xepippo 08.04.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Chcę zbudować przydomową oczyszczalnię. 4osoby, grunt dobrze przepuszczalny - piaski. Gotowe zestawy na 2000l kosztują ~2500zł + koszty wykopu, żwiru itd. Pomyślałem żeby samemu skompletować taki zestaw. Na drenaż dla oszczędności miejsca i pracy tunele rozsączające (3-4 pakiety x 200zł), rury 110mm na złącza mam, geowłóknina kosztuje grosze. Problem jest ze zbiornikiem. Trafiłem na zbiorniki po oleju opałowym coś takiego http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-szambo-deszczowke-2000l-i3157872646.html (200-300zł), jednak są chyba zbyt słabe, żeby je umieścić w wykopie, pomyślałem żeby po bokach i od góry obudować ściankami z pustaków, może betonu? Czy taka kombinacja zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 09.04.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Przemyśl te tunele. Drenażówka tak ma, że ważna część procesu oczyszczania odbywa się właśnie w drenażu. Wszelkie wynalazki, których celem jest zmniejszenie powierzchni drenażu są ryzykowne, nie twierdze, że nie da się zrobić czegoś lepszego niż żwir, ale łatwiej jest zrobić dobry marketing niż dobry produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts