Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie powietrzem

MTBAJ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy prawdą jest że do istniejącej instalacji ogrzewania powietrzem można bez trudu dołączyć klimatyzację. Może ktoś już ten temat przerabiał i podzieli się doświadczeniami ( jak to się instaluje i za ile ).

Ciekawi mnie jeszcze problem zroznicowania temperatury w roznych pomieszczeniach oraz uwzglednienie ciepła dostarczanego z zewnątrz np. słonecznego. Czy nawiewniki mają regulacje zblizoną do głowic termostatycznych, czy jest regulacja automatyczna? Jesli nie ma regulacji automatycznej, to czy wystarczające jest regulowanie reczne otwarciem kratek nawiewnych?

Czy ze wzgledu na wymuszony napływ swiezego powietrza,zbedna staje sie mikrowentylacja, wietrzenie itd.? Czy tez konieczna jest funkcja wentylacji i trzeba dokupic ewentualnie rekuperator?

Czy konieczne są sufity podwieszane dla tego systemu?

Jak rozwiązana jest wspołpraca z kominkiem?

Ile kosztuje w rzeczywistosci przyjemnosc posiadania tego systemu w domu ?

Krzysiek S. -

Co do regulacji temperatury to ja mam centralny programator dla całego domu, działa to dobrze, ustawiasz jak ma być temp. i nic cię więcej nie obchodzi. Bez względu na to jaka pogoda jest na zewnątrz, w domu mam zawsze tyle co ustawiłem. Podobno można założyć taką automatykę dla poszczegulnych pomieszczeń ale jest to dosyć drogie ( i chyba zbędne ).

Wentylacja jest ok. rekuperatora nie mam, tylko taką kratkę swieżego powietrza i problem z głowy. Sufitów podwieszanych nie mam, kominek tak ale jeszcze nie rozpalałem.

Co do ceny to najlepiej pytać wykonawców, ja zapłaciłem ok 20.000, dom 110 m2.

My mamy dom podzielony na 3 strefy - w każdej sobie ustalamy temperaturę. Oprócz tego są regulowane kratki. Na parterze rury są pod podłogą a na poddaszu u góry. Sufity podwieszane mamy ale tylko i wyłącznie ze względu na kable el.

Wentylacja jest "z głowy". My mamy tylko wyrzut powietrza z kuchni i łazienek. Kominek jest podłączony do całej instalacji w ten sposób, że jak napalę to zależnie od mojej woli piec albo odłączy strefę dzienną albo siądzie z mocą w całym domu.

Do tego mamy czerpnię powietrza pod posadzką w garażu. Zimą zaoszczędzimy na podgrzewaniu powietrza a latem piec będzie rozprowadzał chłodniejsze powietrze.

Cena: kanały ok 7000 (duży dom, robocizna własna), piec Technoclima coś koło 9000. Do tego dojdzie wkład i automatyka. Drogo ale i tak chcieliśmy robić ogrzewanie kominkowe. Także dodatkowo wyszedł nam tylko piec a przy okazji mamy "klimę"

ja myśle że wcale nie drogo, ja mam u siebie takie ogrzewanie z tzw. "full wypas" czyli klima, nawilżacz filtry, wentylacja itp. I jak sobie policzyłem ile musiałbym zapłacić gdybym chciał mieć te wszystkie funkcje z niezależnych instalacji to mam w kieszeni lekko 20.000 PLN. No i mam tylko jedną instalację a nie kilka. Robert

Czy do ogrzewania stosujecie wyłącznie nadmuchowe piece gazowe, czy tez są inne rozwiązania? Inwestycja rzędu 12.000 zł. w piec zwraca sie dosyc długo.

Czy w każdym pomieszczeniu są kanaly nawiewne i wywiewne, czy tez w łazience i kuchni jest tylko nawiew?

Czy uwazacie, że przydatny jest rekuperator i ciągła wentylacja, czy tez nadmuch swiezego ogrzanego powietrza co pewien czas w zupełnosci wystarcza, a zuzyte powietrze wyrzucane bedzie kanalami wentylacji grawitacyjnej?

Ile metrow szesciennych gazu zuzywacie srednio miesiecznie w sezonie i przy jakiej kubaturze oraz izolacyjnosci domu?

Próbowalem ich pomeczyc, ale oni udzielają tendencyjnych odpowiedzi (np. ...nasz system nie ma tych wad ..., jest oszczedny, cichy, ekonomiczny itd. ). Nawet jesli chcieliby to i tak nie mają doswiadczenia z własnego domu, tylko kilka godzin z rozruchu u klienta.

