Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stara chałupa-dom z bala przenoszona -Jak wzmocnić uszkodzone zamki - narożniki ????

chałupa

Recommended Posts

Danielu dzięki ale daj więcej szczegółów :wymiar słupków ,rozstaw ,no i czy mocowanie na śruby jest dobre --- czy nie będzie na nich skraplania wewn.w starym balu ,chociaż chyba nie bo metal-wkręt będzie od ciepłej strony-od wewn.nie wiem czy się nie mylę? czy oczepy to belki poziome- wieńczące słupy,jakie na grubość skoro mój stary bal ma 14cm.grub. i .........pewno jeszcze z 1000 innych pytań . Niestety nie Mazury ,Podkarpacie a chętnie bym z konsultacji skorzystał i z dobrej ekipy jeszcze chętniej tylko jak się okazuje to taka kosztuje tyle że tak jak mi radzą kupię suporex i dam sobie spokój z tą zabawą w fajny,wymarzony drewniany domek, bo się nerwowo i finansowo wykończę .

pzdr.

Na śruby do drewna jak najbardziej można i trzeba - jest duży wybór...ja proponuję wurth'a. Szybko się wkręca, duża główka ( jak podkładka), Absolutnie nie będzie problemu ze skraplaniem, żadnego.Oczep powinien oscylować w granicach 20 cm szerokości.

Podkarpackie to kawał drogi...ale stawiamy niebawem dom pod Krakowem, oczywiście drewniany, więc jak coś to zapraszamy, zawsze bliżej...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Spróbuj się skontaktować z firmą http://sekata-chata.podlasie.pl/. Mi będą składać chałupę na początku lipca. Jak na razie ze współpracy jestem bardzo zadowolona.

Mój cieśla nie kotwi domów, pytałam o to zanim zaczęliśmy budować fundament. Powiedział, że buduje starą metodą ciesielską, wszystkie domy, które przeniósł nie są kotwione i wręcz oburzył się na sam ten pomysł (stare domy stoją po sto lat i nic się nie dzieje), tak samo jak na pomysł znaczenia domu od wewnątrz, mimo, że wiedział, że ocieplać będziemy od środka. Znaczenia po szlifowaniu i umyciu chałupy na pewno znikną, bo to niewielkie nacięcia.

co znaczy nacięcia ,nacina numery od zewnątrz ?

co do numeracji domu prze praktykowałem to już nie jeden raz i najszybciej a i najlepiej jest numerować od wewnątrz farbą olejną .Jeden narożnik maluję farbą czerwoną drugi z narożników zielona przy rozładunku i układam cztery pryzmy dwie jednego koloru w tym jedna parzysta druga nie parzysta następne dwie są innego koloru .

Latwiej jest wyszukiwać belki , nie trzeba przerzucać itp . Co do malowania od zewnątz ok wszystko zeszlifujesz , problem jak farba wlezie w zagłębienie lub pęknięcie trzeba wtedy ostro szlifiwać cały dom by nie było różnicy

co znaczy nacięcia ,nacina numery od zewnątrz ?

Nie tyle nacinał - źle się wyraziłam, co jakby wybijał niewielkie cyfry rzymskie takim tępym dłutem. Jak zapytałam, czy może być od wewnątrz, to tylko się cieśla spojrzał i spytał "To nie chce mieć Pani żadnego śladu po mnie ?".

Do Romana101

Witam

Dziękuję , będę się kontaktował.

Czy mówisz o kotwieniu do fundamentu? Jeśli tak to ma na pewno duże znaczenie rejon i nowe miejsce posadowienia domu, na Podkarpaciu i na wzgórzu mocno potrafi wiać.

Pozdrawiam

Tak, mówię o kotwieniu do fundamentu. Akurat cieśla, którego wybrałam nie kotwi domów, przenosił ostatnio 2 dla siebie i żaden nie jest zakotwiony - byłam oglądać.