Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypłukany fragment w murze. Jak go usupełnić ?

Recommended Posts

Witam. Mam problem tego typu że woda cieknąca z dachu nieorynnowanego pozostawiła po sobie szkody w postaci wypłukania zaprawy i sporej części cegły. W tym roku zaczynam prace renowacyjne nad moim siedliskiem i nie wiem jak uzupełnić ten fragment ściany. Oczywiście osuszę go dobrze i zabezpieczę przed dalszym zaciekaniem ale czym uzupełnić braki? Czy kawałki cegły wmurować w miejsce ubytku czy co z tym zrobić bo sam już nie wiem. Chętnie poczytam wasze rady... Fotka jest tutaj : http://imageshack.us/photo/my-images/707/dscf6048nz.jpg/ Edytowane przez Paweł89

Zadanie dla konserwatorów zabytków. Trudno i chyba nie warto odtworzyć stan pierwotny.

Co zrobić ?Wydłutować to co się sypie, gdzie się da powsadzać całe cegły,

pewnie przewiązać to się za bardzo nie da, wpuścić w ścianę parę kotew żeby nie odpadło to co się doda

i jakoś potynkować kawałek ściany tak żeby wyglądało że tak ma być, służę przykładem:

http://1.bp.blogspot.com/-Gb59r2NcH3U/T4verRHfGgI/AAAAAAAAAG8/3KGDjP5zyVM/s1600/AT_Wien_KunstHausWien_1.jpg

Prawda że jest to zatanie dla konserwatora zabytków. Sam znalazłem na jakiejś stronie konserwatorów specjalne zaprawy do tego typu ubytków w murach. Przykład mnie powalił... hehe. Super wygląda ten budynek. Dziękuję za radę. Właśnie tak jak Pan napisał chciałem to zrobić ale rada by zastosować kotwy jest bezcenna. Raz jeszcze dziękuję.