Gagata 07.04.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Chodzi mi o to czy składa się to na jakimś gotowym druku i tyle, czy wymaga to jakichś dodatkowych kroków, papierów? No i ile to kosztuje? Na dniach być może dowiem się tego (wybieram się do gminy) to sama sobie tu odpiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 10.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Gagata ! Jeśli już byłaś w gminie to już wiesz ! A tak na wszelki wypadek napiszę Ci jak to u nas w jest . Dali mi gotowy druk , 2 strony, na którym wpisałam po kolei : jaki dom, jaki dach , jaka ewentualna powierzchnia tego domu, ile planowanych pomieszczeń, co z mediami czyli : woda, energia, ścieki, czy budynek gospodarczy itd. U mnie trzeba było napisać jaki dach o jakim stopniu nachylenia, więc tutaj trzeba sobie dać margines , by nie mieć kłopotów. Ale generalnie to urzędnik odpowiadał jak się dopytywałam, co i jak ! Życzę Ci powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 14.04.2013 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) RD2011 - dzięki! Byłam w gminie, mam wnioski i trochę teorii... Chyba wybiorę się raz jeszcze (jutro) i wtedy wszystko napiszę. Z mojej dotychczasowej wiedzy wynika, że: 1. Trzeba mieć "promesy" od dostawców mediów, tu głównie chodzi o prąd, bo wodę można mieć ze studni (ale przy tych działkach biegnie i wodociąg i prąd więc nie ma tematu) a ścieki to oczywiście własna POŚ,2. Trzeba załączyć mapki (to może być jakiś - jaki? koszt i pewnie się czeka?) Nie wiem: 1. Czy jest potrzebna osoba (projektant? kto?) kto wszystko opisze ("szkice gabarytów, przekroje pionowe")i zaznaczy na mapkach (czy też robię to sama)?2. Po co te szczegóły skoro oni i tak narzucą gabaryty i całą resztę dot. budynku? na ile precyzyjnie więc trzeba zrobić (te rysunki)? U mnie kwestia jest taka, że tą działke chcę wystawić na sprzedaż i nie wiem kto tam co zechce budowac, mnie chodzi tylko o to, żeby te WZ mieć. Nie wiem, może nie powinnam ich składać, tyko niech złoży kupujący? Z drugiej strony chyba lepiej kupowac dziąłkę z juz istniejącymi WZ/ sama nie wiem, szczerze mówiąc.. Może ktoś z kupujących działki się wypowie?Może zrobię osobny watek... Tak czy owak - po jutrzejszej wizycie napisze co się dowiedziałam. A - jeszcze podział.... Działka ma w sumie ponad 0,6 ha. I teraz - jej mała część (taki klin) chcę przyłaczyć do naszej działki siedliskowej ( mieszkamy obok) aby powstała sensowna granica między nami - dobre dla obu stron. Powstanie wtedy praktycznie kwadrat ok. 0,5 ha. Na nim mogą powstać wg mnie (gmina nie ma określonej minimalnej wielkości działki, pytałam) max. dwa domy - czyli dwie działki. Nie chcemy też robić tam miniosiedla z milionem domków na chusteczkach do nosa... No i te "linie podziału" (czyli tę oddzielająca "nasz" kawałek do przyłączenia i linię dzieląca dwie potencjalne działki pod budowę) robi się tez poprzez WZ, niejako "przy okazji". Pani z gminy powiedziała, że wszystkim radzi aby nanieśli tez owe "linie podziału", to będą to juz mieli za jednym zamachem zrobione i zatwierdzone a nie każdy o tym ponoć wie. Ale - mogę tez teraz robić ten podział z przyłaczaniem kawałka ziemi do nas ale poniewaz jest to rola to teraz tyko "trybem rolnym" czyli poprzez geodetę i jak rozumiem, drożej to wyjdzie? Jutro spróbuję doprecyzować. Płaci się za WZ, za złożenie wniosków nie. I chyba za jedne WZ ok 200 zł (sensownie). Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Byłam zapytać o to skąd wziąć rysunki, przekroje itp...czy tu nie muszę zatrudniac kogoś "z pieczątkami". Jeśli budowałabym ja to wzięłabym swój projekt lub upatrzony i już. A tak, jesli po prostu chce sprzedać ta ziemię z WZ to muszę wziąć z jakiegoś projektu (dom prosty dwuspadowy dach bo wiem że tak się u nas na wsi buduje tzn tak każą i dobrze) rysunki itp i nanieść. Trochę bez sensu jednak wg mnie... to kupujący powinien występować o WZ.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2013 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Acha, podział "w trybie rolnym", rozmawiałam z geodetą - tu problem jest taki, że działka po podziale nie może byc mniejsza niż 0,3 ha.. A ja chciałam wydzielić tylko kawałek do przyłaczenia do nas.. Tak więc to muszę zrobić drogą WZ i "linii podziału". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.04.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Ja sama nanosiłam na mapkę działki dom i budynek gospodarczy, i szambo, bo u mnie jest glina i na POŚ się nie porywam ! Projekt domu mogłam we wniosku określić tak ogólnie, choć ja już mam wybrany projekt domu tj. "OKINAWA" z pracowni Słoneczne Domy. U nas w gminie można samemu to zrobić. Za WZ nie płaci się, przynajmniej u nas w gminie. U Ciebie jest jeszcze podział działek, i tu szukałabym geodety który ma krótki termin i da mniejszą cenę za wykonanie tej pracy. Ja u siebie obdzwoniłam kilka pracowni do dalszych prac związanych z projektem , mapką itd . i rozbieżność w cenie jest duża, warto szukać.! Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.04.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 RD 2011 - Dzięki serdeczne! A powiedz, jako kupująca działkę i budująca dom, jak to było w Twoim przypadku - miałaś już swoją ziemię rolną czy kupiłaś rolną z myślą o budowie i WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.04.2013 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 RD - kopiuję tu Twój wpis, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.....? "Ja mam gospodarstwo rolne około 10 ha. A WZ otrzymałam na budowę siedliskową (zagrodową) to jedno WZ na kawałku ziemi z dala od obecnego zabudowania,obecnie jestem w trakcie załatwiania przyłącza wody, energii,następnie badania geotechniczne gruntu i tak do pozytywnego uzyskania PnB. Geodeta jest wstępnie umówiony na wykonanie mapki . Tylko , z podłączeniem energii to wniosek muszę złożyć w mieście wojewódzkim bo w pow. już tego nie załatwiają ! Jak tak dalej pójdzie, to wszelką papierologię trzeba będzie załatwiać ze dwa lata ! Życzę Ci powodzenia !" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.04.2013 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Czyli masz gospodarstwo rolne - 10 ha z jakąś istniejącą zabudową, a teraz w innym miejscu na tych 10 ha (z dala od istniejącej zabudowy) otrzymałaś WZ? Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 20.04.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witaj!My mamy ok. 7ha ziemi. W tym gospodarstwo. Mamy zamiar się budować. Byliśmy w Urzędzie gminy dowiedzieć się co i jak. Dowiedzieliśmy się, że siedlisko można budować. Ten kawałek ziemi, na którym chcemy się budować, ma drogę dojazdową, ale na tym koniec. Tzn. nie graniczy z żadną zabudową (najbliższa jakieś 200m). Wkrótce (mam nadzieję, że jeszcze w kwietniu) zaczniemy papierologię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.04.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Dzień dobry Olinku!Pisząc ".. w tym gospodarstwo" masz na mysli, że są juz jakies budynki? dom, bud. gospodarczy? na tych 7 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 20.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 TAk. Jest dom i zabudowania gospodarskie. Z tym, że te 7ha jest w kilku kawałkach. My mamy zamiar budować się na innym, niż ten, na którym są obecne zabudowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 20.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Gagato ! To gospodarstwo też mam w kilku kawałkach. Te WZ otrzymałam na kawałek , na którym nic nie jest zbudowane. Do wodociągu mam około 20 - 30 mb. Choć ja planuję studnię zrobić. Ale do energii to jest kawał , nie mierzyłam, ale chyba koło 350 - 400 mb. No i papierologia z tauronem to jest makabra ! Nie chcę tu pisać co o tym myślę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.04.2013 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 A ile masz do najbliższego sąsiada (zabudowań)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 22.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Do najbliższego sąsiada mam tak około 400 mb.Trochę dalej jak do słupów elektrycznych. Najbliżej to nitka z wodą i droga powiatowa, no i przy tejdrodze piękna aleja kasztanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.04.2013 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Dzięki! Aleja kasztanowa ... pięknie... :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QUIZZZ 27.10.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 WitamWie ktoś ile może kosztować wynajęcie pracowni aby zajęła się samym WZ? Mam zamiar przekształcić stodołę w budynek mieszkalny ale nie mam za dużo czasu aby to ogarnąć sam ;pPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.11.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 To będzie zmiana sposobu użytkowania - z gosp. na mieszkalny, trzeba zrobić normalnie projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts