Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie powietrzem

MTBAJ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CWU będę miał dzięki kolektorom słonecznym, zasobnikowi ciepłej wody + grzałka. Ogrzewanie będę miał ścienne firmy wath a zamiast zasilania registrów ciepłą wodą, poprowadzony będzie kabel grzejny. Niskie koszty eksploatacji chcę sobie zapewnić dzięki szczelnym i dobrze zaizolowanym przegrodom, wentylacji z odzyskiem ciepła oraz sterowaniem całym systemem.

Witam,

w związku z gorącą dyskusją n/t ogrzewania powietrznego mam kilka uwag, a tekst poniższy dedykuję zwłąszcza dla megi010.

Jeszcze nie jestem użytkownikiem systemu, ale właśnie buduję go.

Podobnie jak megi010 odwiedziłem tego samego producenta systemu, zapoznałem się z działającą instalacją, widziałem systemy za oceanem. Wątpliwości są zawsze, a oto one:

1. Ogrzewanie powietrzne zapewnia jednoczesną wentylację, natomiast w działającym systemie producenta nadmiar "złego" powietrza usuwany jest wentylacją grawitacyjną. Rodzi się pytanie - co z uciekającymi kaloriami ?

2. Piec nadmuchowy dba o temperaturę i wilgotność wtłaczanego powietrza. Zwykle jest tak, ze piec pobiera czerpnią tyle powietrza ile potrzebuje dla wyrównania ciśnienia.

A co z tlenem ? Czy nie warto ( jak też się proponuje ) zastosować rekuperator i wtłaczać zawsze świeże (nowe) powietrze ?

3. Piece ogrzewania nadmuchowego nie zapewniają CWU.

Może zadziała np. pompa ciepła (są gotowce) która odzyska ciepło za rekuperatorem i przekaże je do CWU ? Wtedy też potrzebny jest

zbiornik (wymiennik, akumulator) ciepłej wody, który może dodatkowo zostać "doładowany" przez baterię słoneczną czy (tak!) kominek z płaszczem wodnym ?

Nie analizuję tu kosztów instalacji, ale sytem wynikowy ma chyba "ręce i nogi" ?

Jerzy, trochę skomplikowane pytania ( musiałam podpytać męża )

1. Kalorie zawsze uciekają przy wentylacji, bez względu na to jaką wentylację zastosujesz i jakie będziesz miał ogrzewanie. Jeżeli masz taką potrzebę możesz podłączyć rekuperator i odzyskiwać ciepło.

2. Czerpnia zapewnia tyle świeżego powietrza ile potrzeba dla danego domu, więcej nie ma sensu bo nic nie osiągniesz a podniesiesz koszty eksploatacji.

3. Tego za bardzo nie rozumiem, jak dla mnie za dużo komplikacji. My kupiliśmy gazowy pojemnościowy podgrzewacz, kosztował niecałe 1000 PLN i cwu jest ok.

Jerzy niestety tak to jest z gazem ziemnym, że właściwie nic się nie opłaca. Najtańsza pompa ciepła do przygotowywania CWU z powietrza kosztuje ponad 5000 za zamontowanie biorą ponad 1000!. Jej moc jest niewielka (2kw). No i koszt przygotowania CWU jest większy niż gazu. Rekuperator jeśli jest powiązany z ogrzewaniem powietrznym to odzyskuje dużo ciepła ale czy się zwraca to już jest dyskusyjna sprawa. Pompy ciepła są mniej ekonomiczne od gazu ziemnego. A rekuperatory są świetne ale do systemów grzejnikowych i płaszczyznowych.

Wszystkim zwolennikom ogrzewania powietrznego polecam artykul w ostatnim 'Newsweeku', dotyczy co prawda swinstwa, ktore sie rozwija w instalacjach klimatyzacyjnyh, ale mysle, ze rowniez ogrzewanie powietrzne w tym temacie nie powiedzialo jeszcze ostatniego slowa (klimatyzacja jest znana od dziesiatkow lat, bakterie ujawnily sie teraz) !

jasne jasne, ostatnio oglądałem na Discovery że 1/3 masy poduszki to roztocza !! Pokazali to w powiększeniu ! Wyglądało jakby się spało w mrowisku. Co zrobić robaczki są z nami wszędzie ( ja w każdym razie nie pozbędę się poduszek ). W kwestii ogrzewania, jeżeli boisz się bakterii to załóż sobie filtr elektroststyczny, oczywiście jeżeli masz ogrzewanie powietrzne bo w przypadku grzejników możesz łapać bakterie za pomocą np. łąpki na mysz tylko mniejszej.. he he.

koledze, który czytał Newsweeka polecam namiot tlenowy, polecił mi go Michael Jackson, podobno jest tam sterylnie. Aha, pamiętaj jeszcze żeby nie używać telefonów komórkowych, kuchenek mikrofalowych nie opalać się na słońcu nie jeść produktów przetworzonych itp. bo to wszystko rakotwórcze. No i oczywiście nie uprawiać seksu bo wiadomo czym to grozi. Wtedy masz przed sobą 5 miesięcy dłuższgo życia w wieku w którym już ci się żyć nie chce. Pozdrawiam Robert ( zadowolony użytkownik ogrzewanie powietrzem )

On 2002-08-22 09:17, Anonymous wrote:

koledze, który czytał Newsweeka polecam namiot tlenowy, polecił mi go Michael Jackson, podobno jest tam sterylnie.

W mojej wypowiedzi nie bylo cienia zlosliwosci, nie jestem tez hipochondrykiem. Ludzie zaczynaja powaznie chorowac z powodu bakterii zyjacych w instalacjach klimatyzacyjnych i to jest fakt (niepodwazalny).

no tak rozumiem że to nie było złośliwe, ale jak podaje Newsweek "Wszystkiemu winien był stary, zdezelowany klimatyzator" - wiesz, wszystko trzeba czyścić bo jak byś w domu nie sprzątał to miałbyć chorobę na chorobie, ponadto Newsweek pisze "Legionella wybiera przede wszystkim urządzenia wodnokanalizacyjne z ciepłą wodą (powyżej 30 stopni Celsjusza), Najchętniej rozwija się w rurach przewodów kanalizacyjnych" Tak więc jak widzisz chcąc być naprawdę sterylnym należało by wyrzucić z domu wszystkie instalacje. Ale wracając do ogrzewania powietrzem, ten problem został już dawno rozwiązany, służy do tego elektroniczny firtr który eliminuje bakterie, wirusy itp. Robert

Megi i Robert,

czy mozecie podac zuzycie gazu i pradu w sezonie grzewczym oraz kubature ogrzewanych budynkow i choc przyblizoną izolacyjnosc scian lub materialy z jakich sa wykonane, wtedy mielibysmy porownac dane dotyczące opłacalnosci i oszczednosci tych instalacji. Czy macie rekuperator, czy Wasze urządzenia w praktyce współpracują lub mogą wspolpracowac z kominkiem?

Czytając Wasze wypowiedzi zainteresowalem sie tym ogrzewaniem, a dom bede budowal w przyszlym roku, wiec sprawa jest dla mnie otwarta.