Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie mamy kotły na ekogroszek??

Piotrek42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Witam

Kocioł zasypowy ED własnego pomysłu, prototyp, projekt i wykonanie p2ar ok 14kw, palnik rurowy własnego pomysłu i wykonania, sterownik bruli i testowo spp, spalanie wrzesień 2013/ wrzesień 2014 ok 3t czecha 24/24h 360/365 dni.

Pozdrawiam Reded

ps może komuś się przyda taki przegląd "marek"

Edytowane przez RedEd

Badziewie, lepszy np taki, na ekogroszek, ekoorzech, drewno, nawet gumofilce sołtysa połknie.

http://www.fuego.pl/defro-optima-komfort-8-kw-standard.html

+ odpowiednio duży bufor i palisz w odpowiednio zaizolowanym domu przy nieekstremalnych pogodach co 2 dni.

Do tego działa bez prądu bo miarkownik ciągu jest mechaniczny, jak się instalację zrobi na grawitację to już całkiem bez prądowo działa.

Edytowane przez _olo_

Dla mnie najzajebistrzy kocioł to:

http://www.r-eco.pl/produkt/reco-automat

a na drugim miejscu:

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html

I tylko te bym rozpatrywał.

Jestem zielona w tym temacie, ale te kotły reco przemawiają do mnie. Czy są podobne o mniejszej mocy? Potrzebowałabym 12-15 kw. Niestety z tych kotłów najmniejsze są chyba 24 kw.

źle kierujesz pytanie

ten koleś do ortodoksyjny pompiarz a jego post opiera sie na radości z efektu wizualnego. nie ma kotła na ekogroszek i nie ma o tym zielonego pojęcia.

szukasz odpowiedzi zajrzyj na wątek "ranking kotłów na ekogroszek"

tam dowiesz się więcej niż tutaj a już na pewno nie od tego użytkownika(zarzuci Ci zacofanie wyzwie i obrazi a na koniec po raz 8000 któryś zacytuje samego siebie i co to on nie zbudował i jak inni są gorsi dlatego tylko że inaczej mają)

sorki za mały OT ale jak on zaczyna dyskusję w temacie kotłów to nie mogę obojętnie koło pisanych przez niego bzdur przejść

Dla mnie najzajebistrzy kocioł to:

http://www.r-eco.pl/produkt/reco-automat

a na drugim miejscu:

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-ekokomfort,6,9.html

I tylko te bym rozpatrywał.

Już Ci pisałem chyba ze 100 razy, nie pisz tam gdzie nie masz nic do powiedzenia bo tylko komuś krzywdę możesz wyrządzić.

najzajebistrzy doradco od pisania głupot

timon120777 bardzo dziękuję za OT, widocznie ja również jestem czuła na efekty wizualne :D Na wyzwiska nie reaguję, każdy powinien zrobić sobie dobrze według potrzeb. Natomiast różne zdania na dany temat poparte argumentacją chętnie rozważę.

Zajrzę do poleconego wątku, trochę już czytałam, ale to dla mnie raczej trudny temat. Pozdrawiam :)

timon120777 bardzo dziękuję za OT, widocznie ja również jestem czuła na efekty wizualne :D Na wyzwiska nie reaguję, każdy powinien zrobić sobie dobrze według potrzeb. Natomiast różne zdania na dany temat poparte argumentacją chętnie rozważę.

Zajrzę do poleconego wątku, trochę już czytałam, ale to dla mnie raczej trudny temat. Pozdrawiam :)

Kejt, a do czego Ci ten kocioł na ekogroszek?

Zbudowałaś nowy dom i teraz chcesz go ogrzewać węglem?, czy wymieniasz kocioł w starej chałupie?

Czy słyszałaś w ogóle o takim urządzeniu jak Pampa Ciepła? - tylko szczerze, czy w ogóle słyszałaś i co...

Sorki za OT, a widzę, że jesteś z Gdyni i szczerze mówiąc nie chciałbym kolejnego komina w tym pięknym mieście - moim mieście:(

Nie martw się. Na razie ogrzewam gazem, a węglem będę czadzić na wsi w powiecie kartuskim. Słyszałam, a i owszem o pompach ciepła pompach ciepła i szczerze mówiąc zacietrzewienie wyznawców pomp ciepła pomp ciepła mnie rozwala. Brzmią co najmniej jak sekciarze. A ja w zabobony nie wierzę :)

PS: pompa ciepła powtórzona celowo dla podkreślenie dramatyzmu odbioru pompiarzy przez zwykłych ludzi ;)

Nie martw się. Na razie ogrzewam gazem, a węglem będę czadzić na wsi w powiecie kartuskim. Słyszałam, a i owszem o pompach ciepła pompach ciepła i szczerze mówiąc zacietrzewienie wyznawców pomp ciepła pomp ciepła mnie rozwala. Brzmią co najmniej jak sekciarze. A ja w zabobony nie wierzę :)

PS: pompa ciepła powtórzona celowo dla podkreślenie dramatyzmu odbioru pompiarzy przez zwykłych ludzi ;)

Ja się nie martwię:) Po prostu szczerze i bezinteresownie chciałbym pomóc. Wiem, może ciężko w to uwierzyć, ale i tacy ludzie istnieją. Zapraszam na kawę i rozmowę (30km od Gdyni). Mam dom 190m2 z 2010r, który przez 3lata ogrzewałem ekogroszkiem, a teraz od roku mam pompę ciepła. Nic Pani nie sprzedam, nie wcisnę, ani nawet nie zaproponuje, bo w żaden sposób nie jestem związany z tą branżą. Pokażę Pani tylko, że można inaczej, lepiej i taniej. Obejrzy sobie Pani instalację, posłucha jak pracuje, zobaczy rachunki i może wtedy zrozumie co nieco;) W najgorszym razie straci Pani na paliwo, a być może będzie Pani za to spotkanie wdzięczna do końca życia:rolleyes:.

Zapewniam, że żadnym sekciarzem nie jestem:D a koło Kartuz (Kiełpino, Somonino, Mezowo, Borkowo) mieszka połowa mojej rodziny;)