praktycznie nie ma większego znaczenia bo generalnie wszystkie mają wystarczającą wytrzymałość. Bardziej możesz się skupić na ścianach - jeśli np masz z betonu komórkowego to używać tylko wyższych klas. Cały projekt mam adoptowany pod kątem warunków górniczych, chodzi mi przede wszystkim o sciany fundamentowe wykonane z bloczków a są różne i jakie wybrać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 26.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 bloczki betonowe to praktycznie nie ma większego znaczenia bo generalnie wszystkie mają wystarczającą wytrzymałość. Bardziej możesz się skupić na ścianach - jeśli np masz z betonu komórkowego to używać tylko wyższych klas. ponieważ ? ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 30.04.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 moj projekt wlasnie poszedl do konstruktora, zobacze co u mnie wymysli, wstępnie projektant powiedział ze będzie plyta, pozniej silikat ok 1m, bo dzilka nam ucieka od drogi o ok 0,5 w dol i znowu beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.04.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 O! Witaj mnocon, widzę że budujesz się "wieś" dalej ode mnie. Jaką Piast dał ci kategorię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnocon 30.04.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 musialbym sprawdzic w papierach, ktore obecnie sa u architekta ale chyba 3 o ile dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodnikszuwarek 30.04.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 ja bym brał b20:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina_G 07.10.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam Na wiosnę zaczynam budowę domu i chciałbym się was poradzić, jaki beton radzicie brać na ławy i na płyte (w projekcie B20) ponieważ jest to teren górniczy. I to samo pytanie, jakie bloczki betonowe brać? bo ponoć też są różne rodzaje. Witam! Niestety zmartwie Cie, raczej nikt z tu obecnych nie da Ci odpowiedzi na Twoje pytanie. Tak jak ktoś pisał radziłabym zaufać konstruktorowi. Bez informacji na jakie konkretnie zagrożenia jest narażony budynek nikt nie będzie Ci w stanie powiedzieć na czym się skupić (czy to będą osiadania, przechylenia czy krzywizny i jakie wartości są przewidywane). Jak będą to same osiadania to jeszcze nie jest źle ale jak okaże się, że będziesz budował się w miejscu gdzie dodatkowo będziesz miał zwiększone wartośći krzywizn czy przechyleń to będziesz musiał uwzględnić nierównomierne naprężenia a tu już pole do popisu dla konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts