Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawnienia instalatorów, serwisantów kot?ów

miki1

Recommended Posts

Byłem gościem na szkoleniu w/w grupy fachowców i po wysłuchaniu tematu szkolenia i opini śmiem twierdzić, że zdecydowana większość instalatorów która ma kontakt z klientem indywidualnym takowych uprawnień wogóle nie posiada.

Zgodnie z prawem i ustawą aby móc wykonać kompleksowy montaż instalacji CO trzeba posiadać szereg uprawnień zwanych świadectwem kwalifikacyjnym.

Na montaż kotła - uprawnienia, na lutowanie instalacji miedzianej - uprawnienia, na montaż instalacji gazowej - uprawnienia itd, itd.

Przychodzi mi na myśl taka sprawa jak rozmawiacie z waszymi fachowcami od instalacji czy zwracacie uwagę na to czy ów fachowiec posiada takowe uprawnienia, czy wierzycie im na słowo że mają czy wogóle was to nie interesuje?

A co mnie to interesuje czy facet ktory mi robi instalacje co ma certyfikat czy nie po skonczeniu robie probe cisnieniowa i wiem wszystko.

Co do instalowania kotla to powinien miec certyfikat producenta bo chodzi o gwarancje.

Co do instalacji gazowych to tu przepisy sa jasno sprecyzowane co kto moze a czego nie.

Każdy producent musi dać gwarancję na swój produkt na okres określony w ustawie (nie jest to jego dobra wola tylko obowiązek wynikający z przepisów prawa). Do obowiązków jego należy załączenie Dokumentacji techniczno ruchowej (instrukcji montażu i użytkowania) w języku polskim. Wystarczy, że osoba dokonująca montażu i uruchomienia będzie posiadać uprawnienia, które zobowiązana jest mieć zgodnie z ustawą( a więc przepisami a nie życzeniem producenta). Nakładanie na kupującego dodatkowych warunków i zmuszanie do transakcji wiązanej jest sprzeczne z ustawą o sprzedaży konsumenckiej. Jeśli producent sobie zastrzega gwarancję pod warunkiem, to na zasadach wzajemności powinien zapewnić własnego, przeszkolonego przez siebie instalatora i produkt sprzedawać łącznie z montażem w cenie. Krótko mówiąc cennik produktów powinien obejmować koszt montażu i podpisania wszystkich papierów. Jęsli sprzedaje sam produkt i nie chce ponosić odpowiedzialności za uszkodzenia wynikłe ze złego montażu, to powinien udowodnić, że montaż jest nieprawidłowy i niezgodny z instrukcją a nie ma prawa obciążać konsumenta dodatkowymi warunkami. Są to niedozwolone postanowienia umowne, o których mówi ustawa konsumencka. Takie omowy trzeba zgłaszać Urzędowi do spraw ochrony konkurencji i konsumentów.

A co mnie to interesuje czy facet ktory mi robi instalacje co ma certyfikat czy nie po skonczeniu robie probe cisnieniowa i wiem wszystko.

tylko pozazdroscic zaufania - szczelnosc instalacji na pewno nie swiadczy o poprawnosci jej wykonania a tym bardziej o poprawnosci jej dzialania. sadzac po ilosci watkow z problemami uzytkownikow kotlow (a jest nim prawie kazdy z nas) trudno zauwazyc zaleznosc o ktorej piszesz.

ostatnio szukajac kotla (kilkanascie firm) i rozmawiajac ze sprzedawcami przynajmniej kilka razy musialem mocno sie powstrzymywac aby nie parsknac smiechem. oczywiscie rozmowa z polecanymi przez sprzedawcow wykonawcami wygladala bardzo podobnie. Mam nadzieje ze wam uda tez sie znalezc odpowiedzialnego sprzedawce oraz wykonawce-instalatora. Mnie sie wreszcie to udalo.

tom_sover wiesz nie wiem co to ma wspolnego. Pomieszales dwie sprawy wg mnie bo wykonanie instalacji CO a zaprojektowanie to dwie rozne sprawy !!!!!.

oczywiscie ze wykonanie i projektowanie to dwie rozne sprawy ale ja nic o projektowaniu nie pisalem. poza tym poprawnosc wykonastwa nierozerwalnie wiaze sie z projektowaniem a nie tylko z U-rurka.

sadzisz ze kto inny powinien zaprojektowac a kto inny wykonac instalacje? czy myslisz ze w takim przypadku jestes w stanie sprawdzic -oprocz szczelnosci instalcji - czy instalator-wykonawca wykonal ja zgodnie z projektem?

w moim przypadku tylko jedna firma przyslala do mnie pania projektant, ktora obejrzala wszystko od nawiewu do kotlowni w piwnicy po koniec komina i dobrala wszystkie urzadzenia nie ssac palca. reszta "instalatorow-sprzdawco-projektantow" nie widziala takiej potrzeby po podaniu im przeze mnie kubatury budynku. wykonanie szczelnej instalacji to pikus. instalacja ma dzialac przez 15..20 lat albo i dluzej, ma byc zatopiona w podlogach i scianach, ma byc oszczedna i zapewniac komfort. masz na to projekt i instalatora ktory ci to zapewni? ktory bedzie umial przeczytac ten projekt? mowisz ze sa to dwie rozne sprawy?

ale nie jestem tez zwolennikiem slepego wierzenia w umiejetnosci instalatora na podstawie ilosci kwitow ze szkolen.

Wiesz tu na tym forum czasami sie cos mowi po to zeby mowic nie patrzac na tresc. Za wszelka cene zaprzeczyc nie chce mi sie rozpisywac juz mi sie to troche znudzilo. Ale jeszcze raz powiem ze projekt a wykonanie to dwie sprawy chodz majace wspolny fional i zarowno jak projekt tak i wykonanie jest bardzo wazne. Ale jest taka sprawa instalator ci nie zrobi dobrego projektu (zazwyczaj z gory przepraszam tych co obliczaja straty ciepla dobieraja grzejniki zgodnie ze sztuka a nie np 80W/m2) CO a projektant jest w stanie ci zaprojektowac i wykonac instalacje CO.

A to ze zalewasz rurki betonem to wiesz nie ma lepszej proby niz proba cisnieniowa wodna poprostu nie ma a tak malo ludzi robi probe !!!!

marcin

nie umniejszam roli proby cisnieniowej nie chce tego robic. rozdzielam tez projekt od wykonastwa. Ale czy na prawde sadzisz ze sama proba wodna mozna ocenic jakosc wykonania instalacji i tylko na tej podstawie swobodnie dokonac "odbioru" :)?

wielu "z nas" nawet nie wie jakie cisnienie bedzie w jego instalacji i jak ta probe wykonac.

mi chodzi jedynie o to, ze wogole przykladamy zbyt mala wage do sprawdzenia poprawnosci instalacji bo sie na tym po prostu nie znamy. Ale TO to jeszcze nic. Co zrobic jesli jednemu instalatorowi na kilkunastu :o - tak jak to bylo w moim przypadku - zalezy na tym aby zrobic instalacje na prawde poprawnie?

na pewno papiery instalatora to nie wszystko ale tez na pewno pozytywna proba cisnieniowa nie jest dowodem ze instalacja bedzie dzialac choc bedzie szczelna.

W pytaniu mikiego1jest wiele racji i słusznych spostrzeżeń.

Otóż nie wystarczy mieć zawód montera instalacji potrzeba jeszcze szereg uprawnień zwanych świadectwem kwalifikacyjnym.

A co mnie to interesuje czy facet który mi robi instalacje co ma certyfikat czy nie po skonczeniu robie probe cisnieniowa i wiem wszystko.

Co do instalowania kotla to powinien miec certyfikat producenta bo chodzi o gwarancje.

Co do instalacji gazowych to tu przepisy sa jasno sprecyzowane co kto moze a czego nie.

Marcin patrząc na sprawę ze strony inwestora masz rację próba szczelności musi być ale czy wszyscy wykonują ją poprawnie. Opisałem próbę szczelności tutaj jak ja ją wykonuję.

Lecz nie masz racji ze nie powinno inwestora interesować czy fachowiec na uprawnienia do wykonania usługi. Wszystko ładnie pięknie do póki coś się nie stanie przykrego lub tragicznego.

Podam przykład dość skrajny i przykry który niestety miał miejsce - mówił to kolega instalator na którymś ze szkoleń. Rozwaliło kocioł węglowy który współpracował z kotłem gazowym zgodnie ze sztuką poprzez wymiennik płytowy. Uszkodzeniu uległa część budynku dobrze że nikomu nic się nie stało. Budynek był ubezpieczony i tu zaczęły się schody. Był min. Inspektor budowlany i doszukał się że instalator który to wszystko zmontował nie miał odpowiednich kwalifikacji mimo iż z zawodu był instalatorem i niestety nici z ubezpieczenia.

VPS, coś mętnie wypisujesz. Co to są Twoim zdaniem "odpowiednie kwalifikacje', żeby ubezpieczyciel miał obowiązek wypłacić odszkodowanie wystarczą kwalifikacje prawem przewidziane. W przeciwnym razie będzie to zwyczajne niczym nie uzasadnione czepialstwo i chęć wymigania się od odpowiedzialności.

Witajcie .

Bardzo fajnie że taki temat zaistniał i dorzucę do niego tzw. trzy grosze.

Większość Instalatorów szczyci się uprawnieniami różnych producentów zdobytymi bez obrazy przy barach piwnych , gdzie sam bywałem nawet w niemieckich. Niestety do uruchamiania urządzeń grzewczych bardzo często trzeba posiadać uprawnienia energetyczne i elektryczne , które tak naprawdę pozwalaja się zbliżać do tych urządzeń.

Natomiast te uprawnienia z barów piwnych stwierdzają tylko obecność wielu w danym miejscu i terminie .

Proszę się nie obrażać na ten tekst - po prostu to jest moje zdanie.

Pozdrawiam wszystkich Wojtek.

Byłem gościem na szkoleniu w/w grupy fachowców i po wysłuchaniu tematu szkolenia i opini śmiem twierdzić, że zdecydowana większość instalatorów która ma kontakt z klientem indywidualnym takowych uprawnień wogóle nie posiada.

Zgodnie z prawem i ustawą aby móc wykonać kompleksowy montaż instalacji CO trzeba posiadać szereg uprawnień zwanych świadectwem kwalifikacyjnym.

Na montaż kotła - uprawnienia, na lutowanie instalacji miedzianej - uprawnienia, na montaż instalacji gazowej - uprawnienia itd, itd.

Przychodzi mi na myśl taka sprawa jak rozmawiacie z waszymi fachowcami od instalacji czy zwracacie uwagę na to czy ów fachowiec posiada takowe uprawnienia, czy wierzycie im na słowo że mają czy wogóle was to nie interesuje?

Niestety instalacje wykonują juz prawie ...piekarze

Gość 1950

Wojciech Tymowicz napisał

Niestety do uruchamiania urządzeń grzewczych bardzo często trzeba posiadać uprawnienia energetyczne i elektryczne , które tak naprawdę pozwalaja się zbliżać do tych urządzeń.

Natomiast te uprawnienia z barów piwnych stwierdzają tylko obecność wielu w danym miejscu i terminie .

nie niestety ale stety, do uruchamiania urządzeń grzewczych ZAWSZE POTRZEBNE SĄ UPRAWNIENIA, żeby było śmieszniej to nie tylko eksploatacyjne ale także i dozorowe

Gość 1950

Wojciech Tymowicz napisał

Niestety do uruchamiania urządzeń grzewczych bardzo często trzeba posiadać uprawnienia energetyczne i elektryczne , które tak naprawdę pozwalaja się zbliżać do tych urządzeń.

nie niestety ale stety, do uruchamiania urządzeń grzewczych ZAWSZE POTRZEBNE SĄ UPRAWNIENIA, żeby było śmieszniej to nie tylko eksploatacyjne ale także i dozorowe