drdudek 07.04.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Szanowni Forumowicze, Zwracam się z uprzejmą prośbą o zweryfikowanie poprawności załączonego schematu instalacji CO. Wydaje mi się, że coś jest nie tak. Mam już dwa sezony za sobą (prawie) oraz wspomaganie kotła gazowego kominkiem z płaszczem wodnym (tylko CO, bez CWU). Od jakiegoś czasu, zauważyłem, że kocioł gazowy zużywa więcej gazu niż normalnie (w podobnych warunkach w przeszłości). Po wizycie serwisanta, w celu znalezienia przyczyny zwiększonego spalania, stwierdzono, że kocioł przegrzewa (o około 5 stopni Celsjusza) co może być skutkiem zakamienienia wymiennika ciepła w kotle (fizycznie nie sprawdzone). Serwisant zauważył, że pompa obiegowa kominka kieruje wodę zarówno do sprzęgła hydraulicznego jak i do do kotła (brak zaworu zwrotnego), co może powodować zakamienienie wymiennika. Mam również problem z odcinaniem pomp CO w momencie poboru i podgrzewania wody w zasobniku przez kocioł gazowy (kocioł automatycznie zatrzymuje pompy CO, ponieważ w priorytecie ma CWU i nie da się tego zmienić). W czasie kiedy nie pracują pompy CO, ciepło z kominka nie może być wyprowadzone i temperatura płaszcza bardzo szybko wzrasta (zmuszony jestem wygaszać kominek szybrem aby zmniejszyć temperaturę). Wsparcie techniczne Vaillanta sugerowało zainstalowanie bufora - czy istnieje inne rozwiązanie tego problemu? W niedalekiej przyszłości planuję zamontować instalację solarną - czy w tym przypadku zasobnik solarny może posłużyć jako bufor? Bardzo dziękuję z góry za odpowiedzi na moje pytania, Pozdrawiam serdecznie, Maciej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.04.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Otóż istnieje rozwiązanie trzeba by było zainstalować niezależny od pieca gazowego regulator pogodowy aby nie były zatrzymywane pompy od c.o dodać do pieca czujkę sprzęgła aby piec czuł temperaturę w sprzęgle i stale utrzymywał w nim określoną temperaturę wtedy sam piec będzie pracował w trybie stałotemperaturowym a regulacja pogodowa będzie się odbywała za sprzęgłem hydraulicznym i dodać na zasileniu pieca gazowego zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts