Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdka na różnych wysokościach w jednym pokoju

Recommended Posts

Witam,

Deweloper buduje blok, w którym kupiłem mieszkanie. W jednym z pokoi jest różnica między wysokością gniazdek elektrycznych od 0,3m do 0,32m. Po wytknięciu tej różnicy jakoś nie bardzo ma ochotę to zmieniać. Chce podnieść to najniżej położone, że średnio wyjdzie te 0,31m- fakt na tej samej ścianie będą równo na przeciwnej już na innej wysokości. Pytanie czy oprócz normy PN-HD 60364-7-701:2010 mówiącej o minimalnej wysokości są jakieś inne, któte mogą mi pomóc w walce z jego podejściem?

Ale naprawdę te 2cm różnicy jest aż tak widoczne, że jest to problem?

Chodzi o gniazdka położone obok siebie?

J.

Tak jest widoczne. Są na tej samej ścianie i gdybym gołym okiem tego nie zauważył to do głowy by mi nie przyszło, żeby zmierzyć we wszystkich pomieszczeniach. A na pytanie czy jest to aż taki problem to powiem tak: "płace - wymagam".

Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji

Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic

W tytule widać czego wspomniana norma dotyczy.

Nie ma więc mowy o żadnych kuchniach ani o żadnych innych pomieszczeniach nie będącym tym co w tytule widnieje, czyli łazienką.

Zapewniam również kolegę, że nie znajdzie we wspomnianej normie żadnej wzmianki dotyczącej wysokości usytuowania osprzętu.

Nie znajdzie kolega takiej informacji w żadnej z norm.

W tej kwestii mają zastosowanie zdrowy rozsądek jak i indywidualne wymogi czy upodobania klienta.

Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji

Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic

W tytule widać czego wspomniana norma dotyczy.

Nie ma więc mowy o żadnych kuchniach ani o żadnych innych pomieszczeniach nie będącym tym co w tytule widnieje, czyli łazienką.

Zapewniam również kolegę, że nie znajdzie we wspomnianej normie żadnej wzmianki dotyczącej wysokości usytuowania osprzętu.

Nie znajdzie kolega takiej informacji w żadnej z norm.

W tej kwestii mają zastosowanie zdrowy rozsądek jak i indywidualne wymogi czy upodobania klienta.

mój błąd posiłkuję się tym co znalazłem w internecie na terma tej normy. Jednym słowem tylko "zdrowy rozsądek" dewelopera i jego chęć zmiany mogą rozwiązać mój problem.