Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caparol w systemach dociepleń, czy dobre może być jeszcze lepsze?

Recommended Posts

Witam chciałbym dostać odpowiedź na jedno pytanko zrobiłem elewacje na klejach caparola piętro i poddasze zrobiłem 15cm styro i zamalowałem białym gruntem caparola a piwnice oddzieliłem i robiłem 10cm styro i chciałbym to też przemalować gruntem tylko już ciemniejszym kolorem i się zastanawiam czy można przemalować byle jakim ciemnym kolorem czy też musi być raczej jaśniejszy chodzi mi o odbicie światła czy przy gruncie jest tak samo jak przy tynku że nie wolno za bardzo ciemnego koloru??

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Mam wykonaną elewację tynkiem Thermosan Fassadenputz NQG K 15. Ponadto chciałem malować pionowe bonie 2cm farbą Thermosan NQG - niestety deszcz wygrał z farbą. Czym najlepiej pomalować plastikowe bonie? Znalazłem farbę Ampibolin - czy będzie dobra? Sprzedawca w sklepie proponuje mi jeszcze zagruntować Putzgrund 610 i na to farba Thermosan NQG.

gruntowanie boni pg610 - bardzo dobry pomysl...

pg610 jest fantastycznym gruntem, przycepia sie nawet do szkla, wiec daje podloze pod kazda farbe, tynk.

malowanie samych boni - zwroc uwage na to ze TY na te bonie z 5l farby potrzebujesz:

- amphibolin, amphisilan plus - te beda w malych opakowaniach, mozesz to zrobic thermosanem nqg ale spokojnie - nie ma takiej potrzeby... a thermosan jest w 12,5l opakowaniach.

IMHO: Amphisilan Plus

jak masz - to tym nqg.

Co masz... PG610 pewnie Ci troche zostalo z elewacji.

nie komplikuj sam sobie :) i nie rob nic na sile :)

PG610 (ktore pewnie masz) + Thermosan NQG ktore tez juz masz i smialo maluj.

dostales odpowiedz powyzej....

i co to znaczy: deszcz zmyl farbe?

nie wyschla i spadl deszcz i ja zmyl.. tylko w takim przypadku jest to mozliwe.

Po wyschnieciu nie ma takiej opcji zeby deszcz Ci zmyl farbe elewacyjna.

Edytowane przez fighter1983

Mam jeszcze takie pytanie - czym najlepiej naprawić powstałe miejscami zacieki z tej brązowej farby, którą zmył deszcz z boni, na szarym tynku? Zamalować je farbą Thermosan NQG, czy może płynną zawartością powstałą po niewielkim rozcieńczeniu tynku?

Thermosan NQG

Fighter wiem, że pewnie było ale byłbyś tak dobry i rzucił jakiś rząd wielkości i podział tynków. Będę pewnie wybierał caparola tylko nie wiem jaki system.

Coś tam pisaliście o mineralnym pokrytym farbą silikonową czy jakoś.

Chodzi mi jakie są to pieniądze za m2 materiału – może być z głowy – rząd wielkości. Nie wiem na co mnie stać. Gdyż pewnie zadecyduje o systemie cena/jakość.

Ile jest i jakie kombinacje z caparola od najtańszej do najdroższej za m2. Dopiero zaczynam ten etap.

Ja znalazłem: mineralne, akrylowe, akrylowo-silikonowe, silikonowe, silikatowe i silikatowo-silikonowe.

Edytowane przez m@rio

• 3 weeks później...