Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wypoziomować wylewkę na styropianie

rafal1983

Recommended Posts

Witam

Macie jakieś pomysły jak wypoziomować wylewke na styropianie z ogrzewaniem podłogowym ??

na górze mam bez styropianiu to walnę rurki i po kłopocie

Ale jak to zrobić na dole gdzie jest rozłożona podłogówka

styropian lekko amortyzuje i po wypoziomowaniu prowadznic i wylaniu wylewki na pewno będą jakieś odchyły, a klejem nie chciałbym równać :)

Macie jakiś patent sprawdzony ??

"

Witam

Macie jakieś pomysły jak wypoziomować wylewke na styropianie z ogrzewaniem podłogowym ??

na górze mam bez styropianiu to walnę rurki i po kłopocie

Ale jak to zrobić na dole gdzie jest rozłożona podłogówka

styropian lekko amortyzuje i po wypoziomowaniu prowadznic i wylaniu wylewki na pewno będą jakieś odchyły, a klejem nie chciałbym równać :)

Macie jakiś patent sprawdzony ??[/QUOT"

wylewki zrób jak na tym filmie,maszynowo,mixokretem,a poziom muszą Ci nanieść posadzkarze-niwelatorem,na ściany

Jeśli nie chcesz równać klejem.Sam równo tego nie zrobisz

chcesz to dobrze zrobić to zadzwoń do posadzkarzy mają wprawę zrobią to idealnie a klej pójdzie na grzebień zaoszczędzisz na kleju

robiłem już takie domy gdzie dół lał inwestor albo murarz górę potem my po wysoko i po wylaniu posadzki inwestor nie mógł przeżyć że zalał sam dół, było krzywo i w ogóle do poprawki

Zrobić posadzkę to nie problem bo już wiele robiłem ale zawsze układałem rurki w poziomie i po nich sciągałem, a na styropianie nie dam rady tak zrobić bo się lekko ugina

Ten sposób z filmu jest ok, naniose sobi poziomy na ścianie szlaufwagą i potem metrem będę mierzył i się poziom złapie, dzięki wielkie,

choć i tak rozważam jeszcze żeby zlecić to komuś, ale z drugiej strony wole sam się za to wziąc choć będzie roboty rzy tym sporo.

Zrobić posadzkę to nie problem bo już wiele robiłem ale zawsze układałem rurki w poziomie i po nich sciągałem, a na styropianie nie dam rady tak zrobić bo się lekko ugina

Ten sposób z filmu jest ok, naniose sobi poziomy na ścianie szlaufwagą i potem metrem będę mierzył i się poziom złapie, dzięki wielkie,

choć i tak rozważam jeszcze żeby zlecić to komuś, ale z drugiej strony wole sam się za to wziąc choć będzie roboty rzy tym sporo.

w takim razie powodzenia.kup szlauwage w obi za 30zl na wode i przeniesiesz sobie poziomy.na poziomicy sie pogubisz

powodzenia.daj znac jak poszlo

• 2 weeks później...

Panowie w sobotę zaczynam i takie czysto techniczne pytanie do praktyków, włókno polipropylenowe na m3 wystarczy 600g wedłóg zaleceń producenta czy dać więcej ??

przy wylewce gr. całkowitej 7 cm na ogrzewaniu podłogowym oprócz włókna konieczna jest siatka ??

Ile dać cementu na m3 ? 300kg bo tak się "u nas robi" ale może nie warto tyle dawać a może to za mało (na betoniarkę 150l 1,5 worka cemetu)

Podsumowójąc mieszankęa m3 nplanuję taką

- Cement 300kg

- piasek płukany 60%

- kruszywo 4-12 40%

- plastyfikator 200ml (POZZOLITH STANDARD NA OGRZEWANIE PODŁOGOWE)

- włókna polipropylenowe 600g

- woda według potrzeb

Panowie w sobotę zaczynam i takie czysto techniczne pytanie do praktyków, włókno polipropylenowe na m3 wystarczy 600g wedłóg zaleceń producenta czy dać więcej ??

przy wylewce gr. całkowitej 7 cm na ogrzewaniu podłogowym oprócz włókna konieczna jest siatka ??

Ile dać cementu na m3 ? 300kg bo tak się "u nas robi" ale może nie warto tyle dawać a może to za mało (na betoniarkę 150l 1,5 worka cemetu)

Podsumowójąc mieszankęa m3 nplanuję taką

- Cement 300kg

- piasek płukany 60%

- kruszywo 4-12 40%

- plastyfikator 200ml (POZZOLITH STANDARD NA OGRZEWANIE PODŁOGOWE)

- włókna polipropylenowe 600g

- woda według potrzeb

siatke na kyszywie nie musisz dawac ,w betoniarce urób jak najsuchszy beton,

• 2 weeks później...

no i zalany dół

jednego popołudnia zalaliśmy garaż i kotłownie żeby dojść do wprawy, i wyszło nie najgorzej, zbyt rzadka mieszanka jak się okazało, ciężko było to ściągać, a i czasu było mało, więc musiałem poganiać, ale nie ma tragedii, dwa takie dołki mi wyszły po kilka mm (widać wszystko przy obfitym podlewaniubyło :)

już miałem sobie dać siana, ale szarpnąłem się :)

w sobotę wylaliśmy resztę pomieszczeń na dole i wyszło elegancko :) po podlaniu wodą żadnych gór i dolin :) także jestem happy :)

Dzięki wielkie panowie Teka i Łukasz za rady.

A i tak jak pisałeś teka mieszanka jak najsuchsza i wtedy się zaciera elegancko,

no i zalany dół

jednego popołudnia zalaliśmy garaż i kotłownie żeby dojść do wprawy, i wyszło nie najgorzej, zbyt rzadka mieszanka jak się okazało, ciężko było to ściągać, a i czasu było mało, więc musiałem poganiać, ale nie ma tragedii, dwa takie dołki mi wyszły po kilka mm (widać wszystko przy obfitym podlewaniubyło :)

już miałem sobie dać siana, ale szarpnąłem się :)

w sobotę wylaliśmy resztę pomieszczeń na dole i wyszło elegancko :) po podlaniu wodą żadnych gór i dolin :) także jestem happy :)

Dzięki wielkie panowie Teka i Łukasz za rady.

A i tak jak pisałeś teka mieszanka jak najsuchsza i wtedy się zaciera elegancko,

no i zaje......e gratuluje.jak sie chce to mozna.pewnie lepiej zrobiles jak nie jeden artysta od posadzekrzuc jakies foto na wątek.ile tam metrow szarpnales?suche,suche i idzie.dylatacje porobiles?

fotke jak zrobie to wrzuce garaz z kotłownią 30m2 a reszta 70m2 także niewiele :p:P na chleb by było ciężko zarobić jako posadzkarz (mimo że to mój pierwszy wyuczony zawód :p:P )

tak dylatacje robiłem

jeszcze raz wielkie dzięki teka bo to dzięki twojemu filmowi się odważyłem, bo za cholere nie wiedziałem jak mam wypoziomować tą wylewkę na styropianie :p

ale sposób z naniesienim poziomów na ścianie i kontrolowanie za pomoc metra jest w dechę już nigdy się w rurki nie będę bawił bo tak jest 100razy lepiej, tylko miesanka musi być prawie sucha :)

pozdrawiam

fotke jak zrobie to wrzuce garaz z kotłownią 30m2 a reszta 70m2 także niewiele :p:P na chleb by było ciężko zarobić jako posadzkarz (mimo że to mój pierwszy wyuczony zawód :p:P )

tak dylatacje robiłem

jeszcze raz wielkie dzięki teka bo to dzięki twojemu filmowi się odważyłem, bo za cholere nie wiedziałem jak mam wypoziomować tą wylewkę na styropianie :p

ale sposób z naniesienim poziomów na ścianie i kontrolowanie za pomoc metra jest w dechę już nigdy się w rurki nie będę bawił bo tak jest 100razy lepiej, tylko miesanka musi być prawie sucha :)

pozdrawiam

to jakis mega komentarz jestes zobowiazany teraz wystawic pod tym filmem skoro on Cie zainspirowal:)

pozdro

• 3 years później...

BUMPne temat bo skorzystałem :D

Wylewki zrobione w/g schematu:

1: Poziomowanie szlauchwagą.

2. Poziomowanie poziomicą z poprawką na szlauchwagę - niestety dzisiejsze szlauchwagi "dochodzą" do poziomu ok 2-3 min :(

3. Wrysowanie kreski +20cm od poziomu wylewki

4. Ustawienie "betoniarza" aby robił bardziej suchy beton.

5. Zrobienie wkoło pokoi poziomu zero minus "potrzebny" wylewki w koło ścian z odchyłem +/- 2mm - tutaj przydaje się aby beton był prawie plastyczny na granicy sypkości

6. dokładanie betony pośrodku, stopniowo aby wypoziomować resztę pokoi

7. Po godzinie podlanie wodą bo już ta słynna "hydratacja" zajęła się resztami wilgoci

8. OBALENIE BROWARA :D

pozdro

PS: różnice są na całym pokoju ok 2-3mm :D

Edytowane przez Okta

• 4 weeks później...

Prostszy temat,poziomujemy styropian, który można również zeszlifować za pomocą szlifierki pod odpowiedni poziom, który wykonamy za pomocą nivcompa i lasera, wtedy wylewka wyjdzie idealnie równa czy to beton czy anhydryt :) jeśli posadzkarz również wie co robi.

Pozdrawiam

Antoni

Edytowane przez termolit