Gość 19.02.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Anonimowy MCBZadnych srodkow czyszczacych se ne uzywa do czyszczenia kanalow,tylko mocny odkurzacz i szczotki.http://www.monstervac.comhttp://www.freshair.com/rotobrush.htm JS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 20.02.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 On 2003-02-19 13:42, księguś wrote: Problem a tym że krata która miałaby zbierać powietrze z domu jest zamocowana na górze i boję się że to powietrze będzie niemal bezpośrednio "ciągnięte" do góry. To już problem dla odpowiednich anemostatów. Muszą być dobrane - to się da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 MCB do JS Chodziło mi o to, że strony www były wskazane jako przykłady dlaczego lepiej omijać z daleka ogrzewanie powietrzne (tak to zrozumiałem).Natomiast na jednej z nich wyraźnie powiedziano, że zanieczyszczenia kanałów OP w praktyce nie stanowią żadnego zagrożenia. Większe zagrożenie może spowodować bezkrytyczne przyjmowanie pełnych grozy ostrzeżeń firm zajmujących się czyszczeniem instalacji za duże pieniądze i do tego przy pomocy nieodpowiednich środków.Drugim istotnym zagrożeniem jest możliwość przedostawania się tlenku węgla do źle wykonanej instalacji.MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ksiegusPrzeczytaj sobie artykuly w Muratorze,No. 141 Jak osiagnac komfort cieplnyNo. 163 ogrzewanie powietrzne JS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 21.02.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Księguś, na jakim piecu masz taką cenę ? Jak na Lennox'ie to targuj. Albo niech ci zamienią na Carriera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 21.02.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 On 2003-02-21 09:28, hubert wrote: Księguś, na jakim piecu masz taką cenę ? Jak na Lennox'ie to targuj. Albo niech ci zamienią na Carriera. O ile może. Carrier nie ma polskiej certyfikacji na gaz GZ35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 21.02.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 no tak, ale Gz 50 już wycofują, byłem ostatnio u kolegi w Poznaniu ( chyba już tylko w wielkopolsce go mają ) i własnie przerabiali dysze na Gz50. Pozatym księguś pisał że mieszka we wrocławiu więc go ten problem nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 21.02.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Jeszcze nie wycofują (ja właśnie z Poznania) a przymierzają się.Jeszcze min. rok będą się przymierzać.A gdzie jest jaki gaz to nie wiem, w Poznaniu jest GZ35, pod Poznaniem już nie - ja tylko ostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 22.02.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Po przeczytaniu tu kilkuset listów straciłem zainteresowanie tematem – zmęczył mnie. Może warto poczytać o czymś innym?Dla wszystkich, którzy nadal szukają rozwiązania ogrzewania w domu polecam strony forum dotyczące wymiany doświadczeń poświecone fundamentowi grzewczemu Legalett. Przy okazji jest tam też mowa o budowaniu domu w kilka dni w systemie Praefa. Na ostatnich Targach BUDMA w Poznaniu oba systemy cieszyły się wielkim zainteresowaniem, a ich zbiorowy produkt – „dom systemowy” otrzymał złoty medal. Domów budowanych w Polsce w tym systemie od 1999 r., a znanych w Europie od lat 70-ch ubiegłego stulecia, szybko w Polsce przybywa.W jednym z listów na tym wątku przeczytałem, że Legalett jest skomplikowany. Wg mnie wręcz przeciwnie w porównaniu z ogrzewaniem tu dyskutowanym. Sama nazwa Legalett wywodzi się od prostego (Lego) składania elementów.Pozdrawiam.PiotrPS. Jestem na etapie przymiarek do samodzielnego wykonania Legalett pod moim domem. Przewiduje sredni koszt miesieczny ogrzewania domu o pow. uztyk. 124 m2 na ok. 350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.02.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Jak wszystko tak pieknie to dlaczego tak trudny temat .Poproście inwestora ,który uzytkuje od paru lat takie ogrzewanie i zapytajcie go ,czy jak by miał mozliwośc zrobienia jeszcze raz to czy by wybrał powietrzne.Opinia bedzie bardziej miarodajna niż tylko teoria .Teoretycznie można załogowo polecieć na marsa tylko jakim kosztem.Ja na moje 290m2 i przy założeniu 145wat1m2 grzejników aluminiowych +kocioł na paliwa stałe i kocioł na gaz nie wydam wiecej jak 11000 a pozostałe 9000 mam do płacenia rachunki na parę lat .Niech mi nie opowiadaja o bezwładnośi i takich "duperelach " nadinterpretacja faktów .W fizyce nie ma nic za darmo ,jeszcze raz daję to pod rozwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Witam! Też interesowałem sie ogrzewaniem powietrznym (wszystkow jednym) ale jęsli to 300-350 zł na miesiąc przy tak małym domu......Teraz mieszakm w domku 160 m.kw mam grzejniki i 250-280 zł na miesiac (temp 23 stop). Wiec z ta oszczędnoscią to chyba lipaOstatecznie chyba zdecyduje sie na podłogówke i scienne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.02.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Czy ktoś z Was porównywał idealnie jednakowe domy .Idealnie dobrane moce kotłów i grzejników ,idealnie te same okna i wielkości okien,idealnie te same parametry wentylacji ,tą samą temperaturę w pomieszczeniach ,tę samą strefę klimatyczną.Więc jak można tak oszukiwać ludzi .Wiem że jak ktoś chce to nie ma sposobu żeby mu odradzić .Ma klapki na oczach i widzi tylko zalety .Nie jest również moją intecją kogoś przestawiać na takie lub takie ogrzewanie ,ale zrozumcie nie ma nic za darmo .Kto udowodni że inwestor który płaci za 300m2 350zł miesięcznie to przy dobrej instalacji co może płacić 250 zł . Życzę powodzenia i czeka na dobre wiadomosci po rocznej eskploatacji a jak dożyję to i po paru latach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Hubert, piec policzyli mi Carriera 100-20 koszt instalacji 28700 plus VAT bez nawilżacza, powiedzieli że jak się szybko zdecyduje to odpuszczą 1000 co nie bardzo mnie urządza. Czy możesz powiedzieć jak długo użytkiujecie tą instalację? Czy kładłeś kanały pod sufitem (na parterze), czy jednak w posadzce? Trochę ciężko mi upchać te kanały wysokość 26 cm choć nie mam jeszcze położonych posadzek a jedynie wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 24.02.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 jak na piecu Carriera to cena wydaję się nie najgorsza, oczywiście nie oznacza to że nie masz się targować. Wyciśnij z nich jeszcze nawilżacz gratis, (mi się udało ). Co do kanałów to ja też mam pod sufitem. Natomiast jeżeli chodzi o koszty eksploatacji to są one niewątpliwie niższe, dla przykładu powiem że mam zaprogramowany piec tak noc 18 C, rano 22 C, dzień 20 C i wieczór 22 C, to jak sterownik przełączy z trybu rannego na dzienny ( o 8.00 ) to piec wyłącze się całkowicie na co najmniej 5,6 godzin a potem startuje na jakieś 20 min i znowu milczy prze prawie godziną. Ja jestem zadowolony. Ale powiem wam że i tak nie koszty eksploatacji zdecydowały że wybrałem takie ogrzewanie, jast to dla mnie poprostu rozwiązanie dużo bardziej komfortowe i funkcjonalne. Mam dzięki temu świeże i czyste powietrze, wilgotność powietrza jaką chcę a w przyszłości założę sobie klimę. To były dla mnie argumenty "za". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Hubert,czy ty rozmawiałeś z Polskim Komfortem w Legnicy?Jaki duży zasobnik masz na ciepłą wodę?Czy nie masz uczucia chłodu w zwiazku z tym że kratki masz pod sufitem, Czy nie "marzną nogi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 26.02.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Adamos48 Dzieki za ciekawe informacje. Widze, ze znasz temat, ktory dla mnie jest wazny przy wyborze technologii. Czy mozesz napisac cos wiecej konkretnego?Nie znam Twojego e-mail, moze napisz na moj, albo na watku sciany keramzytowe.Pozdrawiam.Piotr PS. Obdzwoniłem kilka domów uzywajacych Legalett od kilku lat i wszyscy są zadowoleni, potwierdzaja niskie koszty opłat za jego uzywanie (np. wczoraj z Lublina dom o pow. 130 m2 w parterze koszty ok. 250 zł/miesiac w zimie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 26.02.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Instalację robił mi PK z Legnicy, zasobnik na wodę mam 120l. Uczucia chłodu nie ma, wydaje mi się że nie mam nawet róznicy temperatury pomiędzy powietrzem przy podłodze i pod sufitem, a jeżeli jest to jej nie wyczuwam. Generalnie uczucie komfortu jest bardzo wysokie, myślę że kluczową rolę w tm odgrywa odpowiednia wilgotność, czystość i świeżość powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 28.02.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 PK czyli drogo.Zdradzisz ile zapłaciłeś i za co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 W sprawie zalet i wat Legaletu to można dużo się dowiedzieć w ludzi mieszkających na osiedlu Amber czy BIS w Jankowie koło Gdańska Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 cavalino napisałeś PK czyli drogi, a jaką mamy alternatywę ja nie mogę znaleźć w okolicy Wrocławia kogoś kto słyszał o ogrzewaniu powietrzem nie mówiac o wykonaniu instalacjiksięguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts