Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie mamy kotły na ekogroszek??

Piotrek42

Recommended Posts

map78, dzięki wielkie za zaproszenie. Ja z kolei mam rodzinę w Gościcinie i Kębłowie, więc może przy okazji wpadnę na kawę i Cię podsumuję :D

Z tym sekciarstwem nie chodzi nawet o wciskanie towaru, ale serio, przez budowę znienawidziłam PC, bo wszyscy znajomi i rodzina nachalnie mi je reklamują. Nawet Ci, którzy sami nie posiadają. A żeby mnie ceną nie przerazić, zachęcają do kupna chińszczyzny. To mnie dobija i stąd moja niechęć do tego tematu.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się nie martwię:) Po prostu szczerze i bezinteresownie chciałbym pomóc. Wiem, może ciężko w to uwierzyć, ale i tacy ludzie istnieją. Zapraszam na kawę i rozmowę (30km od Gdyni). Mam dom 190m2 z 2010r, który przez 3lata ogrzewałem ekogroszkiem, a teraz od roku mam pompę ciepła. Nic Pani nie sprzedam, nie wcisnę, ani nawet nie zaproponuje, bo w żaden sposób nie jestem związany z tą branżą. Pokażę Pani tylko, że można inaczej, lepiej i taniej. Obejrzy sobie Pani instalację, posłucha jak pracuje, zobaczy rachunki i może wtedy zrozumie co nieco;) W najgorszym razie straci Pani na paliwo, a być może będzie Pani za to spotkanie wdzięczna do końca życia:rolleyes:.

Zapewniam, że żadnym sekciarzem nie jestem:D a koło Kartuz (Kiełpino, Somonino, Mezowo, Borkowo) mieszka połowa mojej rodziny;)

Szkoda że mieszka Pan tak daleko, chciałbym zobaczyć i posłuchać jak pracują klimakonwentory firmy purmo, czy są głośne? Jaką temperaturą są zasilane?

Pozdrawiam.

Szkoda że mieszka Pan tak daleko, chciałbym zobaczyć i posłuchać jak pracują klimakonwentory firmy purmo, czy są głośne? Jaką temperaturą są zasilane?

Pozdrawiam.

Klimakonwektory mają trzy biegi turbinki. Na pierwszym biegu, czyli 95% czasu swojej pracy jak dla mnie są niesłyszalne, ale to z pewnością zależy od wrażliwości. Na drugim biegu słychać szum powietrza, a na trzecim to już huragan:), ale trzeci można w ogóle zablokować.

Co do zasilania to podaje im od 32 do 35st. W najzimniejszym dniu stycznia, kiedy było -19st na zewnątrz spokojnie utrzymywały +23st w środku przy zasilaniu 35st.

Map, w innym wątku zdjęcie mi obiecałeś. Jak to jedną pompą obiegową jednocześnie dajesz 40 na grzejniki i 30 za mieszaczem na podłogówkę. Liczyłem na nie - może jeszcze się czegoś nauczę.

O dT=10st to ja na pewno nie pisałem. Realnie takiego rozwiązania można użyć do dT=5st, jak więcej to już bufor, bo przy pompie dT wyższe niż 10st są już bardzo niewskazane.

Zdjęcie poniżej - wszystkie zasilania są czerwone, a powroty niebieskie. Obiegówki nawet żadnej nie widać bo jedyna jest w obudowie pompy. Zasilanie podłogi to tam gdzie widać mieszacz 3D, a zasilanie klimakonwektorów i grzejników to następna rura w lewo.

http://www.iv.pl/images/03949182247997246850.jpg

Map pozwolisz że podrążę? To zasilanie pionowo w górę przed odejściem na 3D ( pierwsze za pompą ) jest do czego? To zasilanie ostatnie z lewej ( tak ciut schowane za zasilaniem bojlera ) to jest do klimakonwektorów? Gdzie w niego wchodzi zasilanie z pompy? To zasilanie które ciut za odejściem na 3D w dół pionowo schodzi jest do czego? I gdzie dalej w górę idzie zasilanie bojlera? I jeszcze jedno - ta obiegówka w PC jest na zasilaniu czy na powrocie? I jakby Ci się chciało - dałbyś zdjęcie samego 3D ( tak od termometru do termometru ) tak żeby objęło powrót podpięty do 3D? Nie umiem sobie Twojej fotki powiększyć bez utraty jakości uniemożliwiającej orientację co i jak.

Map pozwolisz że podrążę?

OK:) To jedziemy od początku. Obiegówka jest na zasilaniu na pewno jest to Grundfos, ale jaki konkretnie model to nie pamiętam.

Króciec zasilający PC to ten po prawej, na nim zamontowany jest zawór 3D przełączający (ten czerwony). Od zaworu odchodzą dwa zasilania (poziome czerwone rury) Ta na dole to zasilanie wężownicy CWU, a na górze idzie zasilanie CO. Idźmy więc zatem po zasilaniu CO, zaczynając od czerwonego zaworu 3D:) Pierwsza pionowa czerwona w górę to odpowietrznik, idziemy dalej do końca i mamy dwie rury pionowe w dół. Ta po lewej, co ma termometr u góry jest od zasilania klimakonwektorów i grzejników w garażu i kotłowni oraz drabinek łazienkowych. Ta po prawej co ma termometr na dole jest od zasilania podłogówki i na niej zainstalowany jest mieszacz, a na termometrze poniżej możesz sprawdzić efekty tego mieszania - jak pisałem wcześniej w mojej instalacji realnie będzie to do 5st różnicy, bo Panasonic ma automatykę pilnującą dT, natomiast przy innym źródle pewnie będzie można uzyskać większe delty, bo to w sumie zależy od temp powrotu. Ja to zainstalowałem trochę eksperymentalnie i w sumie okazało się, że zupełnie niepotrzebnie, ale wiem z instrukcji pompy, że ona przewiduje sterowanie dwoma obiegami o rożnych temp i wtedy sterowanie mieszacza podpina się pod płytę główna pompy. U mnie jest to mieszacz bez sterowania - taka prowizorka;) ale jak najbardziej działa i to jak powiedziałem na jednej obiegówce.

Ta ostatnia pionowa rura, schowana za zasilaniem zasobnika to rura zasilająca CWU z zasobnika. Na dole, skrajnie po lewej widać jeszcze jedną rurę czerwona pionową, taka cieńszą - to jest cyrkulacja CWU. Powroty chyba są dość jasne. Ten co idzie wzdłuż komina w górę to grupa bezpieczeństwa dla pompy.

Jak chcesz to mogę Ci jeszcze jakieś zdjęcia porobić, jeśli mi nie ufasz, ze to działa;) A działa i to dobrze zarówno przy grzaniu jak i chłodzeniu i żadnych problemów z przepływem nie odnotowałem, a pompa jest dość czuła na "jakość" przepływu:)

OK:)

Jak chcesz to mogę Ci jeszcze jakieś zdjęcia porobić, jeśli mi nie ufasz, ze to działa;) A działa i to dobrze zarówno przy grzaniu jak i chłodzeniu i żadnych problemów z przepływem nie odnotowałem, a pompa jest dość czuła na "jakość" przepływu:)

Prosiłem wyżej - zrób zdjęcie samego zaworu termostatycznego tak, żeby objęło go w całości i całe przyłącze powrotu do zaworu. Zawór i cały ten powrót który do niego jest wpięty. PS. Nie umiem sobie tego powiększyć bez utraty jakości, a jest tam pewien interesujący szczegół. I jakbyś mógł - to jedno z czoła i jedno tak z boku, patrząc od strony pompy - tak żeby ten zapięty do zaworu powrót był na pierwszym planie.

Edytowane przez kobra64

Kolego BrodowskiG, schemat w tej sytuacji niewiele da. Będzie przedstawieniem tego co ma być, nie tego co jest faktycznie w instalacji. Nie dostałem zdjęć zaworu, więc napiszę co widzę na tym które jest. Map nie żebym chciał się z Tobą drażnić - po prostu napiszę co widzę na tym zdjęciu i co wynika z Twojego opisu. W Twojej instalacji NIE MA MIESZACZA. Jest owszem termostatyczny zawór trzydrogowy, ale nie ma szans zadziałać jako mieszacz. Jest ZA POMPĄ , więc jest ROZDZIELACZEM. Po podaniu na ten zawór temperatury wyższej niż ustawiona na nim temperatura zadana, będzie zamykał zasilanie i próbował dobierać zimniejszej wody z powrotu - ale nie ma jak dobrać. Zawór działa jak ROZDZIELACZ. Kiedy się uchyli część wody z zasilania oddaje wprost na powrót tamtędy, którędy powinien DOBIERAĆ zimnej wody z powrotu w celu jej zmieszania z wodą z zasilania. Więc działa teraz jak zwykły termostat - kiedy widzi na zasilaniu temperaturę wyższą od zadanej ogranicza przepływ w zasilanie podłogówki ( zmniejsza ilość wody ale nie zmienia jej temperatury ) aż do jego zamknięcia. Nie masz w tej instalacji możliwości zasilenia jednocześnie 2 układów dwoma różnymi temperaturami. Mógłbyś ewentualnie czasowo podnosić temperaturę na zasilaniu - wtedy Twój 3D będzie Ci odcinał zasilanie podłogówki i ciepło pójdzie na grzejniki, po obniżeniu temperatury zasilania podłogówka znów zacznie grzać. Nie widzę dobrze tego termometru na zasilaniu podłogi - ale jeżeli jest na nim temperatura niższa niż na zasilaniu grzejników to albo jest źle skalibrowany, albo pokazuje temperaturę do jakiej wystygło zasilanie podłogówki za termostatem po jego zamknięciu przez ten termostat i będzie zmierzał do temperatury otoczenia. Bo to jest jedyny rodzaj regulacji jaki pozostał w Twojej instalacji - zamknij otwórz. Twój 3D nie może obniżać temperatury czynnika grzewczego dobierając wody z powrotu. NIE JEST MIESZACZEM. Instalatorzy Twojej pompy walnęli Cię w rogi i wzięli za to kasę, jeżeli wmówili Ci że ten zawór tak zamontowany ma taką funkcję. Druga sprawa - to co piszesz o Delcie t to wybacz - ale brednie są. Delta t o której piszesz to różnica między zasilaniem a powrotem na źródle ciepła. Nie ma znaczenia z jak dużą różnicą temperatur chcesz zasilać grzejniki i podłogę. Znam instalacje w których na grzejniki daje się po 45 stopni, podłogą steruje MIESZACZ z siłownikiem podpiętym pod pogodówkę i jej zasilanie spada nieraz i poniżej 30 stopni. Różnica na zasilaniach tych 2 układów wynosi i pod 20 stopni - a Delta t mierzona zasilanie - powrót źródła ciepła zamyka się w 4 - 5 stopniach. Piszą tutaj koledzy pracujący na nowoczesnych instalacjach - ja tam jak to kiedyś jeden z użytkowników forum napisał jestem tylko staroświeckim instalatorem i handlarzem węglem. Masz prawo mi nie wierzyć co do Twojej instalacji, nie zdziwi mnie to - chociaż w Twojej instalacji jedynym nowoczesnym elementem jest sama pompa ciepła. Zapytaj innych.

Masz prawo mi nie wierzyć co do Twojej instalacji, nie zdziwi mnie to - chociaż w Twojej instalacji jedynym nowoczesnym elementem jest sama pompa ciepła. Zapytaj innych.

Wczoraj nie miałem możliwości cyknięcia fotek, więc zamieszczam je dzisiaj. Co do Twojego przydługiego tekstu i wywodów nt mojej instalacji to skomentuję to jedynie tak, że nie znam się zbytnio na nowinkach hydraulicznych, ale z pewnością takowych w mojej instalacji nie ma. Jej zaletą jest prostota - działa super i to jest dla mnie najważniejsze. Poniżej wklejam zdjęcia:) Pozdrawiam

http://www.iv.pl/images/14720285885323852369.jpg

http://www.iv.pl/images/16507829388093481533.jpg

http://www.iv.pl/images/70439562132856604761.jpg

http://www.iv.pl/images/15915400911237259834.jpg

Jeszcze tak uwaga techniczna, bo tego na zdjęciu nie widać. Powrót, który jest podpięty do mieszacza, jest bezpośrednim powrotem z podłogówki (rura wychodzi prosto z posadzki) a to co widać na zdjęciu to już tylko podłączenie tego powrotu podłogówki do reszty powrotów.

Powrót, który jest podpięty do mieszacza, jest bezpośrednim powrotem z podłogówki (rura wychodzi prosto z posadzki) a to co widać na zdjęciu to już tylko podłączenie tego powrotu podłogówki do reszty powrotów.

Chodziło mi o to:

http://www.iv.pl/images/64838759313792261699.jpg

kobra, troszku mnie zaniepokoiłeś stwierdzeniem, że zostałem oszukany przez instalatorów, a moja instalacja nie działa;) Postanowiłem to sprawdzić korzystając z faktu, że się troszku ochłodziło i popołudniowej taniej taryfy. Jak Ci wcześniej pisałem ten mieszacz sprawdzałem wcześniej tylko w warunkach chłodzenia, bo przy ogrzewaniu nie było takiej potrzeby. I przy chłodzeniu udawało mi się utrzymywać różnice na poziomie 5st, więc przyjąłem to za pewnik. Ale widocznie ten mieszacz nie służy równie skutecznie przy klimatyzowaniu, bo teraz odpaliłem go przy ogrzewaniu i bez problemu utrzymywał mi różnice 15st pomiędzy podłogówką a klimakonwektorami. Zdjęcia robione po 1,5h pracy układu, więc już raczej stabilnie powinno być. Mieszacz odkręcony prawie na maxa, temp zasilania 40st, a powrotu 35st.

Fot. 1 temp zasilania kk

http://www.iv.pl/images/07621236852897502722.jpg

Fot. 2 temp zasilania podłogówki

http://www.iv.pl/images/73965364935341634112.jpg

Fot. 3 Dwie na raz - żeby nie było, że oszukuję;)

http://www.iv.pl/images/64439927112334237290.jpg

Fot. 4 temp powrotu

http://www.iv.pl/images/77717003465486112347.jpg

A podałbyś typ tego mieszacza?

Mieszacz jest z "odzysku" ze starej instalacji ekogroszkowej, jaką wcześniej miałem i tam zasadniczo też pełnił z powodzeniem tę funkcję;)

Wklejam zdjęcie, bo nawet nie wiem jakiej to firmy jest:)

http://www.iv.pl/images/33333990701259445942.jpg