Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Na czas budowy domu potrzebuję pompę do studni, która ma na celu napełnić zbiornik 1000 litrów.

Komplikacja polega na tym że studnia jest u sąsiada, oddalona o 80 metrów a zbiornik na mojej działce. Głębokość studni to jakieś 10 metrów.

Potrzebuje pompy tylko na czas budowy do napełniania zbiornika dlatego też zależy mi do niskiej cenie.

1) jaki rodzaj pompy polecacie

2) jaka średnica węża? czy można kupić np. 2 x 50 metrów?

3) czy warto kupić pompę w castoramie/praktikerze/obi, macie jakieś doświadczenia zw. z reklamacją?

4) polecacie/odradzacie jakiś konkretny model?

Serdecznie wam dziękuje za informacje

moim zdaniem "typowa" pompa do szamba darade aczkolwiek reki za to nie dam uciac:D
Raczej nie da rady. Może nówka tak, wolałbym nie ryzykować.

Sam próbowałem takiego manewru. Niestety roczna pompka z casto za setkę, nie dała rady podnieść wody na 8 metrów.

Edytowane przez klaudiusz_x

Rozważam zakup pompy typu nurek, czyli taka za 100-150 zł w jednym z marketów budowlanych np. taką:

http://allegro.pl/pompa-do-wody-nurek-glebinowa-280w-bialoruska-i3128639275.html

Co sądzicie, wypompuję wodę na wysokość max. 10m plus 80 w poziomie?

wypompuje. ja kupilem taka za 80 zl najtansza o mocy chyba 400wat i cignie az milo na odleglosc 50metrow i deszczownie i wode na dach jak sprawdzalem spadki. Pompa membranowa typu "radzieckiego" to konstrukcje nie do zajechania. puscisz waz do zbiornika i bedzie leciec powoli. murazom wystarczy napewno jezeli ze zbiornika beda brali.