Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka Rolna - zakup - odrolnienie - przekszatałcenie ?

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać o konkretną sytuację mam okazję zakupu działki rolnej położonej w granicach miasta :

Powierzchnia (w ha): 0.256 ... tj. ponad 2,500 m.kw.

obejmuje grunty położone w obrębie miasta, oznaczone w ewidencji gruntów i budynków jako działka nr 1388

o powierzchni 0,2567 ha , w tym użytki: ŁIV–0,2417 ha, LsVI–0,0055 ha, dr–0,0095 ha.

Powyższa nieruchomość ma założone księgi wieczyste

Zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego Gminy M..... zatwierdzonym Uchwałą Rady

Gminy M....... nr XXXII/214/2005 z dnia 29 lipca 2005 r. nieruchomość znajduje się na terenach oznaczonych

symbolem: R12

tereny rolne. Podstawowym przeznaczeniem terenu są uprawy rolne, w tym łąki i pastwiska, sadownictwo i

ogrodnictwo bez zabudowy.

Czy pchać się w tą lokalizację ? Będzie możliwość budowy na tej działce ?

Proszę o pomocne odpowiedzi.

Działka ma dostęp do Wody i Prądu , tyle wystarczy, a i jedna z działek obok jest już zabudowana .

Czytałem że wszystkie takie działki od 2009 r. w granicach administracyjnych miast zostały odrolnione .

A co do warunków zabudowy to czy przed zakupem nie będąc jeszcze właścicielem , mogę wystąpić do gminy z takim pismem ?

O warunki zabudowy występuje się tylko i wyłącznie jak gmina NIE posiada miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. W twoim przypadku możliwość zabudowy ( może by i była...) - ale po zmianie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego bardzo długa i ciężka droga. Na chwile obecną nie da rady się budować, można poczekać aż gmina zacznie uchwalać nowy plan (a może już jest w trakcie... ) najlepsza wiadomość u źródła, zapytaj się co przewiduje studium na tą działkę (taki "przed plan").

Ja teraz przerabiałem ten sam temat. Napisz kolego dokładnie co masz w planie. Jeśli nie ma wyraźnego zakazu budowy to masz otwartą drogę ale musisz stać się rolnikiem bo jemu nikt nie może zabronić budowy na działce rolnej i to jest raczej jedyny sposób. Ewentualnie jeśli obecny właściciel jest rolnikiem to on występuje do Rady Gminy o zgodę na budowę siedliska potem dajesz mu swój projekt budynku mieszkalnego wraz z budynkiem gospodarczym i on załatwia pozwolenie na siebie. Po uprawomocnieniu się pozwolenia kupujesz od niego dzialkę rolną z rozpoczętą budową. Potem zostaje przepisanie pozwolenia na budowę na nowego właściciela czyli Ciebie ;-) Edytowane przez martom

Po uprawomocnieniu się pozwolenia kupujesz od niego dzialkę rolną z rozpoczętą budową. Potem zostaje przepisanie pozwolenia na budowę na nowego właściciela czyli Ciebie ;-)

Przyjdzie pismo z zapytaniem o działkę rolną minimum jeden hektar z dodatkowym zapytaniem o działalność rolniczą i budynkiem gospodarczym.

Wtedy jedynie co Ci pozostanie, to anulowanie zmiany PnB które pozostanie na poprzedniego właściciela aż do odbioru (wszyskie papiery to On będzie musiał załatwiać), nie odliczysz vatu.

Możesz dokupić hektar pola, postawić budynek gospodarczy, wtedy będzie ok.

Edytowane przez klaudiusz_x