Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stara chałupa-dom z bala przenoszona -Jak wzmocnić uszkodzone zamki - narożniki ????

chałupa

Recommended Posts

Proszę o radę jak można wzmocnić,raczej od strony wewnętrznej, osłabione - powyszczypywane narożniki - zamki w starym przenoszonym domu z bala?

Dom został oznakowany, rozebrany i ponownie złożony.Montaż robiła firma ogłaszająca się w internecie jako profesjonalna i jedna z nielicznych....

Materiał to bale-płazy o grubości 14 cm i wysokości od ok.20 do ponad 40 cm .

Najpierw złożyli dom- ściany odwrotnie o 180 st., jak to wyszło to rozebrali go i złożyli ponownie.Nie patrzyli ani na plan ani na rzuty budynku w starym i nowym położeniu ani na kanały- pionowe wyżłobienia wewnątrz w belkach ścian głównych przeznaczone na kotwiczenie ścian działowych. Narożniki-zamki pozbijali gwoździami ,więc jak rozbierali to je poniszczyli - powyszczypywali. Wycięli część dybli bo im nie pasowało, a brakujących nie uzupełnili. Częściowo wymienili podwalinę ale żeby nie wiercić gniazd na dyble które były w następnej-wyższej belce to je wycięli a przybili ją 25cm gwoździami (belka ta była niższa ok.15cm wys., nie mieli ani dybli ani czym wiercić). Dlatego podwaliny i pierwszą belkę na nich pozostawili w odwrotnym o 180 ułożeniu. Następnie zaczęli kombinować żeby jakoś spasować kolejne - wyższe belki ale ze względu że nie było to ich miejsce to nie bardzo im to wyszło-podcinali zamki z wysokości . Jeszcze kilka innych kretynizmów zrobili. Reasumując : żeby uzupełnić brakujące i ewentualnie wstawić dodatkowe dyble trzeba to jeszcze raz rozebrać ale jak wzmocnić zamki- narożniki w sposób sensowny i realny do zrobienia --- nie wiem !!!! Proszę o pomoc.

KOMPLET ZDJĘĆ ZAMIEŚCIŁEM W POSCIE z 24.04 13r.

Edytowane przez chałupa

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szkud z tego co piszesz to zrobili dużo , jeśli belka uszczypie się na zamku czy to przy rozbiórce , transporcie znaczysz element który odpadł i montujesz go przy składaniu jeśli takiego brakuje dorabiasz nowy z tego co opisujesz to chyba nie ma co już dorabiać (przydały by się zdjęcia ). Zamki narożnikowe muszą być spasowane i zdrowe one trzymają chatę w kupie .

Jak jest pokiereszowany narożnik za bardzo to nic nie zrobisz z zamkami . Ja w narożnik wstawiłem słup pionowy w którego wsunąłem belki wieńcowe tak jak na zdjęciu

w tym przypadku dom i tak trzeba rozebrać praktycznie do spodu .

1.jpg

dokładnie. Zdjęcia.Musisz podać chałupa.

Maciej 74.

Sposób wykonania naroża na tym zdjęciu to pójście na łatwiznę i straszne osłabienie konstrukcji, która kłóci się z ideą robienia węgłów. Tutaj nieodzownym elementem będzie wykonanie oczepów oraz stropu. To znaczenie kluczowe. Ale to nie wszystko. Od wewnątrz podejrzewam dasz ocieplenie, z resztą musisz, bo zewnętrzna strona jest stara i ładna i szkoda jej szalować. Od wewnątrz - o ile przewidziałeś szerokość fundamentu - koniecznie musisz dać konstrukcję ryglową, która jednocześnie może być "stelażem" do obłożenia deskami czy płytą. Skup się na narożach, wszak konstrukcja ryglowa spowoduje, że dom ci się nie skosi. Każdą belkę przykręcaj do słupa ryglowego a oczopy powinny opierać się słupach ryglowych oraz starej ścianie. W ten sposób zabezpieczysz dom przed skoszeniem, nadmiernym uciskaniem przez nowy dach i poddasze oraz wykonasz to przde wszystkim fachowo, solidnie i bezpiecznie.

pzdr

Proszę o radę jak można wzmocnić,raczej od strony wewnętrznej, osłabione - powyszczypywane narożniki - zamki w starym przenoszonym domu z bala?

Dom został oznakowany, rozebrany i ponownie złożony.Montaż robiła firma ogłaszająca się w internecie jako profesjonalna i jedna z nielicznych....

Materiał to bale-płazy o grubości 14 cm i wysokości od ok.20 do ponad 40 cm .

Najpierw złożyli dom- ściany odwrotnie o 180 st., jak to wyszło to rozebrali go i złożyli ponownie.Nie patrzyli ani na plan ani na rzuty budynku w starym i nowym położeniu ani na kanały- pionowe wyżłobienia wewnątrz w belkach ścian głównych przeznaczone na kotwiczenie ścian działowych. Narożniki-zamki pozbijali gwoździami ,więc jak rozbierali to je poniszczyli - powyszczypywali. Wycięli część dybli bo im nie pasowało, a brakujących nie uzupełnili. Częściowo wymienili podwalinę ale żeby nie wiercić gniazd na dyble które były w następnej-wyższej belce to je wycięli a przybili ją 25cm gwoździami (belka ta była niższa ok.15cm wys., nie mieli ani dybli ani czym wiercić). Dlatego podwaliny i pierwszą belkę na nich pozostawili w odwrotnym o 180 ułożeniu. Następnie zaczęli kombinować żeby jakoś spasować kolejne - wyższe belki ale ze względu że nie było to ich miejsce to nie bardzo im to wyszło-podcinali zamki z wysokości . Jeszcze kilka innych kretynizmów zrobili. Reasumując : żeby uzupełnić brakujące i ewentualnie wstawić dodatkowe dyble trzeba to jeszcze raz rozebrać ale jak wzmocnić zamki- narożniki w sposób sensowny i realny do zrobienia --- nie wiem !!!! Proszę o pomoc.

Ło Matko Boska ! Podaj nazwę tych partaczy by się następni nie nacięli .

Rozumiem, będzie stał ale opisany przeze mnie sposób to nie kombinowanie. To konieczność tym bardziej w konstrukcji sumikowo łątkowej. Naroża wykonane w ten sposób przy dużych konstrukcjach i gabarytach ( ma na to wpływ ciężar śniegu oraz opory wiatru) są konstrukcyjnie złe. Co prawda można dawać czopy płetwowe a nie proste ale to nie pomoże. Konstrukcja sumikowo-łątkowa jest ok i bardzo dobra ale ściany wieńcowe węgłowe powinno robić się w postaci węgłów np podhalańskich, płetwowych ukośnych (jaskółczy ogon). itd. Taka konstrukcja spowoduje , że nigdy dom się nie rozejdzie i bedzie stabilny. Słup narożny jest mocno osłabiony wzdłużnym wcięciem i przy dużych obciążeniach potrafi się wyłamać. A stare drewno zawsze powinno się wzmacniać...nie dość, że jest wymęczone konstrukcyjnie to jeszcze martwe więc trzeba mu pomóc aby zdobiło elewację a nie cierpiało obciążenia...

pzdr

szkud z tego co piszesz to zrobili dużo , jeśli belka uszczypie się na zamku czy to przy rozbiórce , transporcie znaczysz element który odpadł i montujesz go przy składaniu jeśli takiego brakuje dorabiasz nowy z tego co opisujesz to chyba nie ma co już dorabiać (przydały by się zdjęcia ). Zamki narożnikowe muszą być spasowane i zdrowe one trzymają chatę w kupie .

Jak jest pokiereszowany narożnik za bardzo to nic nie zrobisz z zamkami . Ja w narożnik wstawiłem słup pionowy w którego wsunąłem belki wieńcowe tak jak na zdjęciu

w tym przypadku dom i tak trzeba rozebrać praktycznie do spodu .

Przepraszam za wnikliwość ale coś innego....Jak masz wykonane fundamenty? Na zdjęciu wydaje mi się, że co jakiś czas są słupy betonowane w ziemię a nad ziemią idzie dookoła wieniec? Zgadza się? Nie ma całego monolitu w ziemi?

tak dom stoi na słupach tyle że nie drewnianych :)

A co do słupa to tak mi na gadałeś że poszedłem go sprawdzić :) nadal stoi cud .

Masz projekt na te fundamenty czy sam tak wymyśliłeś? To jest bardzo dobry sposób na fundamenty i dlatego pytam czy masz projekt konstruktora, bo nasi są uparci i mają opory....jak masz to na papierze daj na priv. Prawda, że znaczenie ma grunt ale rozwiązanie świetne.....

• 2 weeks później...
tak dom stoi na słupach tyle że nie drewnianych :)

A co do słupa to tak mi na gadałeś że poszedłem go sprawdzić :) nadal stoi cud .

Masz projekt na te fundamenty czy sam tak wymyśliłeś? To jest bardzo dobry sposób na fundamenty i dlatego pytam czy masz projekt konstruktora, bo nasi są uparci i mają opory....jak masz to na papierze daj na priv. Prawda, że znaczenie ma grunt ale rozwiązanie świetne.....

A ja mam dodatkowe pytanko dotyczące tego rodzaju fundamentu - rozumiem że, stoi na nim dom drewniany

- co ile został wykonany słup betonowy ?

- zbrojenie w słup / w wieniec ?

- na jaką głębokość kopać / wiercić ( wiertnica spalinowa - wiertło fi 20 cm ) ?

na tą chwilę tyle ....

pozdr.

Też jestem ciekawy tego fundamentu, tak właśnie nie chciałbym kopać po całości na ten 1,2 metra w głąb bo to nie ma sensu pod dom drewniany.. Myślałem co 1,5 - 3 metry wsadzić słup w pionie w ziemie, zbrojony i na tym położyć wieniec. Pytania są następujące, czy całość zalewać od razu. Czy nie będzie naprężeń pod wieńcem w zimie od ziemi. Czy tam się nie zalęgną jakieś szczury czy inne tego typu zwierzęta. I jak zrobić podłogę w takiej sytuacji..

Czy słupy nie będą się krzywić w ziemi. Jak wygląda objętościowo taki słup, ile centymetrów szerokości wysokości. Ile kosztował Pana ten fundament ? Czy słup stoi na jakiejś stopie ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Edytowane przez m4rsh4ll

słupy wierciłem wiertnicą odległości to 1,5m , głębokość w planach 1,4m , ja wierciłem jak się dało głębiej fi 200mm , zbrojenie pręty 10mm po trzy na słup i strzemiona ,

wieniec 22cm/ 30cm cztery pręty i strzemiona , nie styka się z gruntem , całość wylewana razem .

Co do szczurów i myszy na około domu będzie wykonana opaska z kamienia czyli wykopany rów na głębokość dwóch sztychów większe pół zasypię tłuczniem reszta żwir dojdzie jeszcze drenaż i to powinno powstrzymać przed ryciem nor ,to tak w skrócie .

Podłoga będzie wykonana podobnie jak w domach szkieletowych ,usadowiona na słupkach 15cm nad ziemią , wentylowana

cena :) około 3,500 zł materiał , przy fundamencie pracowały dwie osoby przez około tydzień

Problem jest z architektami są niechętni , więcej obliczeń rysunków itp .

słupy wierciłem wiertnicą odległości to 1,5m , głębokość w planach 1,4m , ja wierciłem jak się dało głębiej fi 200mm , zbrojenie pręty 10mm po trzy na słup i strzemiona ,

wieniec 22cm/ 30cm cztery pręty i strzemiona , nie styka się z gruntem , całość wylewana razem .

Co do szczurów i myszy na około domu będzie wykonana opaska z kamienia czyli wykopany rów na głębokość dwóch sztychów większe pół zasypię tłuczniem reszta żwir dojdzie jeszcze drenaż i to powinno powstrzymać przed ryciem nor ,to tak w skrócie .

Podłoga będzie wykonana podobnie jak w domach szkieletowych ,usadowiona na słupkach 15cm nad ziemią , wentylowana

cena :) około 3,500 zł materiał , przy fundamencie pracowały dwie osoby przez około tydzień

OK -jeszcze chciałbym tylko dopytać o to stwierdzenie " nie styka się z gruntem" - tzn. że po zalaniu wieńca na lub w gruncie została / zostanie wybrana ziemia z pod niego ? Ma to zapobiegać jego ewentualnemu wysadzeniu wieńca przez zmrożoną ziemię ? Mógłbym prosić o fotkę jak to ma finalnie wyglądać ?

Czy słupy nie będą się krzywić w ziemi.
betonowe ? nie .

cena około 3,500 zł materiał , przy fundamencie pracowały dwie osoby przez około tydzień

jak masz dom w stanie ... bez wykończenia w środku to lepiej ...

go przesunąć ... na bok zrobić płytę fu i raz na zawsze rozwiązany problem,...

a to są zdjęcia po kolejnym złożeniu "prawidłowo", tylko, że jak widać wszystko jest zniszczone albo prawie wszystko i teraz nie wiem co robić

Dlatego proszę o pomoc:(

tak wyglądał dom przed rozebraniem http://foto.onet.pl/zq7n6,4svjkgksla09,u.html

a to ta reszta

http://foto.onet.pl/zq7n6,48wa8suwgs45,u.html

http://foto.onet.pl/zq7n6,4shvkjkk87v7,u.html

http://foto.onet.pl/zq7n6,o3iywv81s09i,u.html

pozdr.

KOMPLET ZDJĘĆ ZAMIEŚCIŁEM W POSCIE z 24.04 13r.

Edytowane przez chałupa

a to są zdjęcia po kolejnym złożeniu "prawidłowo", tylko, że jak widać wszystko jest zniszczone albo prawie wszystko i teraz nie wiem co robić

Dlatego proszę o pomoc:(

tak wyglądał dom przed rozebraniem http://foto.onet.pl/zq7n6,4svjkgksla09,u.html

a to ta reszta

http://foto.onet.pl/zq7n6,48wa8suwgs45,u.html

http://foto.onet.pl/zq7n6,ycyrybyco420,u.html

http://foto.onet.pl/zq7n6,4shvkjkk87v7,u.html

http://foto.onet.pl/zq7n6,o3iywv81s09i,u.html

pozdr.

Chcesz zachować stare bale na widoku czy będzie to szalowane?

maciej 74. Sposób wykonania twoich fundamentów jest świetny. Wystarczyło tylko jedno zdjęcie abym zgadł, że tak właśnie zrobiłeś. Od jakiegoś czasu chcemy coś takiego wprowadzić ale konstruktor jakoś się nie kwapi. Zanim napiszę o mnóstwie zalet takiego wykonania to proszę...masz projekt konstruktora na te fundamenty? Jak masz to daj na priv namiary na pracownię architektoniczną albo osobę kompetentną, która robiła ci projekt.

pzdr

To nie wszystkie "ciekawostki" w wykonaniu tej "wspaniałej " ekipy, jak to by wynikało z firmowego ich opisu, cyt.: "Jesteśmy jedną z nielicznych firm w Polsce zajmujących się rozbiórką, renowacją i przenoszeniem starych użytkowych domów z bala. Lata pracy oraz zdobyte umiejętności sprawiły,że staliśmy się wiarygodnym partnerem dla naszych klientów." Oprócz widocznych efektów ich działań, mieli również wiele "ciekawych " teorii na poparcie swojej bezmyślności w tym co i jak robili takich, że czasami aż ręce opadały. Ale musiałbym się dłużej na ten temat rozpisać.