DANIEL SIS 27.04.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Danielu dzięki ale daj więcej szczegółów :wymiar słupków ,rozstaw ,no i czy mocowanie na śruby jest dobre --- czy nie będzie na nich skraplania wewn.w starym balu ,chociaż chyba nie bo metal-wkręt będzie od ciepłej strony-od wewn.nie wiem czy się nie mylę? czy oczepy to belki poziome- wieńczące słupy,jakie na grubość skoro mój stary bal ma 14cm.grub. i .........pewno jeszcze z 1000 innych pytań . Niestety nie Mazury ,Podkarpacie a chętnie bym z konsultacji skorzystał i z dobrej ekipy jeszcze chętniej tylko jak się okazuje to taka kosztuje tyle że tak jak mi radzą kupię suporex i dam sobie spokój z tą zabawą w fajny,wymarzony drewniany domek, bo się nerwowo i finansowo wykończę . pzdr. Na śruby do drewna jak najbardziej można i trzeba - jest duży wybór...ja proponuję wurth'a. Szybko się wkręca, duża główka ( jak podkładka), Absolutnie nie będzie problemu ze skraplaniem, żadnego.Oczep powinien oscylować w granicach 20 cm szerokości. Podkarpackie to kawał drogi...ale stawiamy niebawem dom pod Krakowem, oczywiście drewniany, więc jak coś to zapraszamy, zawsze bliżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 09.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam, Spróbuj się skontaktować z firmą http://sekata-chata.podlasie.pl/. Mi będą składać chałupę na początku lipca. Jak na razie ze współpracy jestem bardzo zadowolona. Mój cieśla nie kotwi domów, pytałam o to zanim zaczęliśmy budować fundament. Powiedział, że buduje starą metodą ciesielską, wszystkie domy, które przeniósł nie są kotwione i wręcz oburzył się na sam ten pomysł (stare domy stoją po sto lat i nic się nie dzieje), tak samo jak na pomysł znaczenia domu od wewnątrz, mimo, że wiedział, że ocieplać będziemy od środka. Znaczenia po szlifowaniu i umyciu chałupy na pewno znikną, bo to niewielkie nacięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 09.05.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 co znaczy nacięcia ,nacina numery od zewnątrz ?co do numeracji domu prze praktykowałem to już nie jeden raz i najszybciej a i najlepiej jest numerować od wewnątrz farbą olejną .Jeden narożnik maluję farbą czerwoną drugi z narożników zielona przy rozładunku i układam cztery pryzmy dwie jednego koloru w tym jedna parzysta druga nie parzysta następne dwie są innego koloru .Latwiej jest wyszukiwać belki , nie trzeba przerzucać itp . Co do malowania od zewnątz ok wszystko zeszlifujesz , problem jak farba wlezie w zagłębienie lub pęknięcie trzeba wtedy ostro szlifiwać cały dom by nie było różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chałupa 09.05.2013 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Do Romana101WitamDziękuję , będę się kontaktował.Czy mówisz o kotwieniu do fundamentu? Jeśli tak to ma na pewno duże znaczenie rejon i nowe miejsce posadowienia domu, na Podkarpaciu i na wzgórzu mocno potrafi wiać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 12.05.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 co znaczy nacięcia ,nacina numery od zewnątrz ? Nie tyle nacinał - źle się wyraziłam, co jakby wybijał niewielkie cyfry rzymskie takim tępym dłutem. Jak zapytałam, czy może być od wewnątrz, to tylko się cieśla spojrzał i spytał "To nie chce mieć Pani żadnego śladu po mnie ?". Do Romana101 Witam Dziękuję , będę się kontaktował. Czy mówisz o kotwieniu do fundamentu? Jeśli tak to ma na pewno duże znaczenie rejon i nowe miejsce posadowienia domu, na Podkarpaciu i na wzgórzu mocno potrafi wiać. Pozdrawiam Tak, mówię o kotwieniu do fundamentu. Akurat cieśla, którego wybrałam nie kotwi domów, przenosił ostatnio 2 dla siebie i żaden nie jest zakotwiony - byłam oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts