Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caparol w systemach dociepleń, czy dobre może być jeszcze lepsze?

Recommended Posts

mamik: no to wykonawca z tymi klejami Mapei juz Cie zalatwil zupelnie.

Jezeli chcesz miec koniecznie w tej kolorystyce i z gwarancja producenta, ze to nie popeka - zostaje Ci tylko zwrocic sie do Mapei i z nimi omowic ten temat.

Jezeli liczysz sie z koniecznoscia zakupienia innych klejow jeszcze raz (byc moze sprzedawca przyjmie zwrot) to wtedy mozemy zaczac podejmowac temat.

Nie pisze odpowiedzi konkretnej odpowiedzi, bo to dosc zlozony temat. tak wiec - jezeli liczysz sie ze zwrotem/ponownym zakupem klejow - da sie to zrobic. Ze styropianem tez sie nie spiesz w takim ukladzie, bo byc moze stosujac caly system Termorganiki (wraz z ich styropianem)uda sie przy tak ciemnym kolorze uzyskac dopuszczenie na klejach cementowych.

A po co umieszcza sie takie kolory we wzornikach: bo to wzornik kolorow- np do barwienia farb wewnetrznych, lub np tynkow ukladanych na scianach 3-wartwowych na tynku cementowo-wapiennym - a nie na styropianie/welnie. Stad tez takie kolory sie pojawiaja we wzornikach

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fighter - kleje mogę oddać, mogę też spróbować z nieco jaśniejszym kolorem, ale o ile musiałby być jaśniejszy? Z kabe akurat w tym kolorze wybór jest nędzny. Raczej zależy mi na rozwiązaniu bezpiecznym, a nie na gwarancji producenta, bo jakaś w tym względzie mała we mnie wiara, że jak producent zagwarantuje, a nie zadziała, to ja tą gwarancję wyegzekwuję. Napiszę na priv, bo to chyba porada już bardziej indywidualna się robi

mamik: przejrzyj ten watek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220832-Tynk-zewn%C4%99trzny-kolor-grafit-vs-nagrzewanie-i-p%C4%99kanie

dokladnie taka sytuacja jak u Ciebie, jezeli sa jakies pytania - smialo

• 3 weeks później...

Pisałem w tym watku o pierwszej chyba w Polsce realizacji w tynku NQG, elewacje robil forumowy ewbuxxxo w Warszawie przy ul. Agatowej.

Zdjec oczywiscie w ferworze walki nie zrobilismy, ale bylem w okolicach ostatnio i zajrzalem do inwestorki z prosba wlasnie o mozliwosc zrobienia zdjec i publikacji. Zdjecia wrzucone w watek ze zdjacami elewacji. Kolor wg Fassade A1 Palazzo 240, zdjecia robione po roku od momentu wykonania prac:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia&p=6523511&viewfull=1#post6523511

• 2 weeks później...

Fighter1983

Czy moglbys sie podzielic swoja wiedza na temat tynku Carbopor Caparola?

Czy jest on lepszy od Thermosana NQG? Ponoc niesamowicie mocny, o niskiej nasiakliwosci?

W koncu: czy jest on drozszy od Thermosana, jesli tak to o ile procent?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

• 1 month później...
Dzieki za uznanie Jacku.

postaram sie odpowiedziec, chociaz pytanie nr 1 jest jednym z najtrudnijeszych zadanych tutaj od kiedy jestem.

W zasadzie 1-2 mozna polaczyc w jednej odpowiedzi.

NQG laczy zalety wszystkich wypraw elewacyjnych, mineralnej, silikatowej, silikonowej i akrylowej. W zasadzie laczy same zalety eliminujac wady. Gdybym teraz mial robic swoja elewacje bardzo powaznie bym sie nad tym zastanawial. Ostateczna decyzja zostalaby podjeta w oparciu o wycene material + robocizna w ukladach:

1)mineralny + farba Thermosan NQG

2)tynk NQG

Gdyby okazalo sie ze roznica w cenie jest mniejsza niz 30% wybralbym opcje 2.

Dlaczego - wlasnie z powodu wlasciwosci NQG i trwalosci koloru.

licząc bez kleju do styropianu oraz samego styropianu tynk NQG z cen z twojej strony

w układzie:

siatka caparol 165g/m2 (1,1/m2)

klej do siatki Capatect 190 na warstwę zbrojną (4,5kg/m2)

Putzgrunt 610 (0,35kg/m2)

tynk Thermosan NQG (2kg/m2)

wychodzi około 39-40zł/m2

jakie warstwy wchodzą w mineralny + farba Thermosan NQG to policzymy i będzie odpowiedź bo nie doczekaliśmy jej się.

• 2 weeks później...

Witam

Mam kilka pytań dotyczące produktów Caparola

1. Jakie należy przyjąć zużycie na metr tynku Thermosan NQG baranek 1,5, w karcie technicznej jest 1,7- 1,9 kg sprzedawca twierdzi że 1,6 kg wystarczy?

2. czy warto dopłacić kilka złotych do zaprawy klejącej białej zamiast szarej (ocieplenie styropian biały knauf 0,40)?

3. W zasadzie jestem już zdecydowany na NQG ale jaka jest jedna główna cecha która powoduje że NQG jest "lepszy" od tynku silikonowego?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

w opisie pierwszej inwestycji w Theromosanie (chyba gdzieś na Pradze) na początku wątku pisałeś że doświadczonej ekipie wyjdzie około 1,9 kg na m2 natomiast exbuxxxo napisał że będzie ok. 2 kg na m2, więc nie wiem jaką wartość przyjąć i ile zamówić wiaderek żeby nie zostało tynku jeszcze na pół domu sąsiada :)

w opisie pierwszej inwestycji w Theromosanie (chyba gdzieś na Pradze) na początku wątku pisałeś że doświadczonej ekipie wyjdzie około 1,9 kg na m2 natomiast exbuxxxo napisał że będzie ok. 2 kg na m2, więc nie wiem jaką wartość przyjąć i ile zamówić wiaderek żeby nie zostało tynku jeszcze na pół domu sąsiada :)

Realnie idzie ok. 1,6 - 1,7 kg m2.

Była pomyłka w obliczeniach :)

• 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]278285[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]278286[/ATTACH]

Sliczne Thermosaniki NQG czekaja na wymieszanie i szczesliwego posiadacza elewacji z jednym z najlepszych tynków :)

Mój sąsiad zza miedzy ma w stodole sprzęt i ciągle zjeżdżają do niego TIRy miesza i rozlewa do takich wiaderek swego czasu właśnie do wiaderek z logo jak na fotce.

Mój sąsiad zza miedzy ma w stodole sprzęt i ciągle zjeżdżają do niego TIRy miesza i rozlewa do takich wiaderek swego czasu właśnie do wiaderek z logo jak na fotce.

LOL - no to ja sciagam z DE :) lubie swobodnie chodzic po ulicach :p

ewbuxxo - 7 palet nqg na magazynie to za malo na Twoje potrzeby? ZAPRASZAM ! dawaj adres :p i wieziemy