Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zbudować dom przed 30? (Projekt indywidualny domu parterowego)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak tylko coś zaczniemy na działce działać to będą zdjęcia, teraz staramy się o kredyt, niestety to chyba trochę potrwa :(

W między czasie chciałabym wam pokazać jak wyobrażamy sobie nasz dom po wybudowaniu, zobaczymy co potem z tego wyjdzie.

Kuchnia: kocham te fronty z Ikea

kuchniafronty.jpgkuchnia1.jpgkuchnia.jpg

Jadalnia: koniecznie z ławą

jadalnia.ława.jpgjadalnia1.jpg

modena, zastanawialismy sie nad dache dwuspadowym. ciagle nie do konca jestem przekonany czy czterospad byl lepszym wyborem. masz gdzies jakies fotki?

My w tej samej gminie co Wy, a w planie zagospodarowania mieliśmy zapisany dach dwuspadowy (co jest ciekawe, bo w okolicy są domy z dachami czterospadowymi). To rozwiązało nasz dylemat - wybór między dachem dwuspadowym a płaskim (strop i dach odwrócony). Też budujecie na terenie Cysterskiego Parku Krajobrazowego?

modena, zastanawialismy sie nad dache dwuspadowym. ciagle nie do konca jestem przekonany czy czterospad byl lepszym wyborem. masz gdzies jakies fotki?

Dach czterospadowy na pewno ładniejszy :yes: , ale dwuspadowy powinien być tańszy . ( u mnie z wyglądu to będzie taka typowa stodoła :D - ale lubię stodoły:D)

Dach czterospadowy na pewno ładniejszy :yes: , ale dwuspadowy powinien być tańszy . ( u mnie z wyglądu to będzie taka typowa stodoła :D - ale lubię stodoły:D)

Pierwotnie też chcieliśmy dwuspad. Ostatecznie stanęło na czterospadzie, który na pewno jest droższy. Można zobaczyć twój domek gdzieś w Rybniku? W czwartek 16 jedziemy do starostwa i inspektoratu, może moglibyśmy rzucić okiem zza płota :p

Pierwotnie też chcieliśmy dwuspad. Ostatecznie stanęło na czterospadzie, który na pewno jest droższy. Można zobaczyć twój domek gdzieś w Rybniku? W czwartek 16 jedziemy do starostwa i inspektoratu, może moglibyśmy rzucić okiem zza płota :p

No byłby z tym mały problem :D, bo się jeszcze nawet nie zaczął budować .

Na ten moment jest tylko na papierze i w wyobraźni:D .

I nie ma jeszcze płota:P:D

Edytowane przez modena

A my dalej szukamy kredytu i jak na razie nie idzie nam za dobrze.:( Rozmawialiśmy już z doradcą finansowym (w najbliższym czasie ma nam przedstawić jakieś opcje), byliśmy w ING (gdzie od lat mamy konta, ale z moją umową(na rok) nie przejdzie) i w Getin'e (strasznie duża rata). Mamy też zaplanowane na najbliższy tydzień wizyty w Deutsche Banku i Credit Agricol.

Z pozytywnych informacji to postawienie na działce tzw. "blaszaka", co by było gdzie trzymać narzędzia, bo na budowę mamy wprawdzie 17 km, ale po co za każdym razem wozić:

http://fotoo.pl//out.php?t=545261_wp-000265.jpg

W tle garaż i działka sąsiadów, z boku utwardzona droga dojazdowa do naszych działek, na drzwiach garażu tablica informacyjna drugiego sąsiada, od którego mamy ów garaż.;)

Kupiliśmy również dziennik budowy (w Castoramie - 18 zł) :yes:

W czwartek po pieczątkę do starostwa i inspektoratu. :yes:

Witam mlodych budujacych. ja z narzeczona w podobnym wieku jak Wy. zaczelismy juz budowac wg. naszego projektu indywidualnego, dom parterowy. duzo ludzi sie dziwi ze w tak mlodym wieku budujemy ale jak nie teraz to kiedy? wiecej energii i sil do pracy zeby zarabiac na ten dom nie bede mial pozniej :) podobaja mi sie wasze inspiracje, szczegolnie ta kanapa w ksztalcie litery U. juz taka wypatrzylem kiedys w sklepie i powiedzialem ze musze taka miec, jak dla mnie tylko w kolorze bialo-szarym. zycze duzo wytrwalosci w starciu z budowlancami i pseudspecjalistami :) pozdrawiam!

• 5 weeks później...

Witajcie letniowoc i flisiu, :welcome:

ja tu myślałam, że porywamy się z motyką na słońce, ale widzę że jest więcej takich wariatów jak my. A może jest tak jak flisiu pisze, że kiedy będziemy mieć więcej sił i energii jak nie teraz?

Na działce póki co krajobraz zmienia się bardzo powoli. Geodeta wytyczył nam dom (500 zł), a w następnym tygodniu przyjedzie pan Koparkowy. Trochę zwlekaliśmy z tym kopaniem, ale ciągłe deszcze nie pozwalały na wjazd koparki (po co miałaby tam utknąć). Od następnego tygodnia ma być ładna pogoda więc może uda się i wykopać, i zasypać piaskiem.

Nie mamy jeszcze zrobionego przyłącza tymczasowego prądu. Czy przy robieniu płyty fundamentowej jest konieczny prąd? Czy może tylko w niewielkim stopniu, tak że można by uśmiechnąć się do sąsiadów i pożyczyć, nie naciągając ich na zbyt wielkie koszta?

Dużo myślimy z mężem na temat pokrycia dachu. Co dziwne, bo jeszcze nie wykopaliśmy pod dom, a myślimy o dachu. I zastanawiamy się poważnie nad gontem. Takim prostokątnym, cieniowanym, nowoczesnym. Dach wydaje się wtedy taki lekki.

Edytowane przez Pannda

gont to wg. mnie ciekawy wybor. sam sie zdecydowalem na takie rozwiazanie i jestem na razie bardzo zadowolony. wybralem gont GAF kolor czarno szary. wyglada na dachu bardzo fajnie, sam sie nie spodziewalem ze tak wyjdzie. pewnie spotkasz sie z opiniami ze gont to syf itd. ogolnie w polsce wszyscy co nie robia swiecacej dachowki to dziwaki i wiesniaki :) pozdro!

• 3 weeks później...
gont to wg. mnie ciekawy wybor.......... pewnie spotkasz sie z opiniami ze gont to syf itd. ogolnie w polsce wszyscy co nie robia swiecacej dachowki to dziwaki i wiesniaki :) pozdro!

Flisiu pojechał z grubej rury:lol2::rotfl:

Pannda coś tam czytałam (na wątku o płytach fundamentowych )że już działacie z płytą :)

Wycenialiście te gonty ( chyba pod gont trzeba dać osb) .

Powodzenia i pozdrawiam:):bye:

Nie, jeszcze nie daliśmy do wyceny, bo czerwiec mieliśmy dość napięty w pracy (-ach), więc i stąd przestój na działce i w sprawach związanych z budową. Ale pod koniec czerwca wykopaliśmy pod płytę fundamentową, a raczej zleciliśmy wykopanie... :lol2:

http://gall.elsat.net.pl/budowa/WP_000331.jpg

... koparce. Teraz na naszej malutkiej działce mamy wielką dziurę, choć nie głęboką, masę ziemi i trochę gruzu, który został z utwardzania drogi. Zdjęcie z budowy sąsiada :bye:

http://gall.elsat.net.pl/budowa/WP_000334.jpg

Kupiliśmy również żwir i rurę drenażową. Zastanawiamy się nad GWC pod płytą.

Edytowane przez Pannda

Sami, tzn.z pomocą rodziny. Dziś w trzy osobowym zespole (ja, mąż i brat) od rana robiliśmy drenaż i zaczęliśmy zasypywać i utwardzać. Ale upał straszny, spiekliśmy się na raki, a efekty ledwo widoczne. :( Wprawdzie drenaż jest gotowy, ale z tym zasypywaniem ciężko. Na jutro zamówiliśmy koparkę.