Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie mamy kotły na ekogroszek??

Piotrek42

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa powinna być za mieszaczem. Czy nie jest przypadkiem tak, że taktuje zamiast płynnie regulować? Zresztą wyszukaj sobie instrukcję w necie.

Ale co ma taktować - mieszacz? jeśli tak to nie zauważyłem, ale chodziło to krótko - około 1,5h więc głowy se urwać nie dam;) Jak wspominałem u mnie ten zawór okazał się zbędny, wiec w sumie najchętniej bym go wywalił, bo pewnie trochę dławi przepływ, więc i zbytnio nie wnikam czy on jest dobrze, czy niedobrze zainstalowany. Działa i to jest najważniejsze. A tak w ogóle to przy pompie ciepła bardzo ciężko byłoby to prawidłowo zamontować, bo one zazwyczaj mają tylko jedną obiegówkę i to wbudowaną już w pompę, więc trzeba by dawać dodatkową za mieszaczem - chyba, że sprawę załatwia podłączenie fabrycznej obiegówki do powrotu?

QIM - okłamałem Was:( Zaintrygowany Twoimi pytaniami poszedłem zdjąć obudowę z pompy i okazuje się, że obiegówka jest na POWROCIE. Nie wiem jak to się ma w kwestii poprawności przyłączenia tego mieszacza, bo jeszcze nie ściągnąłem tej instrukcji, ale fakt faktem, że wprowadziłem Was w błąd podając nieprawdziwą informację - choć nie w złej wierze;)

Znaczy jeśli jest zbędny, to może go nie być. Ustaw go zatem na najwyższą możliwą temperaturę i wtedy się okaże. Dla tego układu nie ma znaczenia, czy obiegówka jest przed czy za PC. Dla zaworu jest i tak "przed".

On tak był ustawiony przez całą zimę. Przy zasilaniu 35 stopni jakie daję na cały układ CO jego praca była nieodczuwalna, tzn temp na zasilaniu klimakonwektorów i podłogówki była taka sama.

On tak był ustawiony przez całą zimę. Przy zasilaniu 35 stopni jakie daję na cały układ CO jego praca była nieodczuwalna, tzn temp na zasilaniu klimakonwektorów i podłogówki była taka sama.

Ergo: nie wiesz, czy taki układ z jedną pompą obiegową wydoli z mieszaczem. Prawda niestety jest taka, że nie.

A teraz wytłumacz mi to:

kazałem zamontować mieszacz na podłogówce. Przy ogrzewaniu nie było potrzeby go używać, ale robiłem to przy chłodzeniu - żeby na podłogę leciała cieplejsza woda niż na kk. Wszystko działało na jednej obiegówce i to fabrycznej, tej co jest w pompie.

Jak Ty to zrobiłeś za pomocą zaworu mieszającego termostatycznego podłączonego w taki sposób? Powrót z podłogi jest cieplejszy niż zasilanie z pompy czyli im wyższą temperaturę ustawisz tym więcej będzie dobierał z zimnego.

Podsumowując.

- układ jest niepoprawny hydraulicznie

- nie korzystasz z mieszacza grzejąc

- latem działa nieprawidłowo,

więc to stwierdzenie

Różnicowanie temp można zapewnić w ten sam prosty sposób co przy węglu, a nawet prościej bo na jednej pompie obiegowej - wystarczy dać mieszacz na podłogówkę a całość grzać do 40st. Myślę, że koszt takiego zaworu 3D jakoś zmieści się w naszym budżecie;)

jest nieprawdziwe.

Widzisz, a ja uważam, że to ostatnie stwierdzenie jest prawdziwe, co udowodniłem zamieszczając zdjęcia z działającej instalacji, gdzie na grzejniki idzie 40st, a na podłogówkę 25st. To, że nie działa to prawidłowo przy chłodzeniu akurat mnie nie dziwi - bo nie do tego został ten zawór zamontowany i nie taka miała być jego funkcja w tej instalacji. Od samego początku zakładałem, że podczas chłodzenia podłogówka bedzie całkowicie odłączona i w tym procesie nie będzie brać udziału. Jednak w celach eksperymentalnych postanowiłem sprawdzić, czy chłodzenie podłogówką w ogóle ma sens i jak chcesz to możesz przeczytać sobie w wątku chłodzenie pompą ciepła jakie wnioski tam zamieściłem.

Podsumowując, w mojej konkretnej instalacji ten zawór jest zbędny, bo do niczego go nie wykorzystam, ale co do zasady to jego działanie jest jak najbardziej prawidłowe, bo jest w stanie z redukować temp na podłogówce - a taka chyba jest jego rola:confused:

Temperatura to jedno a przepływ to drugie i tego właśnie nie było. Czy potrafisz wyobrazić sobie jak działa Twój układ mieszania? Zauważ, że o ile w gałęzi czerwonej jest źródło (pompa co) to w niebieskiej go nie ma, a na dodatek jest "skrót" prosto do powrótu instalacji.

Temperatura to jedno a przepływ to drugie i tego właśnie nie było. Czy potrafisz wyobrazić sobie jak działa Twój układ mieszania? Zauważ, że o ile w gałęzi czerwonej jest źródło (pompa co) to w niebieskiej go nie ma, a na dodatek jest "skrót" prosto do powrótu instalacji.

Raczej na odwrót. To w niebieskiej gałęzi jest źródło, bo pompa jest na powrocie. Przepływ tez jest OK, bo Pompa ciepła by się natychmiast odstawiła gdyby nie miała odpowiedniego przepływu - minimum 1,2m3/h.

