Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolety wewnętrzne przeciewsłoneczne

gahan

Recommended Posts

Mam okna usytuowane od południa, stół w jadalni "przyklejony" jedną stroną do parapetu, już teraz podczas słonecznej pogody nie da się spokojnie siedzieć podczas obiadu, bo ślepi i grzeje. Latem - w upały nie da się korzystać z tego miejsca.

W przyszłości będą montowane okiennice, a teraz póki co musimy kupić rolety, które zapewnią nam komfort.

Widziałam w necie rolety podgumowane, odbijające promienie słoneczne ( chyba srebrne z zewnętrznej strony), ale chyba raczej zaciemniają pomieszczenie.

Jest tyle rolet na rynku,że nie bardzo wiem na co zwracać uwagę i co warto kupić.

Użytkowników rolet przeciwsłonecznych - proszę o uwagi i porady :)

82cm x 120cm - dwa skrzydła okienne

74cm x 170cm - dwa skrzydła - drzwi tarasowe;

Właściwie to nie wiem z jakiego materiału bym chciała - nigdy rolet nie miałam ( zawsze żaluzje), nie wiem jaki rodzaj byłby najodpowiedniejszy,żeby nam zapewnił ochronę przed słońcem w czasie upałów.

Myślałam także o montażu na ramie okiennej, w kasecie w kolorze ramy coby się nie rzucały w oczy. Tyle ...

My zdecydowaliśmy się na rolety drewniane i bambusowe (takie z mini listeweczek szer. Ok. 0,6 - 1 cm)na parterze. Rolety te (nie żaluzje!) mają taki plus, że doskonale spełniają swoją przeciwsłoneczną funkcję nie zasłaniając nam jednocześnie do końca widoku za oknem. W sypialniach na piętrze z kolei mamy tradycyjne materiałowe, ale bez gumowania, z którym mieliśmy do czynienia wcześniej w innym mieszkaniu.

Żaluzje drewniane te z szerokich listew też mieliśmy, ale są kłopotliwe przy częstym otwieraniu okien, gdy mogą uszkodzić się lub wewnętrzną szpaletę. Poza tym momentalnie widać na nich kurz (u nas dolne rolety są w brązie dopasowanym do koloru okien). Dużą wadą rolet/żaluzji drewnianych jest ich inwazyjny system montażu do stolarki (wiercenie i trwałe przykręcenie), jak też w przypadku montażu do nadproża ewentualne wyeliminowanie możliwości otwarcia okna na oścież. Niezależnie od rodzaju użytego materiału (tkanina, drewno, bambus, aluminium) ciemne kolory szybko ulegają wypłowieniu od słońca, zwłaszcza od strony szyby, co nie zawsze estetycznie wygląda. Jedną roletę na parterze (w okrągłym oknie) ze względu na wymiary -2,50 m x 2,50 m, zdecydowaliśmy się wykonać z tkaniny. Schowałem ją za karniszem, a kolor dobraliśmy do ściany, czyli ecru. Ponieważ okno jest skierowane centralnie na południe, ostre słońce mimo wszystko mocno przeszkadza i prawdopodobnie wymienimy ją na coś ciemniejszego.

Podsumowując: ciemne rolety lepiej zasłaniają, ale szybciej płowieją, jeśli zależy Ci na pewnej przezierności, lepsze są drewniane/bambusowe, ale znacznie cięższe i droższe. Gumowane mają wg mnie taką wadę, że ta warstwa może się przecierać i brzydko popękać (nam się to zdarzyło przy granatowych), poza tym ta warstwa bardzo przyciąga kurz i pył...

Ceny już Ci nie podam dokładnie (ok. 400 zł/szt. 90 cm x 220 cm), najlepiej wejdź tu: http://www.firaneczka.pl/rolety-bambusowe. Zamawialiśmy rok temu, przyszły terminowo, solidnie zapakowane, jakość i staranno wykonania wg mnie perfect, bardzo bogaty wybór wzorów, wykończeń, systemów mocowania, itp. Polecam z czystym sumieniem.

• 1 year później...

Tez przymierzam się do zakupu 6 rolet (3x dzień-noc do sypialni) oraz 3x zwykłe rozwijane w pokoju (tez od południa) gdzie bardzo świeci słońce i pokój szybko się nagrzewa.

Wiem (po rozesłaniu zapytań do firm sprzedających i montujących rolety) że jest ileś grup cenowych takich rolet zwykłych (rozwijanych) - chyba z 8.

Tak więc pytanie - jakie najlepiej zatrzymają światło, nie spłowieją od słońca, nie popękają i jaki kolor najlepiej wybrać. Pokój jest w kolorze "Jagodowej czekolady" :) jak na tym zdjęciu: http://cdn23.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/33545/kolory-farb_1338597.jpg

Nie wchodzą w grę drewniane i aluminiowe. Mają to być proste rolety rozwijane w prowadnicach bo takie kiedyś już były i mamy że tak powiem takie haki już przykręcone do okien, w nie wchodzić będzie mechanizm z roletą.

Czy mogę prosić Was o pomoc? z góry dziękuję!

• 5 years później...