Rafik123 08.04.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałem zaznaczyć iż przeczytałem masę tematów na temat więźby dachowej ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Dlatego postanowiłem poprosić was o pomoc. 1. Pytanie ile czasu powinna leżeć więźba dachowa żeby była w miarę sucha . Czym można zmierzyć wilgotność drzewa ( w warunkach domowych czyli nie chodzi mi o kupowanie jakiś użądzeń? )Drzewo było ścięte w październiku do marca leżało w lesie potem wyrobione w tartaku. Cały marzec czyli 30 dni leżało na dworze przełożone przekładkami. - czy to wystarcza ? 2.Pytanie drugie, w piątek zacząłem moczyć drzewo w impregnacie Fobos - M4 na 1kg impregnatu dane 2l wody. Belki 8x18 6,5m długości moczone 24 godzin. Po wyjęciu belka zielona alegdy tylko oskrobie , nożem kawałek belki 2 do 3 mm drzewo już nie jest zielone. Czyżby drzewo było za mokre za? Za mało impregnatu( za bardzo rozcieńczony roztwór), lub czy ten kolor nie wnika w głąb drzewa? W sobotę namoczone kolejne belki w niedziele wyciągnięte ta sama sytuacja. Doradźcie co robić bo nie wiem czy mam moczyć dalej czy jednak nie ? Dziękuję z góry za wszelkie rady i sugestię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 08.04.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Tydzien to az nadto, Wniknie maks i tak na glebokosc 7mm. Dalej nie ma szans. Tak jak masz wystarczy w zupelnosci, jabym roztwor zrobil z calosci worka jezeli tego impregnatu nie bedziesz uzywal juz wiecej. Zeby roztwor byl jak najbardziej skoncentrowany zrob na tydzien przed montazem to zdaza obeschnac.koniecznie przykryj bo przy dluzszych opadach sie wymywa. Tak dzrewo ma zaduza wilgotnosc, ale to nic ie szkodzi bo umnie lezalo pol roku a i tak rewelacyjnie nie przeschlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts