gall86 04.05.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) modena, zastanawialismy sie nad dache dwuspadowym. ciagle nie do konca jestem przekonany czy czterospad byl lepszym wyborem. masz gdzies jakies fotki? Edytowane 4 Maja 2013 przez gall86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 04.05.2013 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Jak tylko coś zaczniemy na działce działać to będą zdjęcia, teraz staramy się o kredyt, niestety to chyba trochę potrwa W między czasie chciałabym wam pokazać jak wyobrażamy sobie nasz dom po wybudowaniu, zobaczymy co potem z tego wyjdzie. Kuchnia: kocham te fronty z Ikea Jadalnia: koniecznie z ławą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 04.05.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Sypialnia (biało - niebieska) Kanapa ( w kształcie "U" duuuuża): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.05.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 modena, zastanawialismy sie nad dache dwuspadowym. ciagle nie do konca jestem przekonany czy czterospad byl lepszym wyborem. masz gdzies jakies fotki? My w tej samej gminie co Wy, a w planie zagospodarowania mieliśmy zapisany dach dwuspadowy (co jest ciekawe, bo w okolicy są domy z dachami czterospadowymi). To rozwiązało nasz dylemat - wybór między dachem dwuspadowym a płaskim (strop i dach odwrócony). Też budujecie na terenie Cysterskiego Parku Krajobrazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 04.05.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 my w mpzp tez mamy dach dwuspadowy, ale jednak mamy cztero nikt sie nie dorzucil do tego. o żadnym parku nie slyszalem, wiec chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.05.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 w tym parku to właściwie jedyne co ciekawe to fakt, że 70% powierzchni działki musi zostać zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 modena, zastanawialismy sie nad dache dwuspadowym. ciagle nie do konca jestem przekonany czy czterospad byl lepszym wyborem. masz gdzies jakies fotki? Dach czterospadowy na pewno ładniejszy , ale dwuspadowy powinien być tańszy . ( u mnie z wyglądu to będzie taka typowa stodoła - ale lubię stodoły:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.05.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 parterowy i przed 30, na pewno polubię Wasz dziennik życzę wytrwałości i usmiechu na twarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 07.05.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dach czterospadowy na pewno ładniejszy , ale dwuspadowy powinien być tańszy . ( u mnie z wyglądu to będzie taka typowa stodoła - ale lubię stodoły:D) Pierwotnie też chcieliśmy dwuspad. Ostatecznie stanęło na czterospadzie, który na pewno jest droższy. Można zobaczyć twój domek gdzieś w Rybniku? W czwartek 16 jedziemy do starostwa i inspektoratu, może moglibyśmy rzucić okiem zza płota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 07.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Pierwotnie też chcieliśmy dwuspad. Ostatecznie stanęło na czterospadzie, który na pewno jest droższy. Można zobaczyć twój domek gdzieś w Rybniku? W czwartek 16 jedziemy do starostwa i inspektoratu, może moglibyśmy rzucić okiem zza płota No byłby z tym mały problem , bo się jeszcze nawet nie zaczął budować . Na ten moment jest tylko na papierze i w wyobraźni:D . I nie ma jeszcze płota:P:D Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 12.05.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A my dalej szukamy kredytu i jak na razie nie idzie nam za dobrze. Rozmawialiśmy już z doradcą finansowym (w najbliższym czasie ma nam przedstawić jakieś opcje), byliśmy w ING (gdzie od lat mamy konta, ale z moją umową(na rok) nie przejdzie) i w Getin'e (strasznie duża rata). Mamy też zaplanowane na najbliższy tydzień wizyty w Deutsche Banku i Credit Agricol. Z pozytywnych informacji to postawienie na działce tzw. "blaszaka", co by było gdzie trzymać narzędzia, bo na budowę mamy wprawdzie 17 km, ale po co za każdym razem wozić: http://fotoo.pl//out.php?t=545261_wp-000265.jpg W tle garaż i działka sąsiadów, z boku utwardzona droga dojazdowa do naszych działek, na drzwiach garażu tablica informacyjna drugiego sąsiada, od którego mamy ów garaż. Kupiliśmy również dziennik budowy (w Castoramie - 18 zł) W czwartek po pieczątkę do starostwa i inspektoratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 13.05.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam My również przed 30, w planach budowa, a na razie zbieranie informacji i podczytywanie cudzych dzienników:P Z tym trzymaniem narzędzi w blaszaku uważaj, często słyszy się o kradzieżach z budowy... Trzymajcie się i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 16.05.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam mlodych budujacych. ja z narzeczona w podobnym wieku jak Wy. zaczelismy juz budowac wg. naszego projektu indywidualnego, dom parterowy. duzo ludzi sie dziwi ze w tak mlodym wieku budujemy ale jak nie teraz to kiedy? wiecej energii i sil do pracy zeby zarabiac na ten dom nie bede mial pozniej podobaja mi sie wasze inspiracje, szczegolnie ta kanapa w ksztalcie litery U. juz taka wypatrzylem kiedys w sklepie i powiedzialem ze musze taka miec, jak dla mnie tylko w kolorze bialo-szarym. zycze duzo wytrwalosci w starciu z budowlancami i pseudspecjalistami pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 14.06.2013 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Witajcie letniowoc i flisiu, ja tu myślałam, że porywamy się z motyką na słońce, ale widzę że jest więcej takich wariatów jak my. A może jest tak jak flisiu pisze, że kiedy będziemy mieć więcej sił i energii jak nie teraz? Na działce póki co krajobraz zmienia się bardzo powoli. Geodeta wytyczył nam dom (500 zł), a w następnym tygodniu przyjedzie pan Koparkowy. Trochę zwlekaliśmy z tym kopaniem, ale ciągłe deszcze nie pozwalały na wjazd koparki (po co miałaby tam utknąć). Od następnego tygodnia ma być ładna pogoda więc może uda się i wykopać, i zasypać piaskiem. Nie mamy jeszcze zrobionego przyłącza tymczasowego prądu. Czy przy robieniu płyty fundamentowej jest konieczny prąd? Czy może tylko w niewielkim stopniu, tak że można by uśmiechnąć się do sąsiadów i pożyczyć, nie naciągając ich na zbyt wielkie koszta? Dużo myślimy z mężem na temat pokrycia dachu. Co dziwne, bo jeszcze nie wykopaliśmy pod dom, a myślimy o dachu. I zastanawiamy się poważnie nad gontem. Takim prostokątnym, cieniowanym, nowoczesnym. Dach wydaje się wtedy taki lekki. Edytowane 5 Marca 2014 przez Pannda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 16.06.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 gont to wg. mnie ciekawy wybor. sam sie zdecydowalem na takie rozwiazanie i jestem na razie bardzo zadowolony. wybralem gont GAF kolor czarno szary. wyglada na dachu bardzo fajnie, sam sie nie spodziewalem ze tak wyjdzie. pewnie spotkasz sie z opiniami ze gont to syf itd. ogolnie w polsce wszyscy co nie robia swiecacej dachowki to dziwaki i wiesniaki pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.07.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 gont to wg. mnie ciekawy wybor.......... pewnie spotkasz sie z opiniami ze gont to syf itd. ogolnie w polsce wszyscy co nie robia swiecacej dachowki to dziwaki i wiesniaki pozdro! Flisiu pojechał z grubej rury:lol2: Pannda coś tam czytałam (na wątku o płytach fundamentowych )że już działacie z płytą Wycenialiście te gonty ( chyba pod gont trzeba dać osb) . Powodzenia i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 06.07.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 my też przed 30stką choć już zdecydowanie jej bliżej hehe też budujemy parterówkę osobiście popieram gont wygląda zabójczo taki cieniowany właśnie jest to miła odmiana od tradycyjnej blacho-dachówki/dachówki widocznej na 99% domów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 06.07.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Nie, jeszcze nie daliśmy do wyceny, bo czerwiec mieliśmy dość napięty w pracy (-ach), więc i stąd przestój na działce i w sprawach związanych z budową. Ale pod koniec czerwca wykopaliśmy pod płytę fundamentową, a raczej zleciliśmy wykopanie... http://gall.elsat.net.pl/budowa/WP_000331.jpg ... koparce. Teraz na naszej malutkiej działce mamy wielką dziurę, choć nie głęboką, masę ziemi i trochę gruzu, który został z utwardzania drogi. Zdjęcie z budowy sąsiada http://gall.elsat.net.pl/budowa/WP_000334.jpg Kupiliśmy również żwir i rurę drenażową. Zastanawiamy się nad GWC pod płytą. Edytowane 16 Marca 2014 przez Pannda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.07.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Elegancki wykop:) Ten zwierzaczek też dołożył swoją pracę A budujecie sami z pomocą rodziny czy macie jakichś fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 08.07.2013 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Sami, tzn.z pomocą rodziny. Dziś w trzy osobowym zespole (ja, mąż i brat) od rana robiliśmy drenaż i zaczęliśmy zasypywać i utwardzać. Ale upał straszny, spiekliśmy się na raki, a efekty ledwo widoczne. Wprawdzie drenaż jest gotowy, ale z tym zasypywaniem ciężko. Na jutro zamówiliśmy koparkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts