Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja - zmienna temperatura wody

tomacz

Recommended Posts

Witam i proszę o podpowiedź.

Zrobioną mam instalację cwu z cyrkulacją.

Po odkręceniu ciepłej wody przy włączonej cyrkulacji leci woda ciepła ale zmienia się jej temperatura (raz dość ciepła za chwilę zimniejsza).

Nie chciałbym mieć takiej wody jak będę pod prysznicem :-)

Co gorsza, przy wyłączonej pompie cyrkulacyjnej w ogóle nie dochodzi ciepła woda! Nawet po paru minutach.

Co może być przyczyną?

Mam za pompą zawór zwrotny i ta część instalacji jaką widać (nie jest skryta pod wylewkami) wydaje się ok.

Moja wątpliwości budzi sam obieg wody cwu:

Ze zbiornika doprowadzona jest do obiegu na parterze i na piętrze.

Jak na schemacie:

http://img9.imageshack.us/img9/852/takjestwykonane.jpg

Czy te pętle na każdej kondygnacji nie powodują, że woda płynie w obie strony i "błądzi" mieszjąc się z zimniejszą?

Czy cwu nie powinna krążyć całkiem "na około"?

Jak na tym rysunku:

http://img17.imageshack.us/img17/786/czyniepowinnobytak.jpg

Kto podpowie?

Raczej na poważnie, bo nie chciałbym dla żartu kuć wylewek i zmieniać obiegu :-)

Pozdrawiam

Tomek

Niby masz rację, ale wydaje mi się, że taki zabieg odetnie część odbiorników od cyrkulacji.

Mam na myśli, ze pozostanie znaczna odległość np. do zlewozmywaka.

Na schemacie niby blisko, ale w rzeczywistości w budynku kuchnia jest na przeciwległym rogu łazienki.

A czy ktoś może jednoznacznie ocenić czy wykonana u mnie instalacja jest zgodna z zasadami?

I co jest przyczyną, że strumień wody ma raz wyższą a za chwilę niższą temperaturę?

Tomek

schemat faktycznie nie ciekawy. Podział CWU i cyrkulacji na 2 obwody nie jest niczym zlym, ale juz porobienie takich "pętli w pętli" to już masakra lekka

Zrób na wyłączonej pompie cyrk. - zamknij zawór za lub przed pompą cyrk i wtedy sprawdź czy dochodzi,

skąd masz wodę? z wodociągu czy hydrofor?

dopisz może na schemacie średnice tych 4-rech przewodów (CWU i cyrk) zaraz za zasobnikiem CWU i wrysuj pompę cyrkulacyjną.

Przeczysz sam sobie

masz podzielone nie zapętlone i musi działać bo działa zawsze.

Napisałem prawidłowo!.

Drugi z przedstawionych wariantów jest prawidłowy, czyli woda ma płynąć tylko w jednym kierunku (jedna pętla obejmująca po kolei wszystkie ujęcia wody, a za ostatnim ujęciem woda wraca do zasobnika). Jeszcze lepiej byłoby rozdzielić piętra na 2 obwody i podłączyć prawidłowo tak żeby woda mogła płynąć tylko od zasobnika przez wszystkie ujęcia i powrócić do zasobnika.

Napisałem, że u siebie mam podzielone ponieważ mam 2 niezależne pętle (każda obejmuje tylko jedno piętro).

Proszę o potwierdzenie. I przystępuję do kucia :-(

Tomek

Nie tutaj zawór zwrotny bo na parterze po odkręceniu ciepłej wody bardzo długo nie będziesz jej miał o odpowiedniej temperaturze.

Zawór zwrotny na powrocie z parteru przed miejscem zejścia wody powrotnej z piętra.

Dziękuję za pomoc.

Rozumiem, że muszę poprawić instalację.

Czyli tak powinno być dobrze:

http://img580.imageshack.us/img580/7079/czylitakpowinnobydobrze.jpg

Proszę o potwierdzenie. I przystępuję do kucia :-(

Tomek

rozumiem, że nawet nie raczyłeś sprawdzić o co prosiłem? takie to trudne?

Jest tak:

Woda jest z wodociągu. Ciśnienie duże, ok. 3,5 - 4 bary.

Zbiornik cwu 300 litrów.

Rury PP 25 mm.

Pompa cyrkulacyjna, następnie zawór zwrotny i powrót do zbiornika.

Próba poboru wody z kranu w łazience na parterze bez włączonej cyrkulacji:

Po dłuższej chwili jest ciepła, niewyczuwalne wahania temperatury.

Po włączeniu cyrkulacji:

leci ciepła, wyraźne wahania temperatury.

http://img801.imageshack.us/img801/852/takjestwykonane.jpg

Ciągle liczę na Was :(

Tomek

zawory odcinających na poszczególnych obiegach pewnie nie masz? Ciekawy przypadek. generalnie nawet pomijając na chwilę problem, to po minucie, dwóch max falowanie temperatury powinno ustać.

Poza kuciem i kombinowaniem w kotłowni, ale tam rurki cyrkulacji masz zapewne DN16, więc raczej odpada, jedyne rozwiązanie które się nasuwa to wgrzanie zaworów zwrotnych na obu nitkach cyrkulacji przed pompą. Tak na szybko. Zapytam głupio tylko - nie zostawiałeś gdzieś zapasu wody zimnej z ciepłą na przyszłość? miałem jeden raz taki przypadek.