QIM no co ja na to poradzę, że to działa:confused: Mógłbym co prawda zadzwonić do instalatora i zapytać się go czemu to co zainstalował działa choć nie powinno, ale naraziłbym się na śmieszność;) Gość wyglądał na takiego, co wie co robi, a instalacja działa bezawaryjnie już od roku, więc mam nadzieje, że i dalej tak będzie:)

Źródłem jest nadciśnienie a nie podciśnienie. Nie ma przepływu przez podłogę, stąd ta niska temp. Przepływ jest od wejścia czerwonego do wejścia niebieskiego i prosto do powrotu.

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/~/media/ESBE%20PIM_ESBE%20sync%20BR/Images/Flow%20drawings/png%20400x400%20px/PL/VTA320_PL_A-01.ashx?mw=200

Edytowane przez QIM

Który, Twoim zdaniem, układ pracy zaworu występuje u Ciebie w instalacji?

[ATTACH=CONFIG]281634[/ATTACH]

Nie znam się zbytnio na schematach hydraulicznych, także ciężko mi powiedzieć, czy dany układ zawsze musi tak wyglądać. Z tych zamieszczonych chyba najbliżej mi do pierwszego, choć obiegówka jest w innym miejscu.

W weekend będę miał więcej czasu to odpalę grzanie na dłuższą chwilę i oprócz temperatur sprawdzę przepływy na rotametrach - wtedy wszystko będzie jasne.

Kurde urwanie kapelusza, nawet nie miałem kiedy zajrzeć. Map jak będziesz znów chciał pogrzać chatę zrób taki eksperyment: ustaw na pompie temp. zasilania 40 stopni a na tym zaworze daj 30 stopni. Nie wiem czy on ma skalę stopniach czy na 1 2 3 4 itd? Moim zdaniem taki układ jak masz nie może działać prawidłowo. Te 25 na termometrze co pokazałeś - jaka była temperatura w pomieszczeniu? Ciut ją podbija bliskość rury zasilania - i masz wskazanie. Żeby taki zawór działał prawidłowo w całym zakresie swojej regulacji, pompę montuje się za nim. Dlatego nie zestawia się takiej jak Twoja instalacji na jednej pompie. Tak miałeś przy kotle na ekogroszek - osobna linia do podłogówki z pompą za mieszaczem, osobna do grzejników z osobną pompą. Ta do grzejników ciągnęła wprost ze źródła ciepła, ta do podłogówki przez mieszacz.

Z Waszych opisów wynika, że ten układ nie ma prawa działać, niezależnie od tego jaka temp jest ustawiona na mieszaczu. Jak rozumiem wg was na podłogówkę w ogóle nie idzie woda? To w takim razie jakim cudem miałem cieplutką podłogę przez całą zimę? Bo ten mieszacz jest w instalacji od roku, a podłogówka jakoś grzeje i to wcale nieźle:eek:

Map jak będziesz znów chciał pogrzać chatę zrób taki eksperyment: ustaw na pompie temp. zasilania 40 stopni a na tym zaworze daj 30 stopni. Nie wiem czy on ma skalę stopniach czy na 1 2 3 4 itd? Moim zdaniem taki układ jak masz nie może działać prawidłowo. Te 25 na termometrze co pokazałeś - jaka była temperatura w pomieszczeniu?

Mieszacz jest wyskalowany od 1 do 6. Wtedy było ustawione na 1,5. A w codziennej pracy jest cały czas 6. Następnym razem ustawię na 3 to zobaczymy. W kotłowni jest teraz około 18st. Zimą jest tam grzejnik, więc jest powyżej 20st, ale na razie nie ruszyłem jeszcze z ogrzewaniem.

Z Waszych opisów wynika, że ten układ nie ma prawa działać, niezależnie od tego jaka temp jest ustawiona na mieszaczu. Jak rozumiem wg was na podłogówkę w ogóle nie idzie woda? To w takim razie jakim cudem miałem cieplutką podłogę przez całą zimę? Bo ten mieszacz jest w instalacji od roku, a podłogówka jakoś grzeje i to wcale nieźle:eek:

Ten układ działa, ale nie tak, jak sądzisz. Przecież nie używałeś mieszacza (a właściwie rozdzielacza) więc "nie było" go w instalacji.

Jak zawór był w normalnej pracy ustawiony na 6 - to jakby go nie było, bo cały czas dawał cały przepływ z zasilania. Niczego nie próbował regulować, dopływ z powrotu był cały czas zamknięty a woda z zasilania szła w podłogówkę. Niby dlaczego miało to tak nie działać? Nikt nie mówi że podłogówka nie grzeje u Ciebie. Chodzi o to czy może zostać zasilona temperaturą inną niż grzejniki - to znaczy czy zawór spełni swoją funkcję w takim montażu. Spróbuj następnym razem dać na pompie 40 a na tym zaworze daj 4.

Chodzi o to czy może zostać zasilona temperaturą inną niż grzejniki - to znaczy czy zawór spełni swoją funkcję w takim montażu. Spróbuj następnym razem dać na pompie 40 a na tym zaworze daj 4.

Ok tak zrobię. Sam jestem ciekawy:) Powiedz tylko, czy rozgrzać cały układ do 40st i wtedy przekręcić mieszacz, czy zacząć grzanie już z ustawieniem na 4?

Myślę o tej pierwszej opcji, żeby cyknąć fotę rotametrom, kiedy mieszacz jest otwarty i później następną po zmianie nastawy, co by stwierdzić czy faktycznie nie ma przepływu - jak twierdzi QIM.