wojtas1984 08.04.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam,W zeszłym roku na wiosnę robiłem remont mieszkania.Mieszkanie w domu wielorodzinnym, na parterze, niepodpiwniczone. W salonie jest goła posadzka, na to położyłem folię pod panele, podkład STEICO i panele firmy BALTERIO.Wcześniej w salonie była podłoga drewniana na legarach. W sypialni był parkiet, nie zdejmowałem go, tam również położyłem folię pod panele, podkład STEICO i panele firmy BALTERIO. W zeszłym roku na jesień odkryłem że za wszystkimi listwami przypodłogowymi (listy z MDF-u) miałem pleśń. Pleśń ta wystąpiła na wszystkich listwach, bez zględu czy to była ściana zewnętrzna czy wewnętrzna budynku.Listwy zdjąłem, przy ścianach jednak był dalej odczuwalny zapach stęchlizny.Wszystkie panele zdjąłem, podłoga zarówno w salonie (beton), jak i w sypialni (parkiet) były ok i nie było żadnych oznak wilgoci. Po wywietrzeniu pomieszczeń zapachu już nie było.Kupiłem nową folię, położyłem ponownie podkład i panele. Nie zakładałem nowych listem przypodłogowych. Na chwilę obecną w niektórych miejscach jest delikatnie wyczuwalny zapach stęchlizny jak powącham przy ścianie (czyli na łączeniu podłogi ze ścianą)Nie zakładałem listew na wszelki wypadek, gdyż chciałem żeby to trochę pooddychało. Teraz idzie wiosna, tzn juz teoretycznie jest, ale idzie cieplejszy okres i postanowiłem coś z tym zrobić. Zastanawiam się z czego wynika ten zapach stęchlizny. Skoro wcześniej w salonie ani w sypialni nie było takich objawów, zaczeło się to dopiero gdy położyłem panele. Sądzę że wcześniej podłoże oddychało, zarówno w przypadku starej podłogi drewnianej jak i parkietu, podłoże mogło oddychać.Teraz gdy jest to w całości zakryte folią, jedynym miejscem gdzie podłoga oddycha to przy ścianie, i może tutaj następuje mieszanie zimnego powietrza z podłoża z ciepłym powietrzem w mieszkaniu, i przez to jest odczuwalny taki zapach przy podłodze? Czy w związku z tym dobrze myślę aby:1) w salonie, zdjąć ponownie panele i beton potraktować np. lepikiem na zimno, czy jakąś folią w płynie, następnie ponownie ułożyć folię, podkład i panele?(z tego co mi wiadomo, pod betonem była układana papa, ale to lataaaaa temu)Ogólnie podłoga nie wykazuje żadnych objawów aby była wilgotna, stąd też jedyny mój wniosek to fakt że jest zimna i przez to jest zapach stęchlizny. 2) gorzej wygląda sprawa w sypialni. Zdejmowanie parkietu i doprowadzenie podłogi do równej to będzie chyba koszmar, druga sprawa, to po zdjęciu parkietu ucieknie mi poziom podłogi o jakieś 2-3 cm, i dupa będzie z drzwiami i ościeżnicą. Czy jest jakiś sensowny sposób aby jakoś sobie poradzić bez zdejmowania parkietu? Wiem że najlepiej by było mieć drewnianą podłogę bo by to sobie oddychało, ale raz że za panele dużo zapłaciłem i nie mam zamiaru się ich pozbywać, druga sprawa w sypialni nie przewiduję aby zostawić parkiet bez paneli. (to stary parkiet, i mimo cyklinowania i doprowadzenia go do stanu użytkowania nie będzie się komponować z całym wystrojem) Czy w ogóle moje wnioski co do zapachu stęchlizny są poprawne? jakie widzicie rozwiązanie takiej sytuacji? Będę wdzięczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.04.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Zmieniłeś pokrycie podłogowe a tym samym zachwiałeś a nawet bardziej zablokowałeś istniejący układ wilgotności - wymianę wilgoci ze ścian i z podkładu z wilgocią powietrza w pomieszczeniach. Zachodzi pytanie czy jest to wilgoć kondensująca się na ścianie, wylewce, czy wilgoć podciągana kapilarnie z gruntu? W grę wchodzą zarówno izolacje podłóg (wilgotnościowe i termiczne) jak i izolacje ścian. Zanim podejmiesz kolejne czynności montażowe poproś fachowca aby pomógł znależć przyczynę. Smarowanie wylewki może okazać się nieskuteczne. Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 08.04.2013 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A do jakiego specjalisty muszę się z tym udać? kto się czymś takim zajmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.04.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Budowlańca z głową i doświadczeniem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 08.04.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Parkiet stary się nie komponuje do wystroju wnętrz a plastikowy panel jest piękny. No cóż nad gustami się nie dyskutuje. A smród? Naturę plastik przytłoczył i jak człowiek bez powietrza, gnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 09.04.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ok, ale:1) po zdjęciu paneli nie ma żadnych oznak zarówno na betonie jak i na parkiecie że coś się dzieje z podłożem. Brak oznak wilgoci, gnicia itd.2) skoro parkiet gnije, po jest zakryty, to jak wytłumaczyć taki sam zapach przy podłożu betonowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.04.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Przypuszczam, ale tylko przypuszczam, że przyczyną jest wilgoć zawarta w ścianach. Brak lub niesprawna - przestarzała izolacja pozioma ścian umożliwia przenikanie wilgoci z gruntu ( tzw podciąganie kapilarne). Przed remontem ilość podciąganą pochłaniało powietrze wewnątrz budynku. Teraz nie ma takiej możliwości i zostaje w konstrukcji podłogi. Nie ma większego znaczenia czy to beton czy drewno. W mieszkaniu ciepło i wilgoć to grzyb. To na razie na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 09.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 "W zeszłym roku na wiosnę robiłem remont mieszkania......Wcześniej w salonie była podłoga drewniana na legarach." Czyli zrobiłeś nową wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas1984 09.04.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Wyrównałem podłoże, samej wylewki nowej było ok 2-3 cm. Panele kładłem ok 4 miesiące po wylewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszsew 01.11.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wyrównałem podłoże, samej wylewki nowej było ok 2-3 cm. Panele kładłem ok 4 miesiące po wylewce. Pytam bo borykam się z podobnym problemem. Nowy budynek parterowy. Podłoga na gruncie. Panele w pomieszczeniach z grzejnikami. Na listwach pojawiają się pleśnie i to niezależnie od ściany( zewnętrzna lub wewnętrzna). Tak jak wspomniałem problem tyczy się tylko pomieszczeń z grzejnikami. W pomieszczeniach z podłogówką taki problem nie istnieje. Oderwałem listwę z tego pomieszczenia, a tak takie żółte grzyby. Co radzicie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts