ferrit 08.04.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Czy konieczne jest stosowanie rury ze sznurem w kominie Leier ? Czy wystarczy samo kolano z silikonem włożyć do komina ? Czy może pęknąć wejście komina Leier ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam.Jak wsadzasz rurę stalową do ceramicznej, to pomiędzy nie sznur z włókna szklanego, wełna ceramiczna, kamienna lub szklana (te dwie ostatnie wysokotemperaturowe) albo papier ceramiczny."Silikon" wysokotemperaturowy twardnieje na kamień i to tylko kwestia czasu że takie podłączenie rozerwie trójnik ceramiczny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 08.04.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Nie można iść na skróty i tańszym kosztem. Jak zrobisz źle, czyli silikon bądź inny uszczelniacz kominkowy to z czasem stanie się to co pisze forest. Więc zastosuj się do powyższych wskazówek i pal wszak nie ma znaczenia jakiej firmy masz komin ceramiczny.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 08.04.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Ok. Założę rurę ze sznurem. Kiedyś wstawiano samą rurę w otwór komina z cegły i zaprawą szamotową zaklejano. Czy to nie pęka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 08.04.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 pęka. Chyba że zastosowano specjalną wkładkę do kominów murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 08.04.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Przy wyższej temperaturze czy będzie ze sznurem czy bez sznura i tak pęknie, trójniki gliniano – ceramiczne są produkowane z dwóch kawałków i są klejone.mój znajomy ostatnio w swojej chałupie podłączał kominek Bertramsem i przy montażu trójnik sam mu się odkleił, z takim kominem dosłownie jak z jajem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 08.04.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 zdarza się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 08.04.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Zamontowałem rurę ze sznurem. Ma ona sporo luzu w otworze komina. Będzie tam trochę uciekać ciepełko z komory nad kominkiem. Wszystkie połączenia między rurami posmarowałem silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Czy wystarczy samo kolano z silikonem włożyć do komina ? Czy może pęknąć wejście komina Leier ? Prawidłowo rurę stalową nakłada się NA króciec ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.04.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Prawidłowo rurę stalową nakłada się NA króciec ceramiczny. Producenci kominów "odkryli" tą prawidłowość po 20 latach pękania rur...Przydałby się jakiś pozew zbiorowy. Choć trochę przytemperowałoby to arogancję i butę Schiedla. Pewnie nie dojdzie do tego, bo znakomita większość posiadaczy kominków podłączonych do komina systemowego, nigdy nie dowie się, że ich cudowny komin jest popękany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 09.04.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Zamontowałem rurę ze sznurem. Ma ona sporo luzu w otworze komina. Będzie tam trochę uciekać ciepełko z komory nad kominkiem. Wszystkie połączenia między rurami posmarowałem silikonem. a możesz zrobić zdjęcie i wrzucić jak to wykonałeś? dasz radę? Trochę twój opis wykonania jest dziwny i wynika z niego, że jest nieszczelność na układzie spalinowym...chyba że źle interpretuje post... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 09.04.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Całość jest z http://www.kratki.pl. Komin Leier z otworem fi-200. Do niego jest włożony stalowa rura owinięta sznurem. Ona ma luz 5mm. Do wewnątrz tej rury wchodzi kolejna rura-redukcja. Pasuje dość ciasno. Krawędź redukcji na obwodzie jest troszkę większy niż otwór w kominie. Do tej redukcji wchodzi kolano regulowane. Nie jest możliwe włożyć odwrotnie redukcji do otworu komina. Wszędzie oprócz sznura uszczelniłem silikonem wysokotemperaturowym. Teraz po złożeniu nie wykonam zdjęcia. Mam nadzieję, że dość dokładnie to opisałem: otwór w kominie<>pierścień ze sznurem<>redukcja<>kolano regulowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 czyli zastosowałeś przejście do kominów ceramicznych, a więc ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 10.04.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Dzięki za pomoc. Dziś pierwsze delikatne odpalenie. Wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts