hubert 26.11.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Kolego "taniaklima" to jest wątek o ogrzewaniu powietrznym a nie żadnych wymiennikach, załóż sobie nowy wątek i tam rzucaj spamy. Co do głośności instalacj ogrzewania to u mnie jest bardzo cicho, tylko piecyk troszke pomrukuje, ale to słychać tylko przy kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 26.11.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 HubercieW tym watku caly czas przewija sie temat piecy do ogrzewania powietrza. Ten wymiennik jest takim "piecem".OK juz sie nie odzywam bez wywolania.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Padre 27.11.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Witam wszystkich. Ja po raz pierwszy pisze na forum, choc od jakiegos czasu regularnie je czytam. Ale do rzeczy... Planuje rozpoczecie budowy na wiosne i zaczalem sie rozgladac za mozliwosciami zastosowania ogrzewania nadmuchowego. Oferta Polskiego Komfortu na wykonanie instalacji (dom ok 250m2) lekko mnie zmrozila. Zaspiewali 38000 zl w wersji podstawowej (. Piec Carrier. Wlasnie przed chwila dostalem oferte firmy Klimat z Krakowa. Oni zaoferowali instalacje za 25000 zl ale z piecem firmy Rheem. Czekam jeszcze na inne oferty, ale w zasadzie mam pytanie dotyczace tych piecow. W watku przeinelo sie, ze Carrier to wyzsza polka, natomiast co sadzicie o Rheem oraz o solidnosci samej firmy? Padre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2002 Padre, ja zanim wybrałem firmę wysłałem zapytania do chyba pięciu różnych z całej Polski, różnice były spore. Potem pojechałem to trzech firm, które wydały mi się najbardziej kompetentne i zobaczyłem ich robotę. I powiem Ci że rozrzut jakości wykonania był jeszcze większy niż cenowy. Co do pieców to masz rację że Carrier to najwyższa półka, rheem tak średnia, ale co gorsza firma rheem jest nie obecna w Polsce. Nie chciał bym prowadzić agitacji ale ja jestem zadowolony z firmy, która mi to robiła i cieszę się że ją wybrałem mimo że była nieco droższa od konkurencji. Generalnie, zobacz co najmniej kilka domów ogrzanych przez firmę, którą chcesz wybrać. No i pamiętaj że ceny należy negocjować, bo czasami można osiągnąś naprawdę spore efekty !!! Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 28.11.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Z tymi piecemi to prawda. Ten Reem jest sprzedawany na tej samej zasadzie co Miller ( pisałem parę wątków wcześniej ). Niby wszytko jest ok, ale ja bym trochę pyrał o części zamienne i serwis za parę lat. Wiem że z amerykańskich firm w Polsce biura mają Carrier, Trane i Lennox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz40 28.11.2002 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Też czekam na oferty z kilku firm. Intersuje mnie zamontowanie takiego systemu w swoim domu. Intryguje mnie jednak kilka spraw z tym związanych:1. Czy naprawdę w mieszkaniu nie ma więcej kurzu? Producenci podaja, że jest to wymarzony system dla alergików. Ale przeciez ta cyrkulacja powietrza najbardziej sprzyja unoszeniu sie kurzu. 2. Czy w nocy na pietrze jest słyszalna praca pieca (piec jest w kotłowni na parterze. 3. Czy przez kanały powietrzne dzwiek nie roznosi za bardzo. Np w slanie na dole słuchamy film z kinem domowym. Subwofer głośno dudni. Czy te dzwieki nie przeniosa sie z latwoscia na górę do sypialni dzieci. (Planujemy rozwiazanie kanałem pod sufitem na parterze (kratki na górze) z przebiciami przez strop i nadmuchem poddasza (kratki w podłodze). 4. Producenci podaja,że bezwładność układu jest bardzo mała. jest to zaleta ale jest tez wada. Ta mała bezwładność powoduje, że piec będzie się włączał duzo częściej niż przy ogrzewaniu tradycyjnym. Obecnie mam grzejniki i np. w nocy piec nie włącza się wogóle.Poprostu tem przez noc nie spadnie do bp. ustawinych 18 stopni. (dzieki wiekszej bezwładności systemu). Czy ktos z uzytkownikw moze potwierdzić lub rozwiac moje obawy?A moze ktoś zechce podać swój numer tel. na forum albo mailem zebym mógł porozmawiac osobiście. (Boje się ze na tym formu wiekszość to dystrybutorzy a nie uzytkownicy tego systemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borówka 28.11.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Witam, w szczególności Anonima podaj namiary którą sprawdziłeś pod kątem cen i solidności wykonania. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2002 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Borówka, pisałem już jaka to firma, nie będę się powtarzał żeby nie robic kryptoreklamy. Grzegorz40, nie ma powodu do obaw, przejżyj dobrze wątek, było już wałkowane o tym kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2002 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2002 Kurczę, znowu się nie podpisałem. Musze się wreszcie zarejestrować. