kori 06.04.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 ma pytanko, oglądał wiele zrealizowanych projektów kominków i w większości z nich widać ślady zabrudzeń w okolicy wylotów oraz sufit.jak tego unikanac, czy macie jakiś sposób jak zaprojektować obudowę, tak aby wyeliminować ten problem??może kamiec?? poradzcie cos kori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 06.04.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Wystarczy raz w miesiącu odkurzyć wnętrze komory gromadzącej ciepłe powietrze. Te zabrudzenia są zazwyczaj ( pomijając błędy konstrukcyjne ) spowodowane gromadzeniem się kurzu wewnątrz obudowy i późniejszym jego spalaniem ( kurz to głównie cząstki organiczne )Większość tego nie robi i takie są skutki . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 06.04.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam kominek z płaszczem wodnym od 3,5 roku. W okresie grzewczym palimy bardzo często. Nie mam żadnych zabrudzeń ani koło kratek, ani na suficie. Nie wiem, od czego to zależy, że się brudzi lub nie. Dodam, że sprzątamy tylko palenisko, a nie wnętrze czopucha. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Margoth* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2013 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Kurz nie brudzi tak intensywnie jak dym. W sposób niewidoczny, niezauwazalny dla niewprawionego użytkownika dostaje się do komory nad wkładem i później wędruje dalej przez kratki. Przyczyna może tkwić głównie w nieumiejętnej obsłudze kominka. Pośrednio przyczyną może być nie do końca właściwy montaż urządzenia lub niedobory w ciągu kominowym. Ale nawet w tym wypadku, można nauczyć się obsługi kominka bez uciążliwości o których mowa. Można spróbować palenia "do góry nogami".http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,1135,niepokorny-o-kominkach-czy-mozna-palic-do-gory-nogami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Kurz nie brudzi tak intensywnie jak dym. W sposób niewidoczny, niezauwazalny dla niewprawionego użytkownika dostaje się do komory nad wkładem i później wędruje dalej przez kratki. Przyczyna może tkwić głównie w nieumiejętnej obsłudze kominka. Pośrednio przyczyną może być nie do końca właściwy montaż urządzenia lub niedobory w ciągu kominowym. Ale nawet w tym wypadku, można nauczyć się obsługi kominka bez uciążliwości o których mowa. Można spróbować palenia "do góry nogami". http://www.kominki.org/blogi/niepokorny-o-kominkach/art,1135,niepokorny-o-kominkach-czy-mozna-palic-do-gory-nogami.html NIEPOKORNY:rolleyes: ma rację. Chociaż koledzy powyżej też dobrze radzili. Przyczyny główne to zbyt szybkie otwieranie drzwiczek kominka i dym, który się cofnie do środka od razu zostanie zaciągnięty przez górną szczelinę. Wina leży pośrednio w użytkowniku, który źle otwiera wkład a także wykonaniu - zbyt duże górne szczeliny a także beznadziejne wkłady z otworami w górnej części. Problem to też zła wentylacja wkładu, powietrze przegrzewa się i przypala wszystko od kratek po obudowę nad kratkami. Problem też to syf wokół wkładu jak również pod wnęką , gdzie dostaje się powietrze pod wkład tylko że zamiast powietrza często jest kupa drewna co produkuje kurz oraz blokuje powietrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 07.04.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mam kominek z płaszczem wodnym od 3,5 roku. W okresie grzewczym palimy bardzo często. Nie mam żadnych zabrudzeń ani koło kratek, ani na suficie. Nie wiem, od czego to zależy, że się brudzi lub nie. Dodam, że sprzątamy tylko palenisko, a nie wnętrze czopucha. Masz wyjątkowo dobrą wentylację i dym jest w 100% odprowadzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 07.04.2013 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ok dzięki za wypowiedzzatem podsumowując na co zwracać uwagę podczas instalacji?? chce uniknąć właśnie tego czarnego nalotu przy wylotach no i później na scianie i suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) chce uniknąć właśnie tego czarnego nalotu przy wylotach no i później na scianie i suficie Poprostu ja na Twoim miejscu myślałbym o kominku bez kratek, tych wywiewnych szczególnie. Jeżeli podobają Ci się kratki na obudowie kominka, takie w górnej części, to warto pomyśleć o ich atrapach, czyli tylko dla wyglądu. To są już praktycznie "masowe" realizacje. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Poprostu ja na Twoim miejscu myślałbym o kominku bez kratek, tych wywiewnych szczególnie. Jeżeli podobają Ci się kratki na obudowie kominka, takie w górnej części, to warto pomyśleć o ich atrapach, czyli tylko dla wyglądu. To są już praktycznie "masowe" realizacje. Bohusz, dopisz jednak, że z pewnymi zastrzeżeniami... A jak ktoś się uprze, by zrobić rozprowadzenie tego ciepełka, to zostaje tylko turbina i filtracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bohusz, dopisz jednak, że z pewnymi zastrzeżeniami... A jak ktoś się uprze, by zrobić rozprowadzenie tego ciepełka, to zostaje tylko turbina i filtracja. Ewentualne zastrzeżenia, to problem wykonawcy. Jego doświadczeń i rozeznania w temacie. Jak wszystkim wiadomo nie jestem zwolennikiem turbin. Zdecydowanie dąże aby unikać instalowania turbin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 07.04.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a może,,,doraźnie, wyłożyć od środka kratki wywiewowe czymś o ,,konsystencji fizeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wentylacja wkładów kominkowych, to rzecz ważna...Ile z nich nadaje się do zamkniętych - hypokaustycznych zabudów?Jak nie turbina, to grawitacja, ale wylot gdzieś trzeba zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a może,,,doraźnie, wyłożyć od środka kratki wywiewowe czymś o ,,konsystencji ,, fizeliny Myślę, że w krótkim czasie się "przytka" i kratka nie będzie funkcjonalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 07.04.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 w pochłaniaczach kuchennych jako wypełnienie stosuje się ,,niby fizelinę, zdaje egzamin przez jakieś 2-3 miesiące,, wiem że nie można tego porównywać, ale to zawsze jakiś sposób, w ostateczności jak komu bardzo zależy to może wymieniać wkład co tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wentylacja wkładów kominkowych, to rzecz ważna... Ile z nich nadaje się do zamkniętych - hypokaustycznych zabudów? Jak nie turbina, to grawitacja, ale wylot gdzieś trzeba zainstalować. Trzeba by sobie odpowiedzieć co ma celu wentylacja wkładów? Domyślam się, że chodzi Ci o odbiór ciepła uzyskanego z korpusu wkładu i z rur dymowych? W niektórych realizacjach, ta wentylacja zapewnia ochronę obudowy i ochronę wkładu grzewczego przed przegrzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 w pochłaniaczach kuchennych jako wypełnienie stosuje się ,,niby fizelinę, zdaje egzamin przez jakieś 2-3 miesiące,, wiem że nie można tego porównywać, ale to zawsze jakiś sposób, w ostateczności jak komu bardzo zależy to może wymieniać wkład co tydzień W pochłaniaczu masz wymuszony przepływ, a kratki nie ma co przedmuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 07.04.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Trzeba by sobie odpowiedzieć co ma celu wentylacja wkładów? Domyślam się, że chodzi Ci o odbiór ciepła uzyskanego z korpusu wkładu i z rur dymowych? W niektórych realizacjach, ta wentylacja zapewnia ochronę obudowy i ochronę wkładu grzewczego przed przegrzaniem? Przy montażu wkładu na pierwszym miejscu stawiał bym zasadę prawidłowej jego wentylacji, czyli ochrony przed przegrzaniem. Ty montujesz same piecówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) No prioirytety moich klientów są inne... Bezpieczeństwo... ... ... fajny widok ognia w stosownej oprawie intuicyjna obsługa ekonomia ogrzewanie ..... Z reguły jakoś tak to jest poukładane Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.04.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 poza całymi tymi postami, które jedne są bardzie trafne a drugie kompletnie nie....Ciepło konwekcyjne, ciepło laminarne. W przypadku konwekcji po prostu musisz mieć przepływ powietrza i to ciepłe powietrze, które otrzymujesz musisz jakoś wykorzystać, jak? Zależy od kominkarza.Ciepło laminarne? W pewnych konstrukcjach zduńskich nie występuje grzanie powietrzem, jedynie promieniowanie.Ciepło konwekcyjno - laminarne. Mamy wkładzik piecowy, który wymaga delikatnej wentylacji- a więc w efekcie konwekcja- oraz wymiennik akumulacyjny i zabudowa dające ciepło laminarne.Tak dużym skrótem i niedzielnym lenistwem można to wyjaśnić.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 07.04.2013 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 dziekuje Wam za odpowiedźsłuchajcie mam jeszcze pytanie: ja generalnie nie będę robiłą żadnego rozprowadzenie DGP. Kominek będzie w salonie i używamy zapewne okazjonalnie no i pewnie na jesieni i wiosnęStąd pytanie, czy w ogóle robić kratki wywiewne w salonie, jest sens?? Wiadomo, chciałabym napalić w chłodny wieczór i wykorzystać choć ciut to ciepło, a reszta dla oczu.Generalnie nie podobają mi się te kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts