hubert 10.03.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 borowików to przy tym systemie ogrzewania nigdy nie będzie. A jak nie włączasz wentylatorów w łaziankach to pełnią one rolę wentylacji grawitacyjnej. Zresztą nie ma konieczności stosowania wentylatorów ( ale warto ! ) bo jak ktoś ma już kominy to może mieć normalną wen. grawitacyjną i działa ona bardzo dobrze z systemem powietrznym. Mam jeszcze pytanie do kolegi "rich". Ciekaw jestem ile kosztuje w USA w sprzdaży detalicznej piec Carrier 58MVP 120, chciałem porównać cenę z ofertą w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 10.03.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Muszę podrążyć temat, bo jestem zainteresowany tym rozwiązaniem Kilka razy przytaczano jako zaletę tego ogrzewania brak kominów do wentylacji grawitacyjnej. Teraz się dowiaduję, że jednak muszą być? A jakby tak zamiast kominów w łazienkach i kuchni podłączyć do kratek rury i doprowadzić je do wyjścia rekuperatora? A wejście oczywiście doprowadzić do pieca nadmuchowego. Wtedy tyle powietrza ile wciągnie rekuperator z zewnątrz jest wyciągane na zewnątrz z łazienek i kuchni. Dodatkowo jeśli akurat włączę okap w kuchni na szybszy bieg to z łazienek chwilowo mniej powietrza będzie wciągane i wszystko będzie w porządku. Do tego doprowadzam ciepłe powietrze z kominka w okolice wlotu powietrza powrotnego do pieca (nadal nie wiem, jak to powietrze powraca, bo nikt o tym nie pisał) i wlot powietrza z zewnątrz poprzez GWC. Wtedy nie potrzeba kominów w ogóle (poza spalinowymi). Mam rację? Tylko czy piec potrafi wykorzystać ciepłe powietrze z kominka tzn. rzadziej włącza spalanie gazu (nie znam się na tym jeszcze zbyt dobrze)? Czytałem, że taki piec obsługuje kilka stref, które mogą być różnie ogrzewane, ile takich tref może być? Czy w lato można piec włączyć na samą wentylację (zakładam, że tak, ale muszę się upewnić)? Jeszcze jedna sprawa nie daje mi spokoju - sposób prowadzenia kanałów powietrznych. Czy można je prowadzić w stropie, czy trzeba podwieszać pod sufitem maskując płytami kartonowymi? Jak to się robi w USA? DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 10.03.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Do tego doprowadzam ciepłe powietrze z kominka w okolice wlotu powietrza powrotnego do pieca (nadal nie wiem, jak to powietrze powraca, bo nikt o tym nie pisał) i wlot powietrza z zewnątrz poprzez GWC. Wtedy nie potrzeba kominów w ogóle (poza spalinowymi). Mam rację? Tylko czy piec potrafi wykorzystać ciepłe powietrze z kominka tzn. rzadziej włącza spalanie gazu (nie znam się na tym jeszcze zbyt dobrze)? - masz rację można wyprowadzić wylot z kominka np na korytarzu w pewnej odległości od kraty (co zmniejsza częstotliwość włączania się pieca) która zasysa powietrze z powrotem do pieca. U mnie ze względu na piętrowy dom takie kraty muszą być dwie Czytałem, że taki piec obsługuje kilka stref, które mogą być różnie ogrzewane, ile takich tref może być? stref może być parę ale to kosztuje ponieważ w każdej musisz mieć czujnik temperatury Czy w lato można piec włączyć na samą wentylację (zakładam, że tak, ale muszę się upewnić)? można włączyć a co więcej możesz jeśli poczujesz się lepiej finansowo do tego samego systemu wpiąć klimę Jeszcze jedna sprawa nie daje mi spokoju - sposób prowadzenia kanałów powietrznych. Czy można je prowadzić w stropie, czy trzeba podwieszać pod sufitem maskując płytami kartonowymi? - obawiam się że nie dasz rady schować ich w stropie, u mnie rozmiary tych kanałów to w zależności od odległości od pieca od 20x40 do 20x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 10.03.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Dzięki za szybką odpowiedź Z twojej wypowiedzi wynika, że nie masz kanałów powrotnych powietrza do pieca, tylko kratę, przez którą powietrze swobodnie wpływa do pomieszczenia. Z pomieszczeń masz pewnie szczeliny pod drzwiami, żeby powietrze swobodnie cyrkulowało. Mam rację? Co z kominami wentylacyjnymi? Masz je czy nie? DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 10.03.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Zapomniałem dodać jedno pytanie: Jak to się robi w USA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 bardzo pilne czy ktoś może mi podać gdzie, jaki, za ile kupię nawilżacz powietrza do systemu ogrzewania i wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 12.03.2003 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Pare pytan jest podstawowych w systemie ogrzewania powietrzem1.Ten system powinien byc systemem zamknietym,czyli powietrze podawane z pieca powinno w systemie zamknietym powracac do pieca.poprzez system filtra.2. W USA gdzie pracuje w 90% domow nie ma wentylacji grawitacyjnej jest wentylacja mechaniczna w lazienkach i kuchni.3. Praktycznie 100 % piecow posiada system chlodzenia aby temperatura w pomieszczeniach przez caly rok byla ta sama.piece maja funkcje wentylacji.4.Poprawnie zaprojektowana i wykonana instalacja ogrzewania nieprzenosi zapachow.Pamietajcie i sprawdzajcie projekt: system zasilania biorac za 100 powrot musi byc 130.Ceny sa rozne w zaleznosci od typu pieca i od tego jaka znizke ma contractor w punkcie zaopatrywania .Ja za piec Carier 58 mvp place $ 528 liczac z podatkiem .Material na dom 150 metrowy kosztuje w granicach $ 1800-2300 .Pozdrawiam Rich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 12.03.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Widzę, że na forum niewiele się dowiem szczegółów, muszę pewnie udać się do producentów i poprosić o projekt. Ale najpierw muszę kupić projekt domu DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 12.03.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Może jednak zię czegoś dowiem Powrót = 100, zasilanie = 130 czy odwrotnie? Chodzi o siłe nadmuchu powietrza, czy moce wentylatorów? Czy w USA stosuje się kanały powrotne do pieca, czy po prostu powietrze swobodnie dopływa przez jakieś kraty? Poproszę dużo szczegółów od Doświadczonego Kolegi z USA DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 13.03.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 1. Co z ogrzewaniem łazienek? Czy nadmuchiwanie tam powietrza nie spowoduje rozchodzenia się "zapachów" po całym domu? 2. Co z wentylacją pomieszczeć, których nie chce się ogrzewać (np. spiżarka)? Robić grawitacyjną czy kratki do sąsiednich pomieszczeń? 3. Co z wyciągiem w kuchni, budować komin dla odprowadzenia powietrza? A co w czasie, gdy wyciąg jest wyłączony, zatykać komin, żeby powietrze nie uciekało? Robić went grawitacyją i przez nią wywalać brudne powietrze z kuchni i łazienek. Rekuperator sobie odpuść - jego koszty są większe od kosztów ogrzania wyrzucnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.03.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2003 A w Rosji w ogóle nie stosują żadnej wentylacji w domach i jakoś żyją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 14.03.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 DarekRzNie wiem jak się to robi w USA ale kraty o których pisałem ci wcześniej są właśnie po to żeby zassysać powietrze z powrotem do pieca tam wymieszać je ze świeżym przefiltrować i wrzucić do domu.Jeżeli tylko włącza się piec/wentylacja musi równocześnie włączyć się pobór powietrza, żeby wyrównać ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 14.03.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 I znowu odpowiadasz nieściśle! A ja muszę mieć jasność, bo jestem bardzo zainteresowany tym rozwiązaniem. Rozumiem, że nie masz kanałów powrotnych, tylko otwory w ścianach z kratami, przez które powietrze powraca do kotłowni na zasadzie podciśnienia (piec wywala powietrze kanałami i na jego miejsce napływa przez kraty chłodne plus z zewnątrz). Dobrze myślę? PS. Pytanie o USA było do kolegi z USA DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 14.03.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 sorki, że nie jestem dokładny ale powietrze z tych krat wraca kanałami powrotnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 14.03.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 na stronie http://www.ochsner.pl jest bardzo ładny opis z rysunkami!Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 14.03.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 engi, może i ładny opis ale jaki to ma związek z ogrzewaniem powietrzem ? polecam raczej: http://www.residential.carrier.com/products/set_prod.htmhttp://www.lennox.com/index.asphttp://www.trane.com/Residential/ResidentialHome.asphttp://www.yorkupg.com/Procat.asp?t=r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 14.03.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 sppawdzałem ceny pieców w stanach, niestety nie jest tak różowo jak pisał kolega "rich" http://www.interstateusa.com/carrierMVPbuy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 17.03.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 A po co Ci ceny pieców w stanach? Chcesz je sprowadzać z USA?DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 17.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 nigdy w życiu ! ja już mam piec i jest ok, chciałem tylko sprawdzić różnicę w cenach tych samych urządzeń w polsce i usa. Zresztą sprowadzanie by się raczej nie opłacało bo różnica to ok 10 - 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 17.03.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Kupiłeś tego Carriera 58MVP120? Jak masz zamiar zrobić rozprowadzenia kanałów? Ponad sufitem podwieszanym, czy tylko maskować płytami? Ja się właśnie zastanawiam, czy po prostu nie podnieść sufitu o te 20 cm (jestem na etapie kupowania projektu domu) i nie mieć nigdzie kanałów maskowanych płytami.Zresztą już wymyśliłem całą instalację (jakiś czas temu pytałem w tym wątku o wiele szczegółów).Normalnie doprowadzam ciepłe powietrze z pieca do każdego pomieszczenia w domu. W każdym pomieszczeniu mam kanały powrotne do pieca, za wyjątkiem łazienek i kuchni, skąd kanały prowadzą do rekuperatora. Dodatkowo powietrze z kominka doprowadzam do pieca nadmuchowego (ogrzane) razem z powietrzem z kanałów powrotnych. Jedynie garaż wyłączam z tej wentylacji, chociaż mógłbym go też włączyć, niczym to nie grozi ("zapachy" powracają od razu do reku i na zewnątrz). Jeszcze się zastanowię. Na wejściu całego systemu (czyli przed wejściem reku) daję GWC.Trochę się rozpisałem, ale będzie jak znalazł dla innych zainteresowanych tym rozwiązaniem. Nie rozmawiałem jeszcze z producentami/dostawcami pieców nadmuchowych, może to coś zweryfikuje w moich planach. Najpiwrw muszę kupić projekt domu...DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts