Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caparol w systemach dociepleń, czy dobre może być jeszcze lepsze?

Recommended Posts

Przekopiuję i tu , może coś pomożecie zanim osiwieję :(

:

Moi fachmani mówią że zamontują parapety po zaciągnięciu siatka+ klej ( w sumie już częściowo zaciągnięte ) , a ja nie wiem jak to powinno być fachowo zrobione :cry: . Oni też nie wiedzą :rolleyes: ( masakra )

Chciałabym parapety aluminiowe i gdzieś czytałam że powinny mieć centymetr czy półtorej centymetra luzu ( rozszerzalność w wyniku temperatury)

GDZIE MA BYĆ TEN LUZ ???

Czy boczki powinny być w cięte do styropianu ( tzn nie na siatce i kleju , tylko w miękkim styropianie )

Jak się prawidłowo ustala wymiar parapetów ?

POMOCY , muszę zamawiać pilnie parapety a nie wiem jak to powinno być fachowo

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Chcemy dokonczyć elewację. Niestety nie było to zrobione od razu ;(

2 lata temu robiliśmy ocieplenie /szara termoorganika/, na to jakaś lepsza siatka z włóknem i mocny klej /z Atlasa/. Klej chyba niezły, bo nie widać kołków i łączenia styropianu.

Teraz chcielibyśmy położyć tynk mineralny z Caparola + farba silikonowa Thermosan NQG.

Potencjalny wykonawca sugeruje położyć jeszcze raz siatkę i klej, a dopiero potem grunt, tynk i farbę... Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wskazana jest jeszcze jedna warstwa SIATKI i kleju? czy wystarczyłoby polożyc tylko klej i grunt? a może tylko grunt? i przystąpić do tynkowania???

Fighter i inni znawcy tematu -będę wdzięczna za opinię.

Pozdr.

I jeszcze jedno pytanko. Jest antracytowy dach, białe okna, elewację chcę białą, bez żadnych ozdóbek....który odcień bieli by najlepiej pasował?

Myślałam o tym Natur Weiss, Hell Weiss, ewentualnie Graphit 18...Jakieś /inne/ sugestie?

Edytowane przez Schatje

Witam.

Chcemy dokonczyć elewację. Niestety nie było to zrobione od razu ;(

2 lata temu robiliśmy ocieplenie /szara termoorganika/, na to jakaś lepsza siatka z włóknem i mocny klej /z Atlasa/. Klej chyba niezły, bo nie widać kołków i łączenia styropianu.

Teraz chcielibyśmy położyć tynk mineralny z Caparola + farba silikonowa Thermosan NQG.

Potencjalny wykonawca sugeruje położyć jeszcze raz siatkę i klej, a dopiero potem grunt, tynk i farbę... Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wskazana jest jeszcze jedna warstwa SIATKI i kleju? czy wystarczyłoby polożyc tylko klej i grunt? a może tylko grunt? i przystąpić do tynkowania???

Fighter i inni znawcy tematu -będę wdzięczna za opinię.

Pozdr.

I jeszcze jedno pytanko. Jest antracytowy dach, białe okna, elewację chcę białą, bez żadnych ozdóbek....który odcień bieli by najlepiej pasował?

Myślałam o tym Natur Weiss, Hell Weiss, ewentualnie Graphit 18...Jakieś /inne/ sugestie?

Ciezko ocenic nie widzac elewacji. Jezeli wykonawca widzial i ocenil stan aktualny - to zapewne oznacza ze tak jest. Zawsze lepiej jest dac jeszcze jedna warstwe siatki niz jej nie dawac. Co do kolorow - Tobie ma sie podobac. Jedyna uwaga - dla Thermosan wybieraj kolor z Fassade A1 czyli Graphit18 odpada, bo to wzornik Caparol Color

Ok, dzięki Fighter.

A można teraz na to co jest zastosować siatke i klej z Caparola? Czy bezpieczniej bedzie taką samą siatkę i klej jakie są w tej chwili /klej z Atlasa/? A potem dopiero grunt i tynk z Caparola???

Możesz dać siatkę i kleje z Caprola...nie musi być atlas..........

Grunt? koniecznie zastosuj.

Najpierw np. konzentrat na klej istniejacy, siatka+ klej, putzgrund i tynk właściwy.

Dzięki Piotrek. Dokładnie 111 i później klej siatka 610 i tynk. Uwzglednie w zestawieniu

Fighter może ewbuxxxo (ale ty chyba zacierasz tradycyjnie) mam pytanie:

Czy tynk Thermosan NQG baranek 1,5mm można nakładać natryskowo?

Zdaje sobie sprawę, ze wszystkich wad i zalet takiego nakładania.

Robię samorobnie i nie ukrywam, że ta opcja byłaby dla mnie najlepsza. Zacierać w jedną osobę trochę się boję (łączenia, wysychanie i równość tynku). Natrysk rozwiązałby mi problem. Nie wspominając o szybkości oraz tego, że każde okno ma ramki w drugim kolorze oraz elewacja garażu ma peudobonie-czy jak to się nazywa (takie szersze paski poprzedzielane wąskimi paskami). Wszystko na płasko - jedynie kolorami tynku to ma być porobione.

Zaznaczam, że pistolet lakierniczy nie jest mi obcy w zupełnie trudniejszych i wymagających sprawach i więc przy tynku nie powinno być problemu z ręką i prowadzeniem.

Spoko - NQG moze byc nakladany natryskowo.

Ja bym sugerowal natrysnac urzadzeniem natomiast jeszcze przetrzec recznie.

zeby nie bylo:

http://www.caparol.pl/uploads/pics/caparol_import/caparol_pl/ti/92232/TI_EX_CP_ThermoSan-Fassadenputz_NQG_PL.pdf

Edytowane przez fighter1983

• 2 months później...
up- na potrzeby chwili :p

Niedawno została u mnie wykona elewacja tynkiem silikonowym caparol, na jednej ścianie po nałożeniu,powstał zaciek w pobliżu parapetu długości 200cm i szerokości 20cm (zaciek spowodowany byl niekorzystnymi warunkami, duża wilgoć i padająca mżawka, woda skropliła sie na foli i popłynęła po świeżo nałożonym tynku).

Ekipa wykonująca tynk stwierdziła iz pokryje ścianę jeszcze raz -tynkiem na tynk (bez równania klejem)

Czy wykonanie tego w taki sposób jest prawidłowe, czy w tym okresie można jeszcze kłaść tynk (twierdza iz osłonią ścianę i będą dogrzewać nagrzewnica).

Redakcja - Pan Andrzej - stwierdzil 27-11 ze ten watek ma charakter reklamowy.

W takim ukladzie odpowiedzi na wszytskie pytania - telefonicznie lub mailowo. Nawet nie przez PW. Przestaje tu zagladac.

Uzasadnienie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232600-Fighter1983-opuszcza-forum-i-przechodzi-w-tryb-czytelnika

Edytowane przez fighter1983