Sam wiem z wlasnych doswiadczen, że kazdy jest dobry w wąskiej dziedzinie, czesto tylko zawodowej i nawet mając kontakty z duzym biurem projektowym nie jestem w stanie uzyskac zadowalających mnie informacji i po dokladnych pytaniach ludzie rozkladają rece. Teoria roznic sie moze znacznie od praktyki.

Zaczynam budowe w przyszlym roku i chce sie jak najszybciej wprowadzic, wiec wybor ogrzewania jest b. istotny, gdyz nie bede mogl go szybko i tanio zmienic. Stąd moje dociekliwe pytania.

KrzysiekS - Masz rację, że już przed rozpoczęciem budowy rozpatrujesz temat ogrzewania. Wybierając ogrzewanie nadmuchowe możesz uniknąć budowania kosztownych kominów. Co do pytań szczegółowych. Radzę odwiedzić stronę Polskiego Komfortu (http://www.polski-komfort.pl), zadałem tam kilka serii pytań - odpowiedzi były szybkie i wyczerpujące. Cena pieca, jaką podajesz jest mocno zawyżona, można znaleźć tańsze.

Krzysiek_K.

no to by się zgadzało, 2100 USD +7% VAT to ok. 9.400 PLN, filtr jest w komplecie z każdym piecem ( chyba że chcesz taki przeciw alergiom ), a nawilżacz kosztuje ok. 1000 PLN. Może i drogo ale ten piec to jest najwyższa półka nawet w stanach, sam zobacz na http://www.carrier.com , Ja mam Lennox za który zapłaciłam 6400 ( ze sterownikiem ) i też jest ok.

Anonimie chodzi prawdopodobnie o zład kamienny przez który przechodzi powietrze do pieca. Tam jest w miarę stała temperatura więc latem masz klimę a zimą wstępnie podgrzane powietrze co pomaga w obniżeniu kosztów.

A u nas po pierwszym uruchomieniu pieca!!! Wyobraźcie sobie, że nawet działa. I jest ciepło :smile: Pokój w któym jest termostat (a w zasadzie 2 pokoje) z 9 do 21st nagrzał się w pół godziny. I te 21 wydaje się o wiele cieplejsze niż 21 u moich rodziców gdzie mają normalne" ogrzewanie. Piec słychać tylko i jedynie w nocy albo jak jest idealna cisza w domu - a jeszcze nie wygłuszyliśmy wszystkich kanałów. Zresztą jest to szum który szybko wtapia się w tło. Powiewu powietrza nie czuć nawet blisko kratki. Także na razie jest super. A nie mamy jeszcze ani zładu ani nawilżacza itp, tylko sam piec i kanały czyli najbardziej podstawową wersję.

Przeczytalem caly watek i sklaniam sie ku ogrzewaniu nawiewowemu. Pierwotnie planowalem ogrzewanie tradycyjne polaczone z podlogowym + ogrzewanie z plaszcza wodnego kominka. Teraz chcialbym jakos przekonac moja druga polowe, zona nie moze przebolec cieplej podlogi. Jest jakis sposob aby przy nawiewowym grzac podloge w salonie i oczywiscie w lazience (el. maty to za drogi interes) Kominek przy nawiewowym tez raczej powinien wspierac kanaly nawiewowe.

Nie bardzo chyba zrozumialem. Ten system jest tanszy na etapie realizacji i w eksploatacji (w stosunku do tradycyjnego)?

Czy bede mogl wykozystac kanaly wentylacji grawitacyjnej?

I kto to robi? Tylko te 3 wielkie firmy? Czy sa takie (ich przedstawicielstwa) w ok. Kalisza, Ostrowa?

Na pewno nie jest tańszy od tradycyjnego na etapie realizacji. Trzeba pamiętać o tym że za jednym razem kładziesz kilka instalacji. Niestety dosyć drogi jest piec.

Co do kosztów eksploatacji to jeszcze nie wiem bo dopiero zaczęliśmy użytkowanie i nie mamy wszysttkich elementów je obniżających.

Instalacja jest dosyć skomplikowana (przekroje i te sprawy) więc nie radziłabym ryzykować z firmami nie mającymi doświadczenia. Potem możesz zaoszczędzić sam rozkładając kanały ale uprzedzam - zabawy sporo. Dopiero przy spiro idzie szybko.