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 04.12.2002 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Jest taki poradnik, przekład z niemieckiego:Wentylacja mieszkań - wentylacja regulowana z odzyskiem ciepła,Herbert MuermannMyślę, że nic lepszego na razie w księgarniach nie ma, jest tamwiększość odpowiedzi na większość pytań z tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryszard59 19.12.2002 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 CześćPiec Carier jest przystosowany do gazu GZ 50 (nie ma certyfikatu na GZ 35). Czy jestem skazany na np. Lenoxa, czy może jest sposób aby skutecznie dostosować Cariera do tego gazu?W moim mieście będzie GZ 35, a ja już zamówiłem Cariera. Przy okazji, wszystkiego najlepszego z okazji świąt dla wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 19.12.2002 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Grzegosz 40 jak chcesz pogadac to podziele sie z toba doswiadczeniem ale bedzie Cie to troche kosztowalo to moj tel..... 1-732-8286167 w Usa niewiem jaki jest kierunkowy do USA mam te ogrzewanie jest beznadziejne e kraju bede zakladal pompe ciepla Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 19.12.2002 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 do ryszardaj.opowiedz szerzej dlaczego jesteś nie zadowolony z ogrzewaniapowietrznego w USA - czy to wina instalacji , domu czy firmyktóra to wykonała ?i jeszcze pytanie do innych forumowiczów : czy faktycznieistnieje duże niebezpiczeństwo nadmiernego rozwoju bakterii wprzewodach ? zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 20.12.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Jeżeli powietrze do wentylacji (klimatyzacja, ogrzewanie i wentylacja) pracuje w obiegu zamkniętym z dodatkiem świeżego powietrza (tzw. recyrkulacja) to wtedy z tego powietrza częściowo zużytego w przewodach wentylacyjnych osiadają na ściankach nieczystości – zależy od intensywności recyrkulacji i ilości powietrza np z nad piecyka do gotowania. Dlatego odchodzi się od recyrkulacji i obecnie stosuje się rekuperatory do odzysku ciepła z zużytego powietrza. Kto posiada rekuperator najlepiej wie jak wyglądają filtry przy ich wymianie lub czyszczeniu? W przewodach gdzie krązy tylko czyste powietrze zewnątrzne nie ma tego problemu.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2002 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Znowu brednie, polecam pierwszą stronę tego wątku gdzie wypowiedziałem się co myślę na temat takich sensacyjnych opinii. A kolegę "taniaklima" proszę o puszczanie swoich spamów w innym miejscu. Robert - użytkownik i zwolennik ogrzewania powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 20.12.2002 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Anonimowy Robercie. Jezeli sie z czymś nie zgadzasz to poprostu napisz o tym a nie rob fermentu na liscie.Witek [ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2002-12-20 16:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2002 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Niezgadzam się z ostatnią wypowiedzią "taniaklima" bo świadczy ona jedynie o kompletnej nieznajomości systemów ogrzewania powietrzem, jeszcze raz polecam pierwszą stronę wątku. Co do robienia "fermentu" na liście, to ponownie proszę o publikowanie wypowiedzi mających na celu osiągnięcie korzysci majątkowych w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 20.12.2002 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Nie będę polemizował z Wami Anonimami bo Was nie Przegadam. To jest bardzo wygodna pozycja wymachiwać w ten sposób szabelką.Nie wiem co ja takiego komercyjnego napisałem? Bez odpowiedzi - myslę że powiedzieliśmy sobie wszystko.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2002 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 ZibuTego Amerykanina ty nie pytaj co mu sie nie podoba - prawde powie i go tu zaszczekaja. On to zrozumial niczego nie napisze dlatego podal nr tel zeby zadzwonic do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 20.12.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Ludzie, przecież nikt nie zmusza Was do pisania, a nawet czytania czegobądź na tym forum.Forum z definicji służy wymianie poglądów i opinii. Nie chcesz słuchać - nie słuchaj, przecież lepiej spędzić czas w sposób bardziej dla Ciebie odpowiedni i godny.Jeśli forumowicze czegoś chcą się dowiedzieć, bądź podzielić doświadczenaimi - to piszą. Są różne sposoby przekazywania informacji - oględne, bezpośrednie, emocjonalne - nie interesuje Cię - zajmij się czymś innym. Często też nie zawsze laicy zabierają głos, mnie też się wydaje, że trzeba ważyć co wypada powiedzieć by nie zamieniać forum w natrętną reklamę swego businessu.Na koniec też myślę, że anonimowośc powinna - wbrew temu co się jak widać wydaje - uszlachetniać i łagodzić wypowiedzi - tak było by po prostu uczciwie i z szacunkiem do innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts