gentoonx 10.04.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie standardy, tylko dotacje, bo na hasło dotacja się ludziom włącza ślinotok. Prawda, tak samo hasło PROMOCJA, zwłaszcza te 2 w cenie jednego Czyli moje na wierzchu: Postępująca Debilizacja Społeczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 10.04.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie wiem dlaczego od razu musisz obrażać kogo się tylko da. Jeśli chodzi o dopłatę, to w Twoich oczach osoba, która wzięła kredyt RnS zamiast "normalnego" ma nierówno pod sufitem, bo po co wziąć wsparcie finansowe od Państwa, skoro mogą płacić cały koszt kredytu. Ja uważam, że chęć wprowadzenia zmiany w projekcie aby zejść do konkretnego pułapu jest bardzo dobre, choćby motywowane dofinansowaniem państwa. Problem w tym, że "państwu" nie zależy na tym, aby dom miał zapotrzebowanie takie a nie inne, tylko aby użyto materiałów o konkretnych parametrach w wyniku czego energooszczędność domu ma się nijak do klasyfikacji NFOŚiGW.Jakoś są w stanie zaakceptować wyniki badania szczelności domu, szkoda, że obojętny jest cert. energooszczędności choćby wydawanych tylko przez honorowane firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.04.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie wiem dlaczego od razu musisz obrażać kogo się tylko da. Jeśli chodzi o dopłatę, to w Twoich oczach osoba, która wzięła kredyt RnS zamiast "normalnego" ma nierówno pod sufitem, bo po co wziąć wsparcie finansowe od Państwa, skoro mogą płacić cały koszt kredytu. Ja uważam, że chęć wprowadzenia zmiany w projekcie aby zejść do konkretnego pułapu jest bardzo dobre, choćby motywowane dofinansowaniem państwa. Problem w tym, że "państwu" nie zależy na tym, aby dom miał zapotrzebowanie takie a nie inne, tylko aby użyto materiałów o konkretnych parametrach w wyniku czego energooszczędność domu ma się nijak do klasyfikacji NFOŚiGW. Jakoś są w stanie zaakceptować wyniki badania szczelności domu, szkoda, że obojętny jest cert. energooszczędności choćby wydawanych tylko przez honorowane firmy. nie obrażam kogo się da, bo PDS jest faktem i ne ma nic wspólnego z obrażaniem. Wolno ci myśleć inaczej, to wolny kraj. Z budownictwem mam do czynienia od lat i przykładów na PDS mam więcej niż ty włosów na głowie To nie jest problem, że państwo to czy tamto, jak dla ciebie to problem to zmień państwo na inne, roztrząsamy właśnie ten przypadek konkretnej dotacji w Polsce, a nie że ktoś coś będzie dawał za darmo, a ludzie lecą jak ćmy do światła. wszystkie elementy dotacji będą kosztowały, dla mnie taka motywacja to o kant dupy potłuc, motywacja powinna wynikać ze świadomego myślenia i świadomości tego co i jak sie buduje i w czym przez lata będzie się mieszkać, a nie być skokiem na kasę, który to skok jest ewidentnym przypadkiem PDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) No raczej jeszcze nie ma certyfikowanych kostek słomy a z tego da się izolować bardzo dobrze ... i wiele jeszcze przykładów... nie że wiedza na pierwszym planie tylko papierki ... dla tego nawet o tym mocno nie myślę bo czytałem ich wymagania ... I czuję że ... oni nawet pisząc to nie widzieli pół rzeczy z tego tylko przepisali co już w Rzeszy funkcjonuje dodali szczyptę "polskiego" pieczątka i papier musi być .. i mamy zamiast prawdziwego wsparcia ... dotację na przejedzenie w certyfikaty, podatki itp... kupię słomę o rolnika w kostkach jako izolację lub zkosstkuję ją na miejscu ... jasną rzeczą jest że tu trzeba wiedzy jakie mają być te kostki itp... do spełnienia słoma parametrów U przegród ... nie trzeba wydziwiać z rekuperatorami itp. też jest obgadane ... Nastawienie jest mojej takie ... nie patrzę na te cyferki czyli 15 kWh rok ... to mi wystarczy... ponieważ na wyciągnięcie ręki jest standard bez grzejny ... w 99% czasu... Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.04.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) przypominam wszystkim, że te słynne niemieckie 15kWh/m2 określone zostało dla nieco łagodniejszego klimatu niż jest u nas i dla temperatury wewnątrz mieszkania 20C.U nas wewnątrz mieszkania jako temp. mieszkalna przyjmuje się 21C. polecam program CASAnova tutaj link do ściągnięcia: http://nesa1.uni-siegen.de/ strony uniwersytetu w siegen, program ma dostępną wersję angielską. W 10 minut wprowadzisz wszystkie parametry swojego domu i otrzymasz zapotrzebowanie. U mnie właściwie bardzo ładnie pokryło się z profesjonalnie robionym OZC a nawet lepiej, bo wyniki rzeczywiste (już prawie koniec zimy) są bliższe wynikom z CASAnovy niż OZC robionym przez audytora z uprawnieniami. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 są bliższe wynikom z CASAnovy niż OZC robionym przez audytora z uprawnieniami. jeśli ktoś robi z gotowego programu to tak... ja obliczam takie rzeczy ręcznie jak by się kto pytał ... kawałek arkusza kalk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.12.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Zapraszamy do obejrzenia filmów, w których prosimy o radę weryfikatorów programu dopłat z NFOŚiGW dla domów energooszczędnych i pasywnych. Zobacz inne filmu